Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ολοκλήρωση εκσυγχρονισμού των τουρκικών αρμάτων μάχης Leopard-1Τ



Mε την παράδοση και του τελευταίου άρματος μάχης τύπου Leopard-1Τ ολοκληρώθηκε το σχετικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ύψους $163 εκατ. που χρονολογείται από το 1998. Συνολικά 171 άρματα Leopard 1A1T1 του Τουρκικού Στρατού δέχθηκαν νέο Σύστημα Ελέγχου Πυρός (ΣΕΠ) Volkan-ΙΙΙ κατασκευής Αselsan, και μετονομάστηκαν σε Leopard 1Turk.
Τα 227 Leopard 1A3T1 που απομένουν, δεν αναμένεται να εκσυγχρονιστούν και θα παραμείνουν με χαμηλές επιχειρησιακές δυνατότητες καθώς η Τουρκία επικεντρώνεται στo σχεδίαση και ανάπτυξη του Τουρκικού Εθνικού Κύριου Άρματος Μάχης Altay από την Οtokar. Ως στόχος έχει τεθεί η ολοκλήρωση δοκιμών των πρωτοτύπων μέχρι το 2013.
Για το τουρκικό πρόγραμμα, η Aselsan δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη του ΣΕΠ και των ηλεκτροπτικών, η ΜΚΕΚ θα αναλάβει το πυροβόλο 120mm L/55 και τα πυρομαχικά προέλευσης των Israel Military Industries (ΙΜΙ), ενώ η Roketsan τα συγκροτήματα θωράκισης και επιβίωσης.

Eξελίξεις στο τουρκικό αρματικό δυναμικό
O Τουρκικός Στρατός κατάφερε με συνοπτικές διαδικασίες να αποκτήσει 339 Leopard-2A4 από τα γερμανικά αποθέματα ενώ σύμφωνα με πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Αksam βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τη Γερμανία για τη προμήθεια πρόσθετων, προφανώς των 140-160 μεταχειρισμένων του τύπου για τα οποία έχει ενημερωθεί και η ελληνική πλευρά. Με το συγκεκριμένο τύπο εξοπλίζονται οκτώ Επιλαρχίες, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο βρίσκονται στην Ανατολική Θράκη. Η προμήθεια των Leopard-2A4 αποτέλεσε την ιδανική ενδιάμεση λύση μέχρι την έναρξη παραγωγής του Αltay.


Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση των αναβαθμισμένων Μ-60Τ.


Στα πρόθυρα της ολοκλήρωσης, με σημαντική όμως υπέρβαση κόστους, βρίσκεται και το προγράμμα αναβάθμισης 170 αρμάτων μάχης M-60T Sabra με τη βοήθεια της ΙΜI, καθώς μέχρι τον Οκτώβριο είχαν παραδοθεί (με ρυθμό 8 αρμάτων/μήνα) τουλάχιστον 150 στον Τουρκικό Στρατό ενώ υπεγράφη σύμβαση προμήθειας 45 αρματοφορέων ωφέλιμου φορτίου 70t για ταχεία ανάπτυξη/μεταστάθμευση, με τις παραδόσεις να αναμένονται μέχρι το τέλος του 2010.
Επισημαίνεται ότι το πακέτο αναβάθμισης περιελάμβανε μεταξύ άλλων λειόκανο πυροβόλο 120 mm L/44 με δυνατότητα εκτόξευσης κατευθυνομένων βλημάτων LAHAT, νέο συγκρότητα ισχύος με κινητήρα ΜΤU 1200 ίππων, θερμική κάμερα και ΣΕΠ Knight III της Elbit, πρόσθετη εκρηκτική θωράκιση αντιδράσεως ERA και νέες ερπύστριες.
To κύριο άρμα μάχης του Τουρκικού Στρατού που συμμετέχει στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ είναι το M-60 (σε υπηρεσία 658 Μ-60A3TTS και περί τα 100 Μ-60Α1). Αν και η κατά καιρούς ανάπτυξή τους σε περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράκ ανέδειξε αρκετά προβλήματα διαθεσιμότητας, είναι το άρμα μάχης που εμπιστευόταν περισσότερο ο Τουρκικός Στρατός μέχρι σήμερα.
Οι προσπάθειες της Άγκυρας για το μαζικό εκσυγχρονισμό του τεράστιου στόλου των Μ-48 που διέθετε την δεκαετία του ΄80 έχουν ως αποτέλεσμα την παραμονή σε υπηρεσία σήμερα 751 M-48A5T2 και περίπου 1.000 Μ-48Α5Τ1 (441 M-48A5Τ1/T2 εξοπλίζουν τις κατοχικές δυνάμεις στη Κύπρο). Τα πρώτα θεωρούνται εφάμιλλα των 400 ελληνικών Μ-48Α5 ΜΟLF ενώ τα δεύτερα έχουν μηδαμινή επιχειρησιακή αξία στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Παλαιότερες επίσημες αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο για μη διαθεσιμότητα των τουρκικών αρμάτων της σειράς Μ κατά 70%

