Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ξήλωσε τον στρατηγό ο Ομπάμα



Ο Μπαράκ Οµπάµα έκανε επίδειξη πυγµής αποµακρύνοντας τελικά τον στρατηγό Μακρίσταλ από την ηγεσία των αµερικανικών στρατευµάτων στο Αφγανιστάν λόγω σχολίων του για αξιωµατούχους της κυβέρνησης. Στη θέση του έβαλε τον στρατηγό Πετρέους, ο οποίος τώρα είναι υπεύθυνος για δύο πολέµους: Ιράκ και Αφγανιστάν.

Μιλώντας στον Κήπο των Ρόδων, ο Μπαράκ Οµπάµα δήλωσε ότι αποδέχθηκε την παραίτηση του στρατηγού Στάνλεϊ Μακρίσταλ, όντας βέβαιος ότι αυτό απαιτεί το συµφέρον της ασφάλειας της χώρας και το µέλλον της αµερικανικής αποστολής στο Αφγανιστάν. Ο αµερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι τα πικρόχολα σχόλια του Μακρίσταλ και των συνεργατών του για τον ίδιο και τους συνεργάτες του που δηµοσιεύθηκαν σε άρθρο του περιοδικού «Rolling Stone» δεν ανταποκρίνονται στη συµπεριφορά που θα πρέπει να έχει ένας στρατηγός σε τέτοια θέση. Δίνοντας στον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους τις αρµοδιότητες του Μακρίσταλ ως επικεφαλής των αµερικανικών δυνάµεων στο Αφγανιστάν, τόνισε ότι η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στη χώρα αυτή. Ο 58χρονος Πετρέους, που υπήρξε προϊστάµενος του Μακρίσταλ στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, είναι µεταξύ των λίγων στρατηγών που γνωρίζουν από πολέµους καθώς µέχρι σήµερα ήταν υπεύθυνος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή και επέβλεπε την πορεία των πολέµων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η αλλαγή στη στρατιωτική ηγεσία έρχεται σε µια στιγµή που, όπως φαίνεται από τις δηµοσκοπήσεις, το αµερικανικό κοινό αναρωτιέται όλο και περισσότερο εάν ο πόλεµος στο Αφγανιστάν µπορεί να κερδηθεί και αν αξίζει το υψηλό τίµηµα σε ζωές που πληρώνουν οι ΝΑΤΟϊκές δυνάµεις. Σε ανακοίνωσή του ο Στάνλεϊ Μακρίσταλ αναφέρει ότι υπέβαλε την παραίτησή του λόγω της «επιθυµίας µου να δω την αποστολή στο Αφγανιστάν να επιτυγχάνει».

Νωρίτερα ο Οµπάµα είχε συναντηθεί µε τον Μακρίσταλ επί µισή ώρα και δηµοσιογράφοι είδαν τον στρατηγό να φεύγει από τη Δυτική Πτέρυγα και να επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο. Λίγο αργότερα, όταν άρχισε η σύσκεψη στον Λευκό Οίκο για το Αφγανιστάν και ο Μακρίσταλ δεν επέστρεψε, όλοι κατάλαβαν ότι το τέλος είχε φθάσει. Ο Οµπάµα είχε δεχθεί πολλές ερωτήσεις από το πρωί χθες για το µέλλον του Μακρίσταλ, καθώς οι βοηθοί του έλεγαν πως το κύριο µέληµά του είναι η επιτυχία στον πόλεµο του Αφγανιστάν. «Νοµίζω», απάντησε ο αµερικανός πρόεδρος, «ότι είναι ξεκάθαρο πως έδειξαν λανθασµένη κρίση µε τα όσα είπαν στον δηµοσιογράφο του περιοδικού, αλλά θέλω να πάρω την απόφασή µου αφού πρώτα µιλήσω µαζί του από κοντά».

Ο αφγανός πρόεδρος Χαµίντ Καρζάι εξέφρασε χθες το πρωί την εµπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Μακρίσταλ στη διάρκεια µιας τηλεδιάσκεψης µε τον Οµπάµα.

Μετά την ανακοίνωση της αποποµπής όµως εκπρόσωπός του δήλωσε: «Ελπίζαµε ότι αυτό δεν θα συνέβαινε, αλλά η απόφαση ελήφθη και τη σεβόµαστε. Προσβλέπω στη συνεργασία µε τον αντικαταστάτη του».

Ο στρατηγός Μακρίσταλ ετέθη επικεφαλής του πολέµου στο Αφγανιστάν εν µέρει επειδή δεν φοβόταν να πει την άποψή του. Αυτή του η ιδιότητα όµως µπορεί να αποτέλεσε και τον λόγο για τον οποίο αποµακρύνθηκε. Σε ρεπορτάζ που δηµοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Rolling Stone», ο Μακρίσταλ και οι συνεργάτες του – που δεν διέψευσαν το δηµοσίευµα – χαρακτηρίζουν «κλόουν» τον σύµβουλο ασφαλείας του Οµπάµα, αδιάφορο τον πρόεδρο, ενώ αστειεύονται µε τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν και τον αµερικανό πρεσβευτή στο Αφγανιστάν.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.