Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Αγριεύει η κόντρα Gazprom-Λευκορωσίας για το φυσικό αέριο



Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο διέταξε σήμερα να σταματήσει η διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από το έδαφος της χώρας του κατηγορώντας τη Μόσχα ότι "ταπεινώνει τον λευκορωσικό λαό", δήλωσε ο εκπρόσωπός του Πάβελ Λιόγκι.

"Ο λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο διέταξε να σταματήσει η διέλευση του ρωσικού αερίου μέσω της Λευκορωσίας", δήλωσε ο Λιόγκι. "Οι δηλώσεις των ρώσων ηγετών ταπεινώνουν τον λευκορωσικό λαό. Δεν είναι η Λευκορωσία που έχει χρέος έναντι της Gazprom, η Gazprom είναι αυτή που έχει χρέος έναντι της Λευκορωσίας", δήλωσε ο πρόεδρος Λουκασένκο στη διάρκεια συνάντησής του με το ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο ρωσικός γίγαντας του φυσικού αερίου, η εταιρεία Gazprom, συνέχισε σήμερα να μειώνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Λευκορωσία περιορίζοντας τις παραδόσεις της στο 30%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τη Λευκορωσία και τη Ρωσία να σεβαστούν τις "συμβατικές υποχρεώσεις" τους, καθώς η κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και το Μινσκ απειλεί τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο. "Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και είμαστε σε στενή επαφή με τις αρχές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας", πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαρλένε Χόλτσνερ, διευκρινίζοντας πάντως ότι στο στάδιο αυτό "δεν έχουμε καμια πληροφορία για προβλήματα εφοδιασμού στα κράτη μέλη" της ΕΕ.

Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το 6,25% της συνολικής κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ (δηλαδή το 20% των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού αερίου) διέρχεται από τη Λευκορωσία. Υπογράμμισε πως η Ρωσία μπορεί έτσι να στείλει το φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη από άλλες οδούς. Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη περνάει από την Ουκρανία.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.