Τρίτη 20 Ιουλίου 2010
Το ΝΑΤΟ και η ΡΩΣΙΑ
Του Στέφανου Ευσταθιάδη
Υπάρχουν πιθανότητες να ενταχθεί η Ρωσία στο ΝΑΤΟ; Αφελής, στην καλύτερη περίπτωση, η ερώτηση, η οποία ούτε ως ανέκδοτο δεν ήταν δυνατόν να τεθεί πριν από μόλις είκοσι χρόνια. Σήμερα όμως διατυπώνεται και μάλιστα στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων.
Στις αρχές Ιουλίου ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής Δούμας Κονσταντίν Κοσάτσεφ δήλωσε ότι η Μόσχα «θα υποδεχόταν ευνοϊκά μια σοβαρή πρόταση του ΝΑΤΟ για συμμετοχή» στη Συμμαχία. Στην Ουάσιγκτον και στο ΝΑΤΟ θυμήθηκαν ότι λίγο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης ο τότε πρόεδρος Γέλτσιν έστειλε επιστολή στον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους πατέρα, στην οποία δήλωνε, μεταξύ άλλων, ότι «από πολύ καιρό (...) με απασχολούσε το ζήτημα της συμμετοχής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ». Αλλά και ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη στις αρχές της προεδρίας του δήλωσε ότι «δεν βλέπω τον λόγο να απορριφθεί» πρόταση για ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα ήταν «ισότιμος εταίρος με τους άλλους» .
Από συμμαχικής πλευράς έχουμε δύο τουλάχιστον πρόσφατες ενδείξεις ενδιαφέροντος. Ο Γενικός Γραμματέας κ. Ράσμουσεν επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η Ρωσία «έχει θέση μέσα στο ΝΑΤΟ», μάλιστα το τόνισε και σε δήλωσή του παρουσία του προέδρου Μεντβέντεφ αφού είχαν συζητήσει το θέμα προηγουμένως. Εξάλλου το προσχέδιο του νέου δόγματος της Συμμαχίας, το οποίο ετοίμασε η 12μελής «ομάδα σοφών» και θα δημοσιοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, υπογραμμίζει ιδιαίτερα τον ρόλο που πρέπει να παίξει η Ρωσία για την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλον τον κόσμο. Και ο πρόεδρος Σαρκοζί, μετά τη συνάντησή του τον Ιούνιο με την καγκελάριο Μέρκελ, δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις ότι «δεν νοείται διεθνής ασφάλεια αν απουσιάζει από το σύστημα η Ρωσία». Ουσιαστικά ο γάλλος πρόεδρος εξέφραζε την υποστήριξή του στην πρόσκληση του προέδρου Μεντβέντεφ για ένα νέο διεθνές σύστημα ασφαλείας στο οποίο θα μετέχουν ισότιμα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, η Ρωσία και άλλες χώρες.
Δεν λείπουν οι αντιρρήσεις, ούτε είναι μικρά τα εμπόδια. Σχεδόν όλες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες επί περίπου μισόν αιώνα βρίσκονταν υπό «σοβιετική κηδεμονία», είναι εναντίον κάθε μορφής συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας με τη Ρωσία και έκαναν ήδη γνωστή στον κ. Ράσμουσεν την αντίθεσή τους στα «ανοίγματα» του ΝΑΤΟ προς τη Μόσχα. Στην Ουάσιγκτον εξάλλου επικρατεί σκεπτικισμός για δύο λόγους κυρίως. Πρώτον, γιατί θεωρείται εντελώς απίθανο να εγκαταλείψει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ την αρχηγική θέση που κατέχει σήμερα στο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, γιατί το Κογκρέσο παραμένει εχθρικό στη Μόσχα, όπως μαρτυρούν οι αντιρρήσεις του στην επικύρωση ακόμη και συμφωνιών με τη Ρωσία που έχει μονογράψει ο πρόεδρος Ομπάμα.
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.