Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010
Ποιός ενδιαφέρεται περισσότερο για την ασφάλεια της Ευρώπης
Η ενιαία περίμετρος της ευρωασιατικής ασφάλειας πολύ σύντομα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Ο πρόεδρος της Γαλλίας σχεδιάζει να υποβάλει στην επικείμενη στο Ντοβίλ στις 18-19 Οκτωβρίου γαλλο-ρωσικο-γερμανική συνάντηση κορυφής, πρόταση για απότομη διεύρυνση της συνεργασίας της ΕΕ και της Ρωσίας.
Με σκοπό την προώθηση της ιδέας του ο Νικολά Σαρκοζί, όπως είπε ο ίδιος, χρησιμοποιεί την προεδρία του Παρισιού στην ομάδα των G20. Αυτές οι δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί προκάλεσαν οργή στην Ουάσιγκτον γιατί το σχέδιο του Γάλλου ηγέτη σημαίνει στην ουσία οικοδόμηση νέας παγκόσμιας τάξης, όπου η ευρωπαϊκή ασφάλεια περνά υπό τον έλεγχο των Βρυξελλών και της Μόσχας και παύει να είναι φροντίδα των Αμερικανών.
Εν τω μεταξύ, το Παρίσι ούτε καν κρύβει ότι γίνεται λόγος για τη δημιουργία νέας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής. Μάλιστα, η ουσία του ζητήματος δεν συνίσταται μόνο στα στρατιωτικά ζητήματα, αλλά και στην οικονομική ασφάλεια. Κατά τη γνώμη του Γάλλου προέδρου, για κανονική λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας χρειάζεται ώστε να πάρουν τις θέσεις τους εκεί η Ρωσία και η Κίνα. Όσον αφορά άμεσα τη Μόσχα, η Ρωσία και οι 27 χώρες της ΕΕ θα πρέπει, κατά τη γνώμη του Σαρκοζί, να αποκαταστήσουν στενές σχέσεις στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, των διπλωματικών σχέσεων, της οικονομικής πολιτικής, των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της μετανάστευσης. Οι εν λόγω προτάσεις της Γαλλίας μπορούν να ονομαστούν Σχέδιο Μεντβέντιεφ-Σαρκοζί-2 ( το πρώτο είχε εμφανιστεί τον Αύγουστο του 2008 όταν οι δύο πρόεδροι διευθέτησαν την κατάσταση μετά την επίθεση της Γεωργίας εναντίον της Ν. Οσετίας). Το Παρίσι υπογραμμίζει ότι οι προτάσεις του είναι ιδιόμορφη απάντηση στην πρωτοβουλία του ηγέτη της Ρωσίας για τη δημιουργία νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπως είναι γνωστό, πρότεινε τον Ιούνιο του 2008 να συνταχθεί νέο Σύμφωνο τη βάση του οποίου θα πρέπει να την αποτελέσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι κανένα κράτος είτε καμιά οργάνωση δεν μπορούν να ενισχύουν την ασφάλειά τους σε βάρος της ασφάλειας των άλλων χωρών και συνασπισμών.«Οι ρωσο-ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες είναι πραγματοποιήσιμες»,- είπε στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας" ο Ευγκένι Μίντσενκο, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Πολιτικής Εξπερτίζ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Αυτό εξαρτάται από τη θέση τέτοιων, παραδοσιακά φιλικών προς τη Ρωσία χωρών, όπως είναι η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία. Από την άλλη όμως μεγάλη σημασία έχει η δυνατότητα αλλαγής του κλίματος στις χώρες της λεγόμενης νέας Ευρώπης.
Άλλαξαν προς το καλύτερο οι σχέσεις της Ρωσίας με την Πολωνία. Παρατηρείται η διαδικασία ξεμεθύσματος και στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες παραδοσιακά ήταν οι πιο επιθετικές προς τη Ρωσία. Απ’ αυτή την άποψη η προεδρία της Γαλλίας στην ομάδα των G20 μπορεί να δόσει στη Ρωσία τη δυνατότητα μεγαλύτερης προσέγγισης με την Ευρώπη.Στη συνάντηση κορυφής στο Ντοβίλ, όπως φαίνεται, δεν θα υποβληθεί για συζήτηση η τυπική πρόταση για τη δημιουργία κοινού χώρου οικονομίας και ασφάλειας.
Το θέμα αυτό, όπως θεωρούν πολλοί εμπειρογνώμονες θα συζητιέται προς το παρόν στο πλαίσιο προσωπικών συναντήσεων των ηγετών των τρειών χωρών. Το κύριο όμως είναι η αρχή. Όσον αφορά την Ουάσιγκτον, σ΄αυτη την περίπτωση ,κατά τη γνώμη των αναλυτών, είναι δυνατός ο ευησυχασμός των ΗΠΑ γιατί η ΕΕ και η Ρωσία δεν συνεργάζονται εναντίον αυτής της χώρας, αλλά υπέρ της ασφάλειας της Ευρασιατικής περιοχής. Οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν, βέβαια, να παραχωρήσουν τη θέση τους ως παγκόσμιου ηγεμόνα γιατί τίποτε άλλο δεν μπορεί να γίνει εδώ»,- παρατήρησε ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Ευγκένι Μίντσενκο.
Η Φωνή της Ρωσίας
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.