Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010
Αντιπυραυλική ασπίδα στα Βαλκάνια προωθούν οι ΗΠΑ
Μετά από επταήμερο ταξίδι στις ΗΠΑ, ο Βούλγαρος υπουργός άμυνας Άνιου Αγγέλωφ επιβεβαίωσε τη σταθερή θέση της χώρας του να συμμετάσχει στην αντιπυραυλική "ασπίδα" των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τόνισε ότι η ασπίδα "θα πρέπει να θεωρηθεί μεγάλης σημασίας έργο για το σύνολο των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ"
"Ήταν σημαντική η συζήτηση με τους Αμερικανούς εταίρους μας γύρω από τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμβάλει η Βουλγαρία στη δημιουργία μιας αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη", δήλωσε. "Ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση, αλλά αυτό δεν είναι τόσο μεγάλης σημασίας. Αναφέρομαι στην περίοδο 2013-2015. Ένα άλλο θέμα συζήτησης θα μπορούσε να είναι η εγκατάσταση μονάδων της αντιπυραυλικής ασπίδας σε βουλγαρικό έδαφος. Εκτός από το ότι θα επωφεληθεί η χώρα μας από την ασφάλεια που θα μας παρέχει στο μέλλον η ασπίδα, θα πρέπει επίσης να συμβάλει σε αυτήν. Υπάρχει συντονισμός για μια προοδευτική προσέγγιση όσον αφορά τη σύσταση της αντιπυραυλικής άμυνας. Το πρώτο στάδιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2015, το δεύτερο - στο οποίο πιθανότατα θα συμμετάσχουμε και εμείς - θα ολοκληρωθεί στην περίοδο 2015-2018, και μέχρι το 2020, η αντιπυραυλική αυτή άμυνα θα μπορούσε να αναπτυχθεί πλήρως", δήλωσε ο Αγγέλωφ, μιλώντας το περασμένο Σάββατο σε εκπομπή της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας.
Προφανώς, αναφερόταν στα στάδια της εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Ευρώπη, όπως την περιέγραψαν Αμερικανοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα. Η πρώτη φάση θα συνίσταται στον εντοπισμό σκαφών του συστήματος στη Μεσόγειο, ενώ η δεύτερη φάση θα είναι ο πιθανός εντοπισμός στοιχείων στο έδαφος, πιθανότατα στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει επομένως τροποποιήσει με τον τρόπο αυτό τα σχέδια της κυβέρνησης Μπους για μια αντιπυραυλική ασπίδα που υποτίθεται αποσκοπούσε στην προστασία της Ευρώπης από τη Μέση Ανατολή ή από ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις, και η οποία αρχικά επρόκειτο να εγκατασταθεί στην Πολωνία και στην Τσεχία.
Ο Βούλγαρος υπουργός άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβεβαιώσει τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία στα πλαίσια της λεγόμενης "Κοινής ομάδας εργασίας 'Ανατολή' ".
"Ανησυχούσα", είπε, "για τις κοινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, διότι έχουν γίνει ελάχιστες αναφορές και σχόλια πρόσφατα για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, και οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη αυτή "πάγωσαν". Αυτός είναι ο λόγος που ήθελα να βεβαιωθώ ως προς το πώς έχουν σήμερα τα πράγματα. Τώρα είμαι πεπεισμένος ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στα σχέδια των ΗΠΑ," εξήγησε ο Αγγέλωφ.
Σύμφωνα με διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν από κοινού με τον βουλγαρικό στρατό τέσσερις στρατιωτικές βάσεις σε βουλγαρικό έδαφος, με συνολικά 2.500 στρατιώτες, αριθμός που θα αυξηθεί σταδιακά στους 5.000, με μηνιαίες αλλαγές προσωπικού εκ περιτροπής.
Η υπουργός άμυνας της Βουλγαρίας διευκρίνησε επίσης ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία σχεδιάζουν να καλέσουν σερβικά στρατεύματα να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις στο Νόβο Σέλο, κοντά στο στρατόπεδο εκπαίδευσης Σλίβεν, μια σημαντική εγκατάσταση που χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό στη Βουλγαρία.
"Μπορούμε να αναπτύξουμε το Νόβο Σέλο ως κέντρο εκπαίδευσης αξιωματικών και στρατιωτών", δήλωσε ο υπουργός.
Επίσης δήλωσε ότι το υπουργείο άμυνας της Βουλγαρίας δεν προτίθεται να κάνει συμφωνίες προμήθειας με μεμονωμένες εταιρείες όσο αυτός κατέχει το αξίωμα του υπουργού άμυνας.
"Με τις ΗΠΑ έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση. 'Εχουμε επίσης συμβάσεις προμηθειών και εκσυγχρονισμού με πολλές άλλες χώρες. Η μόνη διακυβερνητική συμφωνία μας μέχρι στιγμής είναι με το Βέλγιο. Όποτε υπάρχει πίεση από διάφορα λόμπυ για κάτι, είναι συνήθως υπέρ μιας συγκεκριμένης εταιρείας. Γι αυτό και θέλω να γίνουν όλες οι εμπορικές συμφωνίες με βάση ήδη υπάρχουσες διακυβερνητικές συμφωνίες", εξήγησε ο στρατηγός Αγγέλωφ.
Εν τω μεταξύ, στον ενεργειακό τομέα, η απειλή της Ρωσίας να αποκλείσει την Βουλγαρία από τα εδάφη διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream μοιάζει να έχει αποτέλεσμα, ανέφερε σε άρθρο της η ρωσική εφημερίδα Kommersant, καθώς απεσταλμένος της ρωσικής κυβέρνησης απέσπασε την έγκριση της βουλγαρικής για τον σχεδιασμό χάρτη του αγωγού, πράγμα που θα επιταχύνει τα σχέδια του Κρεμλίνου. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν με αμηχανία...
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.