Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Παγιώνεται η Ρωσική κυριαρχία στον Καύκασο


Νέα ισορροπία δυνάμεων παγιώνεται στον Καύκασο μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Δέκα χρόνια νωρίτερα πριν λήξει η ισχύουσα συμφωνία ρωσικής μίσθωσης της αεροπορικής βάσεως στο Gjumri της Αρμενίας, 100 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Εριβάν, η Ρωσία και η Αρμενία προχώρησαν σε μια νέα συμφωνία ανανέωσης της μίσθωσης της στρατιωτικής βάσεως, έως το 2044.

Ως αντάλλαγμα, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ διασφαλίζει στην Αρμενία την στρατιωτική υποστήριξη της Μόσχας, σε περίπτωση πολέμου με το Αζερμπαιτζάν, για την περίπτωση που το Μπακού αποφασίσει με στρατιωτικά μέσα να καταλάβει την περιοχή του Καραμπάχ.

Παράλληλα, η ρωσική εταιρία πυρηνικής ενέργειας „Rosatom“ κέρδισε από την Αρμενία ένα συμβόλαιο για την κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στην Αρμενία. Η αξία του συμβολαίου αναφέρεται με 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το συμβόλαιο επιθυμούσε να εξασφαλίσει και η Ουάσιγκτον, χωρίς όμως επιτυχία.

Το νέο σύμφωνο μεταξύ της Μόσχας και του Εριβάν αποτελεί ένα μήνυμα προς τον Μπακού, ότι η Μόσχα δεν θα δεχτεί αλλαγές στο εδαφικό καθεστώς της περιοχής του Καυκάσου. Παράλληλα όμως, η Μόσχα θα προμηθεύσει το Μπακού με αντιεροπορικά συστήματα τύπου S-300, ώστε να μην διαταραχθεί το στρατιωτικό ισοζύγιο στην περιοχή.

Μετά την πολεμική αναμέτρηση με την Γεωργία τον Αύγουστο το 2008 και με τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο με το Κίεβο, το Εριβάν και το Μπακού, η Ρωσία αποκατέστησε το κύρος της στην περιοχή και αποτελεί τη νέα δύναμη σταθερότητας, στην περιοχή μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας.


Στο αρμενικό Gyumri βρίσκεται η 102η ρωσική στρατιωτική βάση με 5000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό, και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στο πλαίσιο του αντιαεροπορικού συστήματος των Ηνωμένων Ανεξαρτήτων Κρατών της Κοινοπολιτείας (ΚΑΚ).

Στην αεροπορική βάση έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των άλλων, 18 μαχητικά τύπου MiG-29 της 426ης Αεροπορικής Ομάδας, όπως και μια σειρά διάφορων αντιεροπορικών πυροβολαρχειών του συστήματος S-300, δύο συντάγματα συνολικά. Η βάση υπόκειται στην ομάδα των ρωσικών στρατευμάτων στην Υπερκαυκασία, και η Αρμενία παρέχει τις απαραίτητες υπηρεσίες κοινής ωφελείας δωρεάν.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η συνθήκη υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών το 1995 για 25 χρόνια, και πλέον θα ισχύει η ανανέωση μέχρι το 2044.

Σύμφωνα με δηλώσεις Αρμένιων αξιωματούχων σε τοπικά ΜΜΕ, η νέα συμφωνία για την βάση θα λύσει το πρόβλημα της διατήρησης της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή. Μετά τις αλλαγές στη λειτουργία της βάσης, η νέα συμφωνία περιλαμβάνει όχι μόνο την προστασία των συνόρων της Αρμενίας, αλλά και την εφαρμογή μηχανισμών για την προστασία της ασφάλειας της χώρας. Μια στρατιωτική λύση στη σύγκρουση για το Καραμπάχ μπορεί να αποκλειστεί στην πράξη.

Το αμερικανικό State Department έχει περιγράψει την κατάσταση της συμφωνίας για την στρατιωτική βάση στην Αρμενία ως αποκλειστικό θέμα μεταξύ της Ρωσίας και της Αρμενίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συμφωνία σχετικά με την ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων στην Αρμενία έχει συναφθεί από το 1992, αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Βάει αυτής της πρώτης συμφωνίας, συνοριοφύλακες της Ρωσίας σνέχισαν να προστεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Αρμενίας με την Τουρκία.

Για τη Ρωσία είναι μια πραγματική ευκαιρία να διατηρήσει για πολλά χρόνια τη στρατιωτική και πολιτική παρουσία της στο Νότιο Καύκασο. Τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, που βρίσκονται στην Αρμενία, μαζί με ίδια συγκροτήματα στην Αμπχαζία και στον Βόρειο Καύκασο, μπορεί να προσφέρουν μια αξιόπιστη αεράμυνα στα νότια σύνορα της Ρωσίας. Η συνέχιση της ύπαρξη της στρατιωτικής βάσης στην Αρμενία θάβει στην πραγματικότητα όλα τα πιθανά σχέδια για τη συμμετοχή αυτής της χώρας στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, ένα θέμα για το οποίο εργάζονταν εντατικά η Αρμενική Διασπορά.

Η παρουσία αυτής της βάσης στην Αρμενία, προστατεύει την Αρμενία από την τουρκική παρέμβαση στις προσπάθειες του Αζερμπαϊτζάν για την οριστική επίλυση της σύγκρουσης για την περιοχή του Καραμπάχ.

Η εξέλιξη περιέχει ένα σοβαρό ερώτημα: Θα επιβαρύνει το θέμα τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν; Η τουρκική ηγεσία γνωρίζει πολύ καλά ότι η ρωσική βάση δεν απειλεί τουρκική επικράτεια. Όσον αφορά την τουρκική συνεργασία με τη Ρωσία για τους αγωγούς πετρελαίου και αερίου, καθώς και την κατασκευή των ενεργειακών υποδομών, μάλλον η Τουρκία ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διάθεση της ρωσικής πλευράς, και όχι το αντίστροφο.

Στο Αζερμπαϊτζάν, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και ίσως κριθεί ως μια αρνητική τροπή στις σχέσεις του Μπακού με την Μόσχα. Στο Μπακού δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η Αρμενία μπορεί να περιμένει περισσότερα από τη Ρωσία όσον αφορά τη στρατιωτική συνεργασία, επειδή η Αρμενία είναι μέρος του οργανισμού CSTO, και εκείνο - όχι.


Tμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.