Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Τα κινεζικά όπλα «εισβάλλουν» στην Ευρώπη



Κινεζικά οπλικά συστήματα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή έκθεση στρατιωτικών εξοπλισμών.

Τεθωρακισμένα οχήματα, πολυβόλα και άλλα οπλικά συστήματα παρουσίασε η Κίνα στην ευρωπαϊκή έκθεση αμυντικού υλικού Eurosatory κάνοντας έτσι το ντεμπούτο της σε μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του χώρου στον κόσμο και εδραιώνοντας έτσι τη θέση της ως μεγάλη εξαγωγός οπλισμού.

Η εμφάνιση έξι κινεζικών εταιρειών στην έκθεση προκάλεσε ερωτηματικά, λόγω της απαγόρευσης πώλησης ευρωπαϊκής προέλευσης οπλικών συστημάτων στην Κίνα. Ωστόσο, κατά τη Γαλλία, η οποία και φιλοξενεί την έκθεση, το εν λόγω μποϊκοτάζ δεν έχει «σπάσει».

«Είναι η μεγαλύτερη έκθεση χερσαίων εξοπλισμών στον κόσμο και είναι λογικό οι Κινέζοι φίλοι μας να θέλουν να έρθουν και να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ερβέ Μορέν.

Ο Ζαν Μαρί Φαρντό, διευθυντής του γαλλικού τμήματος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) εξέφρασε παρόλα αυτά την έκπληξή του για την εμφάνιση των Κινέζων.


Η Γαλλία έχει ζητήσει να αρθεί το - διάρκειας 21 ετών πλέον, το οποίο είχε επιβληθεί μετά τα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν το 1989.

Η Eurosatory λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια έξω από το Παρίσι και είναι κλειστή στο ευρύ κοινό. Στα είδη που εκτίθενται περιλαμβάνονται από χειροπέδες μέχρι άρματα μάχης, και συμμετέχουν κατασκευαστές οπλικών συστημάτων και επίδοξοι αγοραστές από 130 χώρες.

Την «τιμητική» τους στη φετινή έκθεση είχαν αμυντικά συστήματα εναντίον αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται ευρέως από αντάρτες στο Αφγανιστάν. Η έκθεση «άνοιξε» με επίδειξη τέτοιων συστημάτων, από γαλλικές εταιρείες.

Μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν στην έκθεση είναι η NORINCO, η οποία παρουσίασε κυρίως τεθωρακισμένα οχήματα. Άλλη μία είναι η Poly Technologies στο Πεκίνο, η οποία εξέθεσε πολυβόλα, βομβιδοβόλα και φορητούς εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων (S.A.M).

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την κινεζική παρουσία, καθώς υπάρχει ο φόβος πως οι Κινέζοι ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουν την έκθεση ως ευκαιρία για να «κατασκοπεύσουν» την τεχνολογία των ανταγωνιστών τους. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των κινεζικών εταιρειών αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι έχουν τέτοιες προθέσεις.

«Βρισκόμαστε εδώ για να έρθουμε σε επαφή με τους πελάτες μας. Δεν αντιγράφουμε, απλά κάνουμε τη δουλειά μας» είπε ο Ταν Τζιουέι, υποδιευθυντής της China XinXing Import & Export Corp, που ειδικεύεται στις στολές και τα είδη απόκρυψης/ παραλλαγής.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.