Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010
Η «αντίσταση» του ελλείμματος κόβει 1,5 δισ. από εξοπλισμούς
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ (Enet)
Ασθενή έσοδα και αυξημένες πληρωμές τόκων «στριμώχνουν» κι άλλο τις δαπάνες, με το βάρος να πέφτει τώρα στα εξοπλιστικά προγράμματα.
Η κάμψη του ρυθμού μείωσης του ελλείμματος, καθώς το ποσοστό της περιορίστηκε στο 32,2% (με στόχο προγράμματος το 26,5%) κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2010, έναντι ετήσιου στόχου 39,5%, έχει προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο αναζητεί εναγωνίως λύσεις βελτίωσης των μεγεθών.
Μετά τις αποφάσεις για εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο και τις έντονες πιέσεις που ήδη άρχισε να ασκεί το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας -το οποίο βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα- για νέα δραστική περικοπή των δαπανών (καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών, μείωση δαπάνης μισθοδοσίας), οι εισηγήσεις τώρα των αρμόδιων στελεχών στρέφονται στα εξοπλιστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που φέρεται να κερδίζει έδαφος είναι η μείωση κατά το ήμισυ περίπου 1,5 δισ. ευρώ της συνολικής ετήσιας δαπάνης 2,7 δισ. ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Αναβολή παραλαβής
Τα κονδύλια που θα διατεθούν για άμυνα και εξοπλισμούς θα κινηθούν κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ, σημείωναν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι μεγάλο μέρος των περικοπών αυτών θα προέλθει από μετάθεση του χρόνου παραλαβής των εξοπλιστικών, που πάει για το 2011, οπότε και θα εγγραφεί η πληρωμή.
Στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ετοιμάζουν κείμενο -επιστολή προς την Κομισιόν σχετικά με την εξοικονόμηση πόρων, λόγω ασθενών εσόδων, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο συνέχισης της ίδιας πολιτικής περιορισμού των παραλαβών ακόμη και το 2011.
Το «ψαλίδι» στα εξοπλιστικά θα διασφαλίσει τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στον στόχο του 8,1% και κρίνεται απαραίτητο από αρμόδιους παράγοντες, καθώς ο στόχος των εσόδων δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.
+10,8% τον Αύγουστο ο ΦΠΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση 3,44 δισ. ευρώ, καθώς αυξήθηκαν μόλις 3,3%, με ετήσιο στόχο 13,7%, στα 32,36 δισ. ευρώ, έναντι 31,33 δισ. πέρυσι. Ο ΦΠΑ συνεχίζει να κινείται ασθενικά, με αύξηση μόνον 1,6% στο οκτάμηνο - αν και τον Αύγουστο αυξήθηκε 10,8%. Επιβαρυντικά λειτουργούν και οι αυξημένες δαπάνες για τις πληρωμές τόκων, καθώς στο δίμηνο Ιουλίου -Αυγούστου καλύφθηκε το 40% των ετήσιων δαπανών, με το συνολικό ποσό να έχει φθάσει στα 10,68 δισ., έναντι 10 δισ. πέρυσι και με ετήσιο στόχο 13 δισ. Αποτέλεσμα αυτών είναι η επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του ελλείμματος, το οποίο στο οκτάμηνο μειώνεται κατά 32,2% έναντι ετήσιου στόχου 39,5%, με στόχο το 26,5%, βάσει του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
Θετική πορεία διαγράφουν μόνον οι δαπάνες, καθώς πλέον έχουν αρχίσει να φαίνονται οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις· οι πρωτογενείς μειώθηκαν κατά 12%, με ετήσιο στόχο το 5,4% στα 32,63 δισ., από 37,08 δισ. πέρυσι. Εν τούτοις, οι αυξημένοι τόκοι (αύξηση 6,6%) έριξαν το ποσοστό μείωσης του συνόλου των δαπανών στο 7,7%, ήτοι στα 43,5 δισ., από 47,10 δισ. πέρυσι. Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,9% (1,32 δισ. από 1,35 δισ.) και οι δαπάνες κατά 32,8% (4,68 δισ. από 6,96 δισ.), με ετήσιους στόχους αύξησης το 59,6% και μείωσης το 4%
Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.