Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Μήνυμα προς εγχώρια και βουλγαρικά "πιόνια": Σταματήστε να σαμποτάρετε τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξ/λης


Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια από την Βουλγαρία με πολλούς αποδέκτες, τόσο στην Βουλγαρία, όσο και στην Ελλάδα, αναφορικά με το σαμποτάρισμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, από υπερατλαντικά φερέφωνα, είχαμε πριν λίγο. Μιλώντας ειδικά για την απόφαση της Βουλγαρίας να αναθεωρήσει την απόφασή της και να μην τιμήσει την υπογραφή της συμμετέχοντας στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο πρώτος πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας πριν λίγο από την Σόφια, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη κάλεσε δημοσίως "την Ελλάδα, την Βουλγαρία και τη Ρωσία να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη".


«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν δρομολογήσει μία αμοιβαίως επωφελή συνεργασία στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας» τόνισε ο Κ.Παπούλιας κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Γκεόργκι Παρβάνοφ.

Απευθυνόμενος στον Βούλγαρο ομόλογό του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι «η συνεργασία αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας» και πρόσθεσε ότι «με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και του αγωγού South Stream το ενεργειακό κέντρο βάρους στην ευρύτερη περιοχή μετατοπίζεται προς τις χώρες μας.».

Επιχειρηματολογώντας για την σκοπιμότητα ολοκλήρωσης του πετρελαιαγωγού, ο Κ.Παπούλιας προσπάθησε να κάμψει τις ενστάσεις που έχει η βουλγαρική πλευρά. Πριν μερικές εβδομάδεςο Μ.Μπορίσοφ, πιόνι των ΗΠΑ στην Βουλγαρία αρνήθηκε την υλοποίηση του έργου για "περιβαλλοντικούς σκοπούς". «Ελπίζω τα σχέδιά μας και τα όνειρα μας να γίνουν σύντομα, πραγματικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά την συνάντησή του με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.

Μάλιστα ο Κ.Παπούλιας αναφέρθηκε και στις αιτιάσεις του Μ.Μπορίσοφ ότι δήθεν "η κατασκευή του πετρελαιαγωγού θα επιβαρύνει το ευαίσθητο οικοσύστημα της περιοχής".

«Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει ν’ αποτελέσει πρόκληση και όχι εμπόδιο για την ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας σημειώνοντας ότι «το στοίχημα είναι ορατό και εφικτό στο άμεσο μέλλον με αδιαμφισβήτητα πολιτικά και οικονομικά οφέλη».


Πολιτικοί παρατηρητές ανέφεραν ότι πιθανότατα "Οι απόψεις αυτές του κ. Παπούλια ενδεχομένως έχουν αποδέκτες και στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης που δεν βλέπουν "ζεστά" το έργο προσκολλημένοι στο ίδιο άρμα με τον Μ.Μπορίσοφ"!

«Μπορούμε και οφείλουμε να συνεργασθούμε ώστε η ευρύτερη περιοχή μας να καταστεί βασικός κόμβος στη μεταφορά ενέργειας προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα» κατέληξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λισσαβώνα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε επίσης ότι «όσο τα Σκόπια επιμένουν στις αδιάλλακτες θέσεις τους, τόσο θα κρατούν την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παγωμένη».

Την Πέμπτη, ο κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει ελληνοβουλγαρικό επιχειρηματικό φόρουμ και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κκ Μάξιμο και τον πρόεδρο της βουλγαρικής εθνοσυνέλευσης, συναντήσεις με τις οποίες θα ολοκληρώσει την διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Σόφια.

Ο Κ.Παπούλιας γνωρίζει ότι ο μοναδικός χαμένος από τυχόν ακύρωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θα είναι ο Ελλάδα, αφού η Ρωσία με τον έναν (αγωγός μέσω Τουρκίας) ή τον άλλο τρόπο θα βρει τρόπο να ικανοποιήσει τα σχέδιά της και για τον λόγο αυτό ρίζενι όλο το "ειδικό πολιτικό βάρος του" για να αποτρέψει το ενδεχόμενο αυτό

Πηγή http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=15547&Itemid=139

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

1 σχόλια:

Cara mengobati Kutil είπε...

nice article

cara mengobati kutil

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.