Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα ετοιμάζει η Κίνα




Σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζεται να προχωρήσει η Κίνα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία, στις αερομεταφορές και στις τηλεπικοινωνίες όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου στους FT, οι δύο πλευρές αναμένεται να καταλήξουν σε μία σειρά συμφωνιών την Τρίτη, όταν ο αντιπρόεδρος της Κίνας Zhang Dejiang, θα επισκεφτεί την Ελλάδα συνοδεία αντιπροσωπείας Κινέζων αξιωματούχων.Στις συμφωνίες αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται κοινοπραξίες με ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και ναυλώσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Νέες ελληνοκινεζικές συμφωνίες
Μυστικό κρατά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, το περιεχόμενο των συμφωνιών που αναμένεται να υπογράψει σήμερα με τον ομόλογό του της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ζιανγκ Ντεγιάνγκ, ο οποίος έφτασε χτες στην Αθήνα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι πρόκειται για σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας νομικού υποβάθρου, με δεδομένες τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι δύο πλευρές για στενή συνεργασία σε λιμάνια και μεταφορές.

Με τη λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, διευκρινίζεται ότι έχει προγραμματιστεί διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή αντιπροσωπειών παρουσία των δύο αντιπροέδρων. Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριαρχεί η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλίας, ενώ αναμένεται να υπογραφούν επιμέρους συμφωνίες:

1)Μνημόνιο ναυτιλιακής συνεργασίας, το οποίο χαρακτηρίζεται ως «ομπρέλα» για την προώθηση ενός πλέγματος αμοιβαίων διευκολύνσεων.

2)Για τη βελτίωση του πλαισίου συνεργασίας στον εμπορικό τομέα.

3)Για την κατασκευή πλοίων.

4)Για τη συνεργασία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, όπου ενδέχεται να υπάρξουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις σήμερα για τον ΟΤΕ.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για σημαντικά βήματα της Cosco και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, διαπιστώνεται έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για το κέντρο σιδηροδρομικών μεταφορών στο Θριάσιο της Ελευσίνας κι έχει θέσει ζήτημα πώλησης του ΟΣΕ.

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.