Δευτέρα, 7 Ιουνίου 2010

Αναθέωρηση ΕΜΠΑΕ: Aναβάθμιση και αύξηση διαθεσιμότητας αντί νέων εξοπλιστικών προγραμμάτωνH εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων είναι πλέον ο πρωταρχικός στόχος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τον Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο. Η δυσμενής οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας αναπόφευκτα οδηγεί σε αναβολή αποφάσεων ή οριστική ματαίωση συμφωνιών που σχετίζονται με τη προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων (Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, Φρεγάτες, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης). Το νέο αναθεωρημένο ΕΜΠΑΕ ύψους €8,5 δισ. αναμένεται να περιλαμβάνει εξοπλιστικά προγράμματα που θα αφορούν κυρίως:

1. τη βελτίωση της εφοδιαστικής υποστήριξης (προμήθεια ανταλλακτικών, πυρομαχικών) για την αξιοποίηση-αύξηση της διαθεσιμότητας του υπάρχοντος υλικού. Ενδεικτικό της τραγελαφικής κατάστασης είναι το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Aποκαλύψεις που επισημαίνει το κίνδυνο ακινησίας των υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης Leopard 2 λόγω έλλειψης λιπαντικών, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης για τη προμήθεια των πυρομαχικών τους.

2. Υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων για τον εκσυγχρονισμό ή την αναβάθμιση υπαρχόντων οπλικών συστημάτων. Ενδεικτικά, ανά Κλάδο, επιτακτική κρίνεται:
Α. Η αναβάθμιση των παλαιοτέρων 19 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache του 1ου ΤΕΑΣ στο επίπεδο των 12 ΑΗ-64D που παρελήφθησαν πρόσφατα και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κηρυχθούν σύντομα επιχειρησιακά.
Β. Ο Εκσυγχρονισμος Μέσης Ζωής των 4 φρεγάτων ΜΕΚΟ-200ΗΝ κλάσης ΥΔΡΑ με μερική αναβάθμιση της δύναμης πυρός των πλοίων (αντικατάσταση Phalanx με RAM, αναβάθμιση του πυροβόλου Μk45 σε Μοd4) καθώς το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (TDK) δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανατροπή της ναυτικής ισορροπίας στο Αιγαίο.
Γ. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, συγκεκριμένα των 20 Μirage 2000EGM/ΒGM στο επίπεδο -5Μk2 και των F-16C/D Block 30/50 σε επίπεδο των Βlock52+/Advanced (η Πολεμική Αεροπορία έχει στο οπλοστάσιό της το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους σε 4 εκδόσεις με 2 διαφορετικούς τύπους κινητήρα, με ό,τι αυτο συνεπάγεται για την υποστήριξη και την εκπαίδευση).

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί και στη ταχύτατη παραλαβή των νέων υποβρυχίων Τύπου 214/1800, την ολοκλήρωση της παραλαβής των νέων μέσων μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 και την επαναπροκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για το νέο Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα άπτεται του ακανθώδους ζητήματος της Έρευνας & Διασωσης στο Αιγαίο αλλά και της επιχειρησιακής ικανότητας του Πολεμικού Ναυτικού, ειδικά στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.