Κυριακή 14 Μαρτίου 2010
Θρίλερ με την «ευρωβοήθεια»
Σύγχυση επικρατεί σχετικά με τη συμφωνία για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας, καθώς άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Guardian ανέφερε ότι οι 16 χώρες της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία ύψους αρκετών δισ. ευρώ, ωστόσο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε πως τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ δεν κατέληξαν σε συμφωνία.
Ο Τζόναθαν Τοντ τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επέμβει αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.
Επίσης υπογράμμισε πως συνεχίζεται η επεξεργασία τεχνικών θεμάτων και πως όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες.
Αντιστοίχως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει το παραμικρό περί συμφωνίας των κρατών-μελών της ευρωζώνης για βοήθεια στην Ελλάδα.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζει στο φύλλο του Σαββάτου πως τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν σε "συντονισμένες, διμερείς προσφορές" οικονομικής βοήθειας, υπό την μορφή δανείων ή εγγυήσεων για την λήψη δανείων, στην Ελλάδα εάν η Αθήνα δεν μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του χρέους της και ζητήσει βοήθεια από την Ένωση.
Το δημοσίευμα του Guardian
Ο Guardian σε δημοσίευμά του ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις των 16 χωρών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ για την "διάσωση" της Ελλάδας, στο πλαίσιο ενός πακέτου στήριξης του κοινού νομίσματος.
Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν να υπάρξουν "συντονισμένες, διμερείς προσφορές" οικονομικής βοήθειας, υπό την μορφή δανείων ή εγγυήσεων για την λήψη δανείων, στην Ελλάδα εάν η Αθήνα δεν μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή του χρέους της και ζητήσει βοήθεια από την Ένωση, φέρεται να δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Γκάρντιαν.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Γερμανίας, η οποία πάντως διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην διαμόρφωση της τελικής της μορφής, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη άλλες πηγές.
Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θα οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες την Δευτέρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η βοήθεια που θα καταστεί διαθέσιμη στην Ελλάδα θα φθάσει έως και τα 25 δις ευρώ, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα. Οι ανάγκες της Ελλάδας για δανεισμό υπολογίζονται σε 53,2 δις ευρώ για το 2010.
Η "διάσωση" θα είναι "μια συντονισμένη προσέγγιση, με συνεισφορές σε διμερές επίπεδο. . . μια συνεισφορά σε διμερές επίπεδο μπορεί να είναι ένα δάνειο ή μια εγγύηση για την λήψη δανείου", φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος της Κομισιόν στην εφημερίδα.
Η συμφωνία αυτή καταρτίστηκε κατά τρόπο ώστε να αποφευχθεί η παραβίαση της απαγόρευσης -βάσει των κανόνων που διέπουν την κοινή νομισματική πολιτική-, της "διάσωσης" μιας χώρας που βρίσκεται στο όριο της χρεοκοπίας και κατά τρόπο ώστε να μην παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης σπεύδει να θεσμίσει αυστηρότερους κανόνες για τις 16 χώρες μέλη της ευρωζώνης, προκειμένου να υπάρχει διαρκής, αυστηρή "παρακολούθηση" της ακρίβειας των στοιχείων όσον αφορά τους προϋπολογισμούς τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
"Η Ελληνική περίπτωση είναι σημείο καμπής για την Ευρωζώνη", φέρεται να δήλωσε στον Γκάρντιαν ο Όλι Ρεν, επίτροπος της ΕΕ για οικονομικά και νομισματικά θέματα.
"Εάν η Ελλάδα πτωχεύσει, και αποτύχουμε κι εμείς, αυτό θα προκαλέσει πολύ σοβαρή, ίσως μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ευρώ δεν είναι μόνο μια νομισματική συμφωνία, αποτελεί κεντρική πολιτική ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. . . υπ' αυτή την έννοια είμαστε σε σταυροδρόμι".
Ο Ρεν δήλωσε επίσης στην εφημερίδα ότι τον επόμενο μήνα θα προτείνει ένα καθεστώς αυστηρής επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών, και την ανάθεση στη Eurostat σημαντικών ελεγκτικών ευθυνών για τις χώρες της ευρωζώνης.
Tμήμα ειδησεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.