Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Μαχαίρι σε εξοπλισμούς και μονάδες

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχεδιάζει περικοπές δαπανών και αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων



«Μα είναι δυνατόν να έχετε τόσους στρατιώτες στα σύνορα με τη Βουλγαρία που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης;». Αυτό φέρεται να έχουν πει σε ανύποπτο χρόνο οι τεχνοκράτες της τρόικας που ξεσκονίζουν σε τακτά διαστήματα τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι περικοπές στη δαιδαλώδη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με το μαχαίρι στους εξοπλισμούς είναι τα δύο σημεία στα οποία επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι ειδικοί του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ. Για τον λόγο αυτόν, λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προσανατολίζεται σε ριζικές αλλαγές στη δομή. Στο στόχαστρο θα βρεθεί κυρίως ο Στρατός Ξηράς και ήδη υπάρχουν εκτενείς και αναλυτικές εισηγήσεις για την κατάργηση μονάδων-φαντασμάτων, αλλά και οπλικών συστημάτων που κρίνονται αχρείαστα.

Η αναδιοργάνωση της δομής δυνάμεων σε συνδυασμό με την ανανέωση της Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και το «μαχαίρι» στους εξοπλισμούς του ΕΜΠΑΕ αποτελούν την τριάδα των παρεμβάσεων που θέλουν να επιτύχουν ο υπουργός κ. Ευ. Βενιζέλος και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Π. Μπεγλίτης ώστε να μειωθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας. Νέοι εξοπλισμοί άλλωστε απαγορεύονται από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ενώ σκοπός είναι να αποπληρωθούν υποχρεώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, η τρόικα έχει ζητήσει επιτακτικά να μπουν σε τάξη οι αμυντικές βιομηχανίες που με την εξαίρεση της ΕΑΒ φυτοζωούν, διατηρώντας χιλιάδες εργαζομένους χωρίς αντικείμενο. Ηδη μάλιστα η κυβέρνηση εξετάζει την τοποθέτηση συμβούλου αποκρατικοποιήσεων για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Επιτελείς του Πενταγώνου παραδέχονται ότι ειδικά στον Στρατό Ξηράς απαιτείται πλήρης αλλαγή του προτύπου οργάνωσης και λειτουργίας. «Δεν είναι δυνατόν στην παρούσα συγκυρία να υπάρχουν τόσο πολλές βαριές μονάδες διασκορπισμένες κατά μήκος των βορείων συνόρων,από όπου δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για την ασφάλεια της χώρας» τονίζουν στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις για «μαχαίρι» στις Ενοπλες Δυνάμεις στρέφονται ακριβώς εκεί. Συγκεκριμένα, προτείνεται η κατάργηση της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, αλλά και του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου (ΕUΟΗQ), το οποίο είναι ενσωματωμένο στην 1η Στρατιά αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν το έλαβε ουσιαστικά ποτέ υπόψη της. Επιπλέον, σημαντικές περικοπές απαιτούνται σε οπλικά συστήματα τα οποία πλεονάζουν χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά στην άμυνα της χώρας. Ειδικά στον Στρατό Ξηράς, οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο. Τα άρματα μάχης ξεπερνούν τα 1.700 και τα τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων κατηγοριών τα 2.000. Υπάρχουν επίσης περίπου 800 πυροβόλα μάχης. Σε όλες αυτές τις κατηγορίες, αλλά επίσης τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό όσο και στην Αεροπορία, οι αριθμοί θα μπορούσαν είναι μικρότεροι χωρίς να μειώνεται η αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αεροπορία διατηρούνται περίπου 320 αεροσκάφη, με πολλά εξ αυτών να έπρεπε ήδη να έχουν αποσυρθεί.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.