Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Υπεγράφη η νέα συνθήκη START


Υπέγραψαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Κάστρο της Πράγας τη νέα συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων, αντικαθιστώντας την παλαιά συνθήκη START.

Η ιστορική υπογραφή πραγματοποιήθηκε ένα περίπου χρόνο αφότου ο Ομπάμα εξέθεσε το όραμά του για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεσμεύονται με τη συμφωνία αυτή να μειώσουν έκαστη τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών τους στις 1.550, δηλαδή κατά 74% σε σχέση με το όριο που έθετε η προηγούμενη συμφωνία START, η οποία είχε υπογραφεί το 1991 και η ισχύς της οποίας εξέπνευσε στα τέλη του 2009.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η υπογραφή της νέας συνθήκης άνοιξε μία νέα σελίδα θέτοντας τέλος στην επιδείνωση των αμερικανορωσικών σχέσεων, και τώρα οι δύο χώρες συνεργάζονται για να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν.

"Εργαζόμαστε μαζί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επιβάλουμε αυστηρές κυρώσεις στο Ιράν και δεν πρόκειται να ανεχθούμε ενέργειες που εμπαίζουν τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών (NPT)", είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα τόνισε ακόμα ότι επιθυμεί ένα "σοβαρό διάλογο" με τη Μόσχα στο καίριο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Ελεύθερος από τους Ταλιμπάν ο έλληνας δάσκαλος των Καλάς


Αίσιο τέλος είχε το πολύμηνο θρίλερ με την απαγωγή του έλληνα ομήρου Αθανάσιου Λερούνη από αντάρτες Ταλιμπάν.

Ο Λερούνης που ήταν όμηρος των Ταλιμπάν επί 7 μήνες, τελικά απελευθερώθηκε από τους αντάρτες σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές.Την απελευθέρωση του Αθανάσιου Λερούνη επιβεβαίωσε ο έλληνας πρέσβης στο Ισλαμαμπάντ. Διευκρίνισε ότι την Τετάρτη, ή το αργότερο την Πέμπτη, θα φτάσει στην πακιστανική πρωτεύουσα

Ο Αθανάσιος Λερούνης ,που εργάζεται για ανθρωπιστική οργάνωση στην κοινότητα των Καλάς ,σε τηλεφωνική επικοινωνία με έλληνες αξιωματούχους δήλωσε ότι είναι καλά στην υγεία του και μεταφέρεται αυτή την ώρα στο Ισλαμαμπάντ.

Απήχθη στις 7 Σεπτεμβρίου, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.Οι απαγωγείς του, που τον κρατούσαν στην περιοχή Νουριστάν του Αφγανιστάν, ζητούσαν ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του λύτρα και την αποφυλάκιση 3 στελεχών των Ταλιμπάν.Σύμφωνα με πακιστανούς αξιωματούχους κανένα όρος των Ταλιμπάν δεν ικανοποιήθηκε.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Προφυλάκιση τριών στρατηγών εν αποστρατεία


Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε την Τετάρτη κατηγορίες, και διέταξε την προφυλάκιση εν αναμονή της δίκης τους, τριών στρατηγών εν αποστρατεία για τη φερόμενη συμμετοχή τους σε συνωμοσία που είχε στόχο την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι τρεις στρατηγοί εν αποστρατεία βρίσκονταν μεταξύ των σχεδόν 20 υψηλόβαθμών αξιωματικών του στρατού που συνελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα σε επιχείρηση της αστυνομίας, η οποία αναζωπύρωσε τις εντάσεις μεταξύ της ισλαμικών καταβολών κυβέρνησης της Τουρκίας και των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες αποτελούν τον θεματοφύλακα του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι 9 άλλοι στρατιωτικοί μετά την ανάκρισή τους.Οι ακριβείς κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους υπόπτους θα δημοσιοποιηθούν όταν οι εισαγγελείς συντάξουν το κατηγορητήριο.

Το πραξικόπημα αυτό σχεδιαζόταν το 2003, λίγο μετά την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).Οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις σε τεμένη και ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν εντάσεις με την Ελλάδα με στόχο να προκαλέσουν πολιτική αναταραχή που θα δικαιολογούσε ένα πραξικόπημα.

Κατά την έναρξη της έρευνας τον περασμένο Φεβρουάριο, απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε περίπου 40 αξιωματικούς εν ενεργεία ή εν αποστρατεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες των εφημερίδων, 25 εν ενεργεία στρατηγοί περιλαμβάνονται στον κατάλογο των υπόπτων, οι οποίοι ανέρχονται σε 90.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Σημερα υπογράφεται η νέα συνθήκη START


Στην Πράγα μετέβη την Τετάρτη ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπου αναμένεται να υπογράψει την Πέμπτη μαζί με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα τη νέα συνθήκη START για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών, δήλωσε η εκπρόσωπος του αεροδρομίου της Πράγας.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον δεσμεύονται με τη συμφωνία αυτή να μειώσουν έκαστη τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών τους στις 1.550, δηλαδή κατά 74% σε σχέση με το όριο που έθετε η προηγούμενη συμφωνία START, η οποία είχε υπογραφεί το 1991 και η ισχύς της οποίας εξέπνευσε στα τέλη του 2009.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki