Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η μεγαλύτερη φορολογική αμνηστία στην ιστορία της Τουρκίας


Η μεγαλύτερη φορολογική αμνηστία της ιστορίας της Τουρκίας, που περιλαμβάνει γενικότερα και όλα τα χρέη προς το Δημόσιο, ανακοινώθηκε χθες από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης και αρμόδιο υπουργό για θέματα οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν.

Η δέσμη περιλαμβάνει τα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τα τελωνειακά και τα χρέη προς τις δημόσιες επιχειρήσεις, τους φόρους ακίνητης περιουσίας, τα τέλη οχημάτων και τα πρόστιμα της τροχαίας. Πρακτικά, θα διαγραφούν όλοι οι τόκοι που προστέθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στα χρέη λόγω καθυστέρησης. Αντ' αυτού θα ληφθούν υπ' όψιν οι προσαυξήσεις με βάση τον ετήσιο πληθωρισμό κατά την περίοδο αυτή.

Παράλληλα θα δοθεί δυνατότητα εξόφλησης με δόσεις, οι οποίες ανέρχονται σε 18. Στην περίπτωση αυτή τα χρέη θα καταβληθούν σε 36 μήνες, αφού οι δόσεις θα είναι δίμηνες.

Η αμνηστία αφορά και τον φόρο περιουσίας, ενώ ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που θεσμοθετεί είναι η καταγραφή τής μη δηλωμένης περιουσίας των φυσικών και νομικών προσώπων έναντι φόρου 2,5%.

Το ποσό με το οποίο σχετίζεται η όλη δέσμη είναι αντικείμενο συζητήσεων. Ο Τύπος κάνει λόγο για συνολικά 50 δισ. λίρες (περίπου 25 δισ. ευρώ), αλλά ο Μπαμπατζάν, ερωτηθείς χθες σχετικά, είπε πως ούτε ο ίδιος ούτε και συναρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν αναφέρει κάποιο συγκεκριμένο ποσό. Σημειώνεται ότι εκτός της δέσμης μένουν τα χρέη πιστωτικών καρτών, που είναι ένας από τους σημαντικούς πονοκεφάλους τού μέσου Τούρκου πολίτη.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.