Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Έναρξη ερευνών για πετρέλαιο στο Νομό Ιωαννίνων! (θα μας επιτρέψουν οι ..Τούρκοι;)



Έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ήπειρο. Πρώτο στη λίστα το Καλπάκι!

Την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε εθνικά χωρικά ύδατα και εδάφη, σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους, προανήγγειλε ο... Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, το βράδυ της Πέμπτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Real.

«Οι ενδείξεις που έχουμε στα εθνικά χωρικά ύδατα είναι αρκετά ισχυρές, ώστε να μας πείθουν ότι πρέπει ταχύτατα να δημιουργήσουμε έναν δημόσιο φορέα, ο οποίος με αξιοκρατία και με πλήρη διαφάνεια θα προκηρύξει διαγωνισμούς, προκειμένου να έρθουν σοβαροί επενδυτές να ψάξουν για πετρέλαιο στον τόπο μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.


Ερωτηθείς ποιες περιοχές είναι υποψήφιες για έρευνα, επεσήμανε πως «υπάρχουν περιοχές που δεν έχουμε αποκλείσει ότι υπάρχει πετρέλαιο. Στην περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου» και πρόσθεσε: «Μιλώ για έρευνες που ξεκίνησαν και για διαφόρους λόγους σταμάτησαν, χωρίς να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάτι. Αλλά, έχουμε εκεί σοβαρές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων. Και αλλού, που δεν θεωρώ ότι είναι σκόπιμο και χρήσιμο να αναφερθώ».

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, είναι θέμα λίγων εβδομάδων να παρθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία μονομετοχικής Ανώνυμης Εταιρείας, που θα ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο, η οποία θα προσδιορίσει τις περιοχές (τα λεγόμενα «οικόπεδα») και θα προκηρύξει τους διαγωνισμούς για την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν την έρευνα «και μετά να προχωρήσουμε, σε διάστημα ενός έτους το αργότερο, σε ανάθεση ερευνών».

Η γεώτρηση του Καλπακίου

Το πετρελαϊκό ενδιαφέρον στην Ήπειρο εντοπίζεται στην περιοχή των Νεγράδων Καλπακίου.Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2001, το γεωτρύπανο της εταιρείας «Enterprise Oil Exploration» άρχισε να δουλεύει και να «τρυπά» τη γη των Νεγράδων, επτά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Καλπακίου, στο πλαίσιο της ερευνητικής γεώτρησης «Δήμητρα 1».Σύμφωνα με το τότε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το γεωτρύπανο σχεδιάζονταν να φθάσει σε βάθος 4.000 μ. και σε ένα τετράμηνο να αξιολογηθούν τα στοιχεία για την ύπαρξη -ή όχι- εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος πετρελαίου.

Η καταγραφή της γεωφυσικής δραστηριότητας στην Ήπειρο με πλήρη χαρτογράφηση του υπεδάφους στις περιοχές ενδιαφέροντος, είχε ξεκινήσει από το 1998 σε έκταση 407 χιλιομέτρων. Η ερευνητική διαδικασία στη συγκεκριμένη περιοχή άρχισε από την «Enterprise Oil» στις 8 Σεπτεμβρίου 2001 με ερευνητικό γεωτρύπανο της γερμανικής εταιρείας ITAG-Group, η οποία έχει μεγάλη πείρα στον τομέα των χερσαίων γεωτρήσεων.

Τα αποτελέσματα της γεώτρησης ωστόσο, δεν ήταν τα προσδοκώμενα, χωρίς αυτό να συνδέεται με την ύπαρξη κοιτασμάτων. Ο ξαφνικός τερματισμός των επιχειρήσεων έρευνας φωτίστηκε ύστερα από εννέα περίπου χρόνια, χάρη στην τηλεοπτική εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλα «Αθέατος Κόσμος». Στην εκπομπή που παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες, η Τερέζα Φωκιανού, τότε Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΠ-ΕΚΥ, αναφέρθηκε στο άδοξο τέλος της γεώτρησης στο Καλπάκι.

Τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης παραχωρήθηκαν στην «Enterprise Oil» που έκανε δύο γεωτρήσεις, μία κάθετη και μία οριζόντια.Όταν το γεωτρύπανο έφτασε στα 4 χιλιόμετρα βάθος σταμάτησε γιατί συνάντησε ισχυρές πιέσεις που σύμφωνα με την κ. Φωκιανού, είναι ισχυρή ένδειξη ύπαρξης κοιτάσματος υδρογονανθράκων. «Η εταιρεία μας ειδοποίησε πως δεν είχε το κατάλληλο γεωτρύπανο να προχωρήσει και στη συνέχεια μάθαμε πως μία εβδομάδα νωρίτερα, είχε πουλήσει τα δικαιώματα στην Shell. Η νέα εταιρεία ισχυρίστηκε ότι είχε υποχρεώσεις για άλλες έρευνες σε άλλες χώρες του πλανήτη κι όλα σταμάτησαν» περιέγραψε η κ. Φωκιανου, για να καταλήξει με νόημα: «αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να αντλούμε πετρέλαιο από την περιοχή των Ιωαννίνων αν...».

Το θεσμικό πλαίσιο

Βασική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα δικαιώματα έρευνας. Η προσπάθεια ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, επί Υφυπουργίας στο Ανάπτυξης του Γιώργου Σαλαγκούδη, ο οποίος τον Ιούνιο του 2007, αποκάλυψε μιλώντας στα «Π.Ν.» πως συνέταξε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία εθνικού φορέα, ο οποίος θα μπορεί να διαχειριστεί τις περιοχές προς έρευνα στην Ελλάδα. «Αυτή τη στιγμή, η παραχώρηση εδαφών για έρευνα βρίσκεται σε μια ιδιωτική εταιρεία, καθώς τα ΕΛ.ΠΕ. δεν ανήκουν πλέον στο Δημόσιο», τόνιζε τότε ο πρώην Υφυπουργός. «Το Γενάρη του 2007, μετά τη συνάντηση Καραμανλή – Σιούφα, ανακοινώθηκε πως μέχρι τον Απρίλιο θα κατατίθονταν στη Βουλή 11 νομοσχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης, ένα από τα οποία θα ήταν και αυτό που συνέταξα εγώ και στο οποίο περιέχεται η δημιουργία δημοσίου φορέα, στελεχωμένου από υπαλλήλους της πρώην ΔΕΠ - ΕΚΥ, προκειμένου να ανοίξει περιοχές για έρευνα. Μια από τις περιοχές αυτές είναι και η λεκάνη Καλαμποκίου-Λάβδανης, στο Νομό Ιωαννίνων.

Παρ' όλα αυτά, το Υπουργείο Ανάπτυξης κατέθεσε ένα μόνο νομοσχέδιο, άσχετο με την ενέργεια» αποκάλυπτε ο πρώην Υφυπουργός αλλά έκτοτε, το νομοσχέδιο δεν βγήκε ποτέ από τα συρτάρια......Μέχρι τις εκπομπές του Χαρδαβέλα και το δημόσιο ενδιαφέρον που εκφράστηκε από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, για την περιοχή μας και κατά την επίσκεψή του στις 28 Οκτωβρίου του 2009.

Ο Δήμαρχος Καλπακίου την ικανοποίησή του για τις ειλικρινείς ως φαίνεται, προθέσεις της Κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο, μέχρι χθες, να έχει ειδικότερη ενημέρωση για το θέμα.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.