Ενίσχυση του ρωσικού οπλοστασίου ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος

Τρία νέα πυρηνικά υποβρύχια και επιπλέον 30 διηπειρωτικούς πυραύλους Topol θα βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Ρωσίας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ κατά το ετήσιο διάγγελμά του προς το ρωσικό έθνος.

«Το ερχόμενο έτος χρειάζεται θα εφοδιαστούμε με περισσότερους από 30 διηπειρωτικούς πυραύλους στην ξηρά και τη θάλασσα, 6 πυραυλικά συστήματα εδάφους-εδάφους Ισκαντέρ, 300 νέα ΤΟΜΑ, 30 επιθετικά ελικόπτερα, 28 αεροσκάφη, 3 πυρηνικά υποβρύχια, με ένα πυραυλοφόρο πλοίο και 11 στρατιωτικούς δορυφόρους», δήλωσε ο ηγέτης του Κρεμλίνου.

Η Βόρεια Κορέα απειλεί...

Σηκώνει κι άλλο τους τόνους η Βόρεια Κορέα μετά το "θερμό" επεισόδιο της Τρίτης με τα νοτιοκορεατικά σκάφη στην Κίτρινη Θάλασσα. Και όλα αυτά λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στην Ασία.

«Η ένοπλη σύγκρουση στην Κίτρινη Θάλασσα δεν ήταν κάποιο απλό, τυχαίο περιστατικό, αλλά μία σκόπιμη, σχεδιασμένη πρόκληση από το στρατό της Νότιας Κορέας, που αποσκοπεί στην κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο», γράφει η εφημερίδα Rodong Sinmun, τονίζοντας ότι "η Β.Κορέα δεν πρόκειται να ανεχτεί τέτοιες συμπεριφορές".

Η εφημερίδα κατηγορεί το στρατό της Νότιας Κορέας και τις συντηρητικές δυνάμεις ότι σχεδίασαν το επεισόδιο για να μποϊκοτάρουν το «θετικό κλίμα» που διαφαίνεται την παρούσα περίοδο στις σχέσεις των δύο.

«Η αρχή μας είναι καμία συγχώρεση και ανελέητη τιμωρία σε αυτούς που παραβιάζουν την αξιοπρέπεια και την κυριαρχία μας», αναφέρεται στην εφημερίδα.

Η Βόρεια και Νότια Κορέα συγκρούστηκαν για πρώτη φορά τα τελευταία εφτά χρόνια, με κάθε μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη για παραβίαση των δυτικών θαλάσσιων συνόρων.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό στρατό, βορειοκορεατικό πολεμικό σκάφος παραβίασε τα διαφιλονικούμενα χωρικά ύδατα στην Κίτρινη Θάλασσα και άνοιξε πυρ μετά από τις προειδοποιητικές βολές που έριξε εναντίον του πολεμικό σκάφος της Νότιας Κορέας.

Η Πιονγιάνκ, με τη σειρά της, κατηγορεί τη Νότια Κορέα για το θερμό επεισόδιο και καταγγέλλει ότι παραβίασε τη Βόρεια Συνοριακή Γραμμή κοντά στις δυτικές ακτές των δύο χωρών.

Το θερμό αυτό ναυτικό επεισόδιο σημειώθηκε λίγο πριν ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποιήσει το σχεδιασμένο ταξίδι του στη Νότια Κορέα την προσεχή εβδομάδα.

To 20% των ζημιών της Thyssen Krupp από τα ΕΝΑΕ...

Ζημιές 2,4 δισ. ευρώ θα ανακοινώσει στο τέλος του οικονομικού της έτους η Thