Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Χάος οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες - έρχονται περικοπές δαπανών λόγω κρίσης!


Το αχανές δίκτυο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δημιουργήθηκε ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ ώστε κανείς δεν γνωρίζει πόσα χρήματα κοστίζει, πόσους ανθρώπους απασχολεί και πόσες υπηρεσίες υπάρχουν, όπως αποκαλύπτει μεγάλη και αποκλειστική έρευνα της «Washington Ρost». Η έρευνα διήρκεσε δύο ολόκληρα χρόνια και άρχισε να δημοσιεύεται από το χθεσινό φύλλο.

Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα, σε διάστημα εννέα χρόνων οι κυβερνήσεις της Ουάσιγκτον κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα «άκρως απόρρητο» δίκτυο εκτεταμένο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Υπολογίζεται ότι 1.271 κυβερνητικές υπηρεσίες και 1.931 ιδιωτικές εταιρείες εμπλέκονται στο έργο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έχουν επεκταθεί σε πάνω από 10.000 τοποθεσίες στις ΗΠΑ.

Οπως προέκυψε, δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται σε συμβόλαια υπό ελλιπέστατο καθεστώς ελέγχου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εποπτεία του συστήματος. Από το 2001 στην Ουάσιγκτον και στα περίχωρα κατασκευάζονται ή έχουν κατασκευαστεί περίπου 33 κτιριακά συγκροτήματα για τα διάφορα τμήματα των μυστικών υπηρεσιών, που συνολικά καταλαμβάνουν έκταση ίση με εκείνη που θα καταλάμβαναν τρία Πεντάγωνα ή 22 Καπιτώλια. Επιπλέον περίπου 854.000 άτομα- μιάμιση φορά ο πληθυσμός της πρωτεύουσας των ΗΠΑ!- διαθέτουν ειδική άδεια για πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες.

Το «χαρτομάνι» είναι επισης τεράστιο: περίπου 50.000 εκθέσεις με εκτιμήσεις για την ασφάλεια των ΗΠΑ συντάσσονται κάθε χρόνο, με συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να... αγνοείται. Πολλές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών ασκούν παρόμοιες ή ακόμη και τις ίδιες αρμοδιότητες, δημιουργώντας σύγχυση και περιττές δαπάνες. Για παράδειγμα, 51 κυβερνητικές υπηρεσίες και στρατιωτικά διοικητήρια που λειτουργούν σε 15 αμερικανικές πόλεις παρακολουθούν τη ροή κεφαλαίων από και προς τρομοκρατικά δίκτυα. Στο Πεντάγωνο, όπου λειτουργούν τα δύο τρίτα των προγραμμάτων των μυστικών υπηρεσιών, ελάχιστοι ανώτατοι αξιωματούχοι διαθέτουν πρόσβαση σε όλες τις μυστικές δραστηριότητες του υπουργείου. Αλλά όπως οι ίδιοι παραδέχονται είναι σχεδόν αδύνατον να είναι συνεχώς ενημερωμένοι για την πιο «ευαίσθητη» δουλειά του κράτους. «Δεν θα μου φτάσει ο χρόνος που θα ζήσω για να ενημερωθώ υπηρεσιακώς» ομολογεί, ανωνύμως, ένας εξ αυτών σε συνέντευξή του.

Ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι η γραφειοκρατία βρίσκεται σε τέτοια επίπεδα ώστε να μην μπορεί να ασκείται εποπτεία. Ωστόσο, υποστηρίζει ότι μερικές φορές είναι δύσκολο να λάβει κάποιος συγκεκριμένες πληροφορίες. «Εννέα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου είναι λογικό να το βλέπουμε αυτό και να λέμε:“Εντάξει, φτιάξαμε ένα σύστημα με τεράστιες δυνατότητες. Αλλά μήπως παράγουμε περισσότερες πληροφορίες από όσες χρειαζόμαστε;”» . Πράκτορες ομολογούν ότι το σύστημα έχει «τρύπες», όπως φάνηκε τόσο στην περίπτωση του ισλαμιστή στρατιωτικού γιατρού που αιματοκύλισε τη βάση Φορτ Χουντ στο Τέξας όσο και του νεαρού από τη Νιγηρία που προσπάθησε να ανατινάξει στον αέρα αεροπλάνο της Delta.

Ο διευθυντής της CΙΑ Λίο Πανέτα δήλωσε στην «Washington Ρost» ότι σχεδιάζει μεταρρύθμιση σε βάθος πενταετίας, εκτιμώντας μάλιστα ότι οι δαπάνες για τις μυστικές υπηρεσίες θα περιορισθούν λόγω κρίσης.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.