Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Σχεδιασμένο για δολιοφθορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ήταν το «σκουλήκι» Stuxnet‏


Ουάσινγκτον
Το «σκουλήκι» Stuxnet ήταν ειδικά σχεδιασμένο για να προκαλέσει προβλήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, εκτιμούν ειδικοί του κακόβουλου λογισμικού.


Σε νεότερη ανάλυση για το Stuxnet, η Symantec αναφέρει ότι το σκουλήκι ήταν φτιαγμένο για να επηρεάσει των εγκαταστάσεων φυγοκέντρισης και να διατάξει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Όπως αναφέρει το Wired, το σκουλήκι ανίχνευε δύο πολύ συγκεκριμένες εντολές των διαχειριστών των εγκαταστάσεων προς ελεγκτές λειτουργίας των συσκευών φυγοκέντρισης που κατασκευάζονται από τη Siemens.

Στη συνέχεια αλλοίωνε τις εντολές και είτε επιτάχυνε τις συσκευές ή τις επιβράδυνε για μικρά χρονικά διαστήματα κάτι που συνεχίζονταν επί εβδομάδες αφού σκοπός ήταν η αλλαγή της διαδικασίας και όχι η διατάραξης της. Οι φυγοκεντριστές πρέπει να λειτουργούν σε σταθερή ταχύτητα για πολλές ημέρες· σε διαφορετική περίπτωση η καθαρότητα του ουρανίου είναι μικρότερη από την επιθυμητή.

Το Stuxnet εντοπίστηκε τον περασμένο Ιούνιο αλλά φαίνεται ότι υπήρχε στο σύστημα των εργοστασίων του Ιράν από τις αρχές του 2009. Μάλιστα τον Ιούλιο του 2009 το Wikileaks ανέφερε ότι κάποιο σοβαρό περιστατικό συνέβη στο Ιράν, χωρίς επιπλέον λεπτομέρειες. Αυτό εξηγεί ίσως τη μείωση του αριθμού των φυγοκεντριστών από 4.700 σε 3.900.

Στόχος φαίνεται πλέον ότι ήταν η εγκατάσταση στο Μπουσέρ ή περισσότερο πιθανό το Νατάνζ. Αν και η έκθεση αποφεύγει να μιλήσει ανοιχτά για το πυρηνικό πρόγραμμα, περιγράφει διαδικασίες που χρησιμοποιούνται μόνο σε αυτού του τύπου τις εγκαταστάσεις.

Σχετικά με το δράστη της κυβερνοεπίθεσης, οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο μία κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει και να οργανώσει το εγχείρημα, δείχνοντας προς τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ, δύο χώρες με πολιτικό και στρατηγικό συμφέρον να σταματήσουν ή να καθυστερήσουν το ιρανικό πρόγραμμα.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

1 σχόλια:

tips dan trik είπε...

thanks for sharing mr

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.