Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Εθνικοποιεί αμερικανικές εξέδρες πετρελαίου ο Ούγκο Τσάβες



Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πρόκειται να εθνικοποιήσει 11 πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου οι οποίες ανήκουν στην εταιρία Helmerich and Payne των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Πετρελαίου Ραφαέλ Ραμίρες.

Δυτικοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι η εθνικοποίηση οφείλεται στην χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα και στην ύφεση που πλήττει τη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες έχει εθνικοποιήσει πετρελαϊκά κοιτάσματα και εξοπλισμό αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία τρία χρόνια, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αυξήσει τον κρατικό έλεγχο στις βιομηχανίες-κλειδιά στη χώρα μέλος του ΟΠΕΚ.

Ο Ραμίρες είπε ότι οι πλατφόρμες, που παραμένουν ανενεργές επί μήνες εξ αιτίας διένεξης της Helmerich and Payne με την κρατική εταιρία πετρελαίου PDVSA όσον αφορά εκκρεμείς πληρωμές, θα εθνικοποιηθούν ώστε να επιστρέψουν στην παραγωγή.

"Υπάρχει μια ομάδα ιδιοκτητών πλατφόρμων που αρνούνται να συζητήσουν σχετικά με τις χρεώσεις και της υπηρεσίες με την PDVSA και προτιμούν να κρατούν τον εξοπλισμό τους σε αδράνεια επί ένα χρόνο", είπε ο Ραμίρες σε δημοσιογράφους στην πολιτεία Σούλια.

"Αυτό συμβαίνει στην προκείμενη περίπτωση με την πολυεθνική Helmerich and Payne των ΗΠΑ".

Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις που αρνούνται να θέτουν πλατφόρμες ή κοιτάσματα σε λειτουργία το πράττουν στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση Τσάβες, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της χαμηλότερης παραγωγής πετρελαίου από το 2008.


Τμήμα ειδήσεων : elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.