Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010
Νέες κυρώσεις κατά της Β.Κορέας από τις ΗΠΑ. Αντιδρά η Κίνα
Στο «πιο τροµακτικό µέρος του πλανήτη», σύµφωνα µε µια διατύπωση του συζύγου της, βρέθηκε χθες η Χίλαρι Κλίντον. Η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την αποστρατιωτικοποιηµένη ζώνη ανάµεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα και ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ.
Η Χίλαρι Κλίντον επισκέφθηκε το τελευταίο σύνορο του Ψυχρού Πολέµου συνοδευόµενη από τον υπουργό Αµυνας των ΗΠΑ Ρόµπερτ Γκέιτς. Η µήκους 4 χιλιοµέτρων αποστρατιωτικοποιηµένη ζώνη που χωρίζει εδώ και εξήντα χρόνια τη Νότια από τη Βόρεια Κορέα περιβάλλεται από περίπου 2 εκατοµµύρια στρατιώτες και των δύο χωρών. Από εκεί, η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα µπορεί να έχει ό,τι θέλει, µια ειρηνευτική συµφωνία, οµαλές σχέσεις µε την Ουάσιγκτον και ένα µέλλον χωρίς κυρώσεις, αρκεί να θέσει τέρµα στις πολεµικές της διαθέσεις και στη φιλοδοξία να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.
Η Χίλαρι Κλίντον δεν περίµενε απάντηση. Από τη Σεούλ, η επικεφαλής της αµερικανικής διπλωµατίας ανακοίνωνε νέες κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, οι οποίες, όπως υποστήριξε, έχουν στόχο την ηγεσία της Βόρειας Κορέας και µόνο, ενώ προειδοποίησε ότι ενδεχόµενη επίθεση στην περιοχή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις.
Το θερµόµετρο στην περιοχή ανέβηκε τον περασµένο Μάρτιο µετά τη βύθιση νοτιοκορεατικού πολεµικού πλοίου από τορπίλη που εκτοξεύθηκε από υποβρύχιο της Βόρειας Κορέας µε αποτέλεσµα να χάσουν τη ζωή τους 46 µέλη του πληρώµατος.
Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται ότι έχει την ευθύνη για το επεισόδιο. Ωστόσο, η βορειοκορεατική εµπλοκή στην υπόθεση αποδείχθηκε από ανεξάρτητη έρευνα, ενώ στη συνέχεια το βορειοκορεατικό καθεστώς απείλησε µε επίθεση εναντίον της Νότιας Κορέας εξήντα χρόνια µετά τον πόλεµο που χώρισε τους Κορεάτες στα δυο. Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, η Ουάσιγκτον έσπευσε να εγγυηθεί την εδαφική ακεραιότητα της Νότιας Κορέας. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι θα πραγµατοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις µε τη Σεούλ, η έναρξη των οποίων έχει ορισθεί για τις 25 Ιουλίου.
Η αµερικανική παρουσία στην περιοχή προκάλεσε, όµως, την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τα κοινά στρατιωτικά γυµνάσια. «Καλούµε τις εµπλεκόµενες πλευρές να παραµείνουν ψύχραιµες, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να µην προχωρήσουν σε πράξεις που θα µπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. Την ίδια στιγµή, το Πεκίνο προχώρησε σε µια επίδειξη δύναµης µε την πραγµατοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων στην ίδια περιοχή.
Αναλυτές εκτιµούν, πάντως, ότι και αυτό το πακέτο κυρώσεων θα αποδειχθεί αναποτελεσµατικό ως προς τους στόχους του και ότι δεν θα πλήξει την οικονοµία της Βόρειας Κορέας. Οπως επισηµαίνουν, το καθεστώς του Κιµ Γιονγκ Ιλ µπορεί να προσδοκά την οικονοµική βοήθεια της Κίνας, καθώς η σταθερότητα της Βόρειας Κορέας αποτελεί αποφασιστικής σηµασίας παράγοντα για τα συµφέροντα του Πεκίνου. Από µια στρατιωτική εµπλοκή, εξάλλου, χαµένες θα έβγαιναν όλες οι πλευρές.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.