Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010
Ευκαιρία για παζάρι βρήκε η Τουρκία
Σε στρατηγικό πυλώνα του ΝΑΤΟ μετατρέπει η κυβέρνηση Ερντογάν την Τουρκία, εκμεταλλευόμενη πλήρως την αλλαγή δόγματος της Συμμαχίας και τις νέες ανάγκες που προκύπτουν από αυτήν. Υστερα από ένα τριετές έντονο διπλωματικό παρασκήνιο σε όλα τα επίπεδα του ΝΑΤΟ, η Τουρκία κατάφερε να τοποθετήσει στο έδαφός της την έδρα της αντιπυραυλικής ασπίδας που προτίθεται να κάνει το ΝΑΤΟ εντός του 2011.
Εκτός νυμφώνος μένει η Ελλάδα, καθώς οι ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι δεν συμπεριέλαβαν ούτε τη χώρα ούτε τα αντιβαλλιστικά συστήματα που διαθέτει, στην αντιπυραυλική τους ασπίδα.
Στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα στις 19 και 20 Νοεμβρίου, θα αποφασιστεί το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Στην ουσία πρόκειται να αναλάβει ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα με τις ευλογίες των ΗΠΑ, διασφαλίζοντας, όπως λένε οι ΝΑΤΟϊκοί, ελεύθερες επικοινωνίες, ελεύθερους δρόμους μεταφοράς για το εμπόριο σε στεριά, θάλασσα και αέρα, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια τεράστια αντιπυραυλική ασπίδα.
Την εισήγηση για τις αλλαγές θα κάνει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Αντερ Φογκ Ράσμουνσεν. Το δεκασέλιδο έγγραφο είναι χαρακτηρισμένο «Ακρως απόρρητο». Σε αυτό γίνεται αναφορά στο νέο δόγμα, χωρίς εξειδικεύσεις για το πώς θα γίνει η υλοποίησή του, αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει σοβαρή απειλή εναντίον των χωρών-μελών, αλλά δέχεται ότι παγκοσμίως υπάρχουν χώρες με μεγάλη αστάθεια και χώρες που μπορούν να απειλήσουν την παγκόσμια ισορροπία και ασφάλεια.
Ως απειλές προσδιορίζονται ο θρησκευτικός φανατισμός, η μετανάστευση, οι κοινωνικές ανισότητες, η παράνομη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, η διεθνής τρομοκρατία, η διασπορά πυρηνικών όπλων, ο κυβερνοπόλεμος, καθώς και η πιθανότητα να πέσουν νέες τεχνολογίες, όπως όπλα λέιζερ και αντιδορυφορικά όπλα, σε λάθος χέρια.
Ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα είναι το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας. Σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκούς αξιωματούχους, η πρώτη από τις τρεις φάσεις της δημιουργίας της είναι σε εξέλιξη και προβλέπει την περιπολία αμερικανικών πλοίων με αντιβαλλιστικούς πυραύλους στην ανατολική Μεσόγειο. Η δεύτερη φάση είναι η τοποθέτηση ραντάρ και κέντρου επιχειρήσεων στην Τουρκία και η τρίτη φάση, η τοποθέτηση αντιπυραυλικών συστημάτων άμυνας σε Τουρκία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ την όλη κατάσταση είναι ότι στο έγγραφό του ο γεν. γραμματέας προτρέπει για τη συμμετοχή της Ρωσίας στον τομέα αυτό, με τη συνεργασία ρωσικών και δυτικών αντιπυραυλικών συστημάτων.
Θα πληρώσει η Ελλάδα
Εκμεταλλευόμενος τις προθέσεις του ΝΑΤΟ και πριν ακόμα αυτές συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής, ο Τούρκος πρωθυπουργός ζητεί ανταλλάγματα για την τοποθέτηση των αντιπυραυλικών συστημάτων στη χώρα του. Οπως δήλωσε, θα πρέπει η Τουρκία να έχει τη διοίκηση των μονάδων αυτών, να μην καταργηθεί το στρατηγείο της Σμύρνης, όπως προβλέπει το νέο δόγμα, και να δοθούν στην Τουρκία αντιπυραυλικά συστήματα που θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η ίδια σε εθνικές αποστολές.
Η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει τα αντιπυραυλικά συστήματα που θα τοποθετηθούν στην Τουρκία στο ποσόν που της αναλογεί.
Ακόμη ένα σημείο που αναμένεται να επιβαρύνει την Ελλάδα είναι η νέα οικονομική πολιτική της Συμμαχίας, η οποία θα προβλέπει όλες οι χώρες να πληρώνουν αναλογικά για τις αποστολές του ΝΑΤΟ, ανεξαρτήτως αν θα μετέχουν σε αυτές. Το θέμα αυτό αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις και από άλλες χώρες, εκτός της Ελλάδας, που δεν μετέχουν σε πολλές ειρηνευτικές αποστολές
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλια:
Good (y)
Δημοσίευση σχολίου
Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.