Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΗΠΑ: Μείωση δυνάμεων στο Αφγανιστάν συστήνουν οι ειδικοί


Ομάδα Αμερικανών ειδικών παρουσίασε μια ανησυχητική εικόνα για το Αφγανιστάν, και κάλεσε τον πρόεδρο Ομπάμα να μελετήσει μια πιθανή μείωση των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο αφγανικό έδαφος αφού δεν υπάρχουν σημεία προόδου.

Οι ειδικοί του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ένα κέντρο ειδικών με πολύ μεγάλη επιρροή, ανέφεραν ότι υποστηρίζουν τη στρατηγική της κυβέρνησης Ομπάμα που συνιστά την ενίσχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Ταλιμπάν πριν από την έναρξη αποχώρησης των δυνάμεων που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2011.

Αλλά η ομάδα ειδικών (της οποίας ηγούνται δύο πρώην σύμβουλοι του προέδρου Τζορτζ Μπους και του Μπιλ Κλίντον, ο Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ και ο Σάμιουελ Μπέργκερ) κρίνει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις μετά την επίδοση της πρώτης έκθεσης για την αφγανική στρατηγική, έκθεση που αναμένεται να κοινοποιηθεί στα τέλη Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου.

Ο πόλεμος κοστίζει ακριβά στς ΗΠΑ, προειδοποιούν οι ειδικοί που επισημαίνουν ότι και στην καλύτερη περίπτωση «το μέγεθος μιας πιθανής αμερικανικής νίκης θα είναι πολύ μικρό».

«Εάν σημειωθεί πρόοδος οι ΗΠΆ θα είναι ικανές να μειώσουν τις δυνάμεις τους από τον Ιούλιο του 2011», προσθέτουν οι ειδικοί.

Ωστόσο εάν οι αμερικανικές προσπάθειες δεν αποφέρουν καρπούς θα πρέπει να μελετηθεί μια ακόμα μεγαλύτερη μείωση των δυνάμεων και πιο σύντομα, θεωρούν οι ειδικοί.

Τώρα βρίσκονται στο Αφγανιστάν εκατό χιλιάδες αμερικανοί στρατιώτες και σύμφωνα με τη νέα στρατηγική του κ. Ομπάμα που ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2009 αποστέλλονται άλλες 30 χιλιάδες χιλιάδες παράλληλα με την ανακοίνωση της έναρξης αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τον Ιούλιο του επόμενου έτους.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.