Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Βουλγαρική ταφόπλακα στον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη


Τίτλοι τέλους για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη μετά την ανακοίνωση της βουλγαρικής πλευράς ότι για λόγους περιβαλλοντικούς εγκαταλείπει το σχέδιο κατασκευής του διαβαλκανικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού αργού πετρελαίου.
Η συμφωνία είχε συνυπογραφεί το 2007 από τη Ρωσία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και προέβλεπε ότι η πρώτη θα ήλεγχε το 51% και οι άλλες δύο χώρες από 24,5%.


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «24 Chasa» ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι σταματά η κατασκευή του αγωγού σε τήρηση των υποσχέσεων που δόθηκαν στους πολίτες του Μπουργκάς και χαρακτήρισε το σχέδιο καταστροφικό για τον τουρισμό και το περιβάλλον, επικαλούμενος μάλιστα τη σύμφωνη γνώμη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με τον εν λόγω αγωγό μήκους 280 χλμ. -από το λιμάνι του Μπουργκάς μέχρι τον τερματικό σταθμό στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης- θα παρακαμπτόταν ο Βόσπορος με τα προβλήματα του διάπλου μεγάλου αριθμού δεξαμενόπλοιων.

Η Αθήνα προσπάθησε να διασώσει μέχρι την τελευταία στιγμή το σχέδιο, στο τέλος δε του Οκτωβρίου η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τίνα Μπιρμπίλη, είχε ανακοινώσει τη σύσταση ειδικής ελληνορωσικής ομάδας εργασίας που θα επεξεργαζόταν τις κοινές θέσεις για τον αγωγό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, η Μόσχα προσέφερε «αμέριστη στήριξη» στη Βουλγαρία εάν αυτή αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στην εταιρεία που συστάθηκε για την κατασκευή του βουλγαρικού τμήματος του αγωγού South Stream...

Ο αγωγός αυτός ελέγχεται από τη ρωσική Gazprom και την ιταλική Eni και θα μεταφέρει έως και 63 δισ. κυβικά μέτρα αερίου από τη Ρωσία στην κεντρική και νότια Ευρώπη, από τον Νοέμβριο του 2015.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.