Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Σχέδιο ελεγχόμενης χρεωκοπίας από την Γερμανία!


Η Γερμανία επεξεργάζεται σχέδιο χρεοκοπίας, οπως αποκαλύπτει στο σημερινό του τεύχος το περιοδικό Der Spiegel

Σύμφωνα με πληροφορίες του εβδομαδιαίου περιοδικού DER SPIEGEL, η γερμανική κυβέρνηση έχει περάσει στην λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας για την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών. Έχει καθορίσει δηλαδή τις τεχνικές λεπτομέρειες με στόχο, όπως έχει κατ` επανάληψη πει η καγκελάριος να μην πληρώνουν τα σπασμένα μόνο οι φορολογούμενοι.

Διαδικασία "κούρεμα"Σύμφωνα με το σχέδιο της καγκελαρίας που στηρίζεται σε σχετικές προεργασίες των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης η σχετική διαδικασία, θα προβλέπει ότι οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων μιας χώρας που κινδυνεύει, θα πρέπει, μέσω ενός λεγόμενου ‘haircut’, να παραιτούνται από ένα μέρος των απαιτήσεών τους, προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την κρίση. Αυτή η διευκόλυνση θα έχει τη μορφή της παράτασης της προθεσμίας εξόφλησης ή τη μορφή μειωμένων τόκων ή θα προβλέπει εξόφληση του ομολόγου σε τιμή μικρότερη από το 100% της αξίας του.

«Ο ιδιωτικός τομέας λοιπόν θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία, για να μην επωμίζεται μόνο ο φορολογούμενος τα οικονομικά βάρη», είναι το μότο του σχεδίου, που εξηγεί ότι ο κάτοχος ομολόγων παίρνει ‘μπόνους’ ρίσκου και γι’ αυτό θα πρέπει να αναλαμβάνει και αυτό το ρίσκο. Τη λοιπή αξία των ομολόγων αναμένεται να εγγυάται μια νέα αυτόνομη Αρχή, το λεγόμενο Berliner Club, -σε αναλογία με το κλαμπ των Παρισίων του 1956-. Στο Berliner Club θα συμμετέχουν κράτη-μέλη του G20 ή μόνο της Ευρωζώνης. Ρόλο κλειδί θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται για εναλλακτική του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης ύψους 750 δις ευρώ, αλλά μετεξέλιξή του.

Πλήρης αναδιάρθρωση του χρέους

Αν η παραίτηση απαιτήσεων των πιστωτών δεν οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης, η διαδικασία θα εισέρχεται στη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα λαμβάνει χώρα μία πλήρης αναδιάρθρωση χρέους της πληττόμενης χώρας. Το Berliner Club θα αναθέτει σε μια «εξοικειωμένη με τις ιδιαιτερότητες του χρεωμένου κράτους προσωπικότητα ή σε ομάδα προσωπικοτήτων» να λάβει υπόψη τα περιουσιακά συμφέροντα της χρεοκοπημένης χώρας. Τα μέτρα θα παρακολουθούνται εξ αρχής από το ΔΝΤ.
Φυσικά όλα αυτά τα ωραία που σχεδιάζει επί χάρτου η γερμανική κυβέρνηση όσο και συμπληρωματικά και να είναι απαιτούν την αλλαγή των συνθηκών. Και αυτή δεν είναι δεδομένη, τουλάχιστον ακόμη.

Εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τύπου που ρωτήθηκε σχετικά επιβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα τέτοιο σχέδιο, αρνήθηκε όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες «εσωτερικών εγγράφων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.