Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ένταση και θρίλερ στις διαπραγματέυσεις ΥΠΕΘΑ - Γερμανών για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Συνεχίζεται με ένταση η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των εκπρόσωπων της TKMS και ADM στο Υπουργείο Εθνικής άμυνας για το μέλλον των ΕΝΑΕ.

Η συνάντηση άρχισε την αρχικά προβλεφθείσα ώρα (14.00) παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μέσα σε κλίμα έντασης καθώς τις αρχικές αιτιάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας αντέκρουσαν σε εξίσου έντονο ύφος τόσο ο εκπρόσωπος της TKMS όσο κι ο εκπρόσωπος της ADM. Κύριο αντικείμενο της διαφωνίας ήταν η κωλυσιεργία της ελληνικής πλευράς στην υλοποίηση της συμφωνίας-πλαίσιο της 18ης Μαρτίου 2010 και οι επανειλημμένες αναβολές στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος που από την αρχική ημερομηνία της 10ης Ιουλίου μετατέθηκε τα τέλη Ιουλίου στη συνέχεια στις 23 Αυγούστου και τελικά την 31η Αυγούστου καταληκτική ημερομηνία της συμφωνίας-πλαίσιο της 18ης Μαρτίου 2010.

Στη συνέχεια η κατάσταση εξομαλύνθηκε και οι τρεις πλευρές άρχισαν να συζητούν τα θέματα ουσίας και πιο συγκεκριμένα τους πέντε όρους του σχεδίου της σύμβασης για τους οποίους η ελληνική πλευρά επιθυμεί τη βελτίωσή τους. Οι συνομιλίες διακόπηκαν για μία περίπου ώρα και άρχισαν εκ νέου κατά τις 17.00.

Νωρίτερα το πρωί, είχε προηγηθεί το ναυάγιο των επιτροπών διαπραγμάτευσης της σύμβασης. Η συνάντηση των επιτροπών άρχισε στις 10.45 και ολοκληρώθηκε στις 11.45. Κατά τη διάρκειά της η ελληνική πλευρά παρέδωσε στους εκπροσώπους της γερμανικής πλευράς τρισέλιδο υπόμνημα με τις παρατηρήσεις της επί του σχεδίου της σύμβασης.

Η γερμανική πλευρά ζήτησε δεκάλεπτο διάλειμμα και με την επιστροφή της στην αίθουσα και την τράπεζα των διαπραγματεύσεων ανακοίνωσε ότι οι παρατηρήσεις αυτές δεν μπορούν να συζητηθούν, ότι η απόφασή της είναι να κηρύξει τα ΕΝΑΕ σε πτώχευση και να παραπέμψει στη διαιτησία τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΙΙ και ότι σε τελική ανάλυση το ζήτημα να παραπεμφθεί στη συνάντηση κορυφής που ήταν προγραμματισμένη για τις 14.00 το μεσημέρι

Πρίν λίγη ώρα το Υπουργείο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα στις 2 μμ στο γραφείο του με τον εκπρόσωπο της ThyssenKrupp Marine Systems κ. Hans Kristof Atzpodien και τον εκπρόσωπο της Abu Dhabi Mar κ. Iskandar Safa, με τους οποίους συζήτησε σχετικά με την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ (Σκαραμαγκά) και την ανανέωση και συμπλήρωση των συμβάσεων των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο συνεχίζονται. Το απόγευμα επαναλαμβάνεται η σύσκεψη με τη συμμετοχή των διαπραγματευτικών ομάδων και των νομικών συμβούλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, «βασικό μέλημα της Κυβέρνησης είναι η τήρηση όλων των κανόνων νομιμότητας και διαφάνειας και η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, του συμφέροντος του Πολεμικού Ναυτικού και του συμφέροντος της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «υπάρχει μία ενιαία αταλάντευτη κυβερνητική γραμμή στο όνομα της οποίας το ΥΠΕΘΑ χειρίζεται τα θέματα αυτά, στο πλαίσιο των σαφών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ και της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων σε άμεση συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και τα συναρμόδια υπουργεία. Στόχος μας είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που μετά τον έλεγχό της από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα κυρωθεί με ευρεία συναίνεση από τη Βουλή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ".


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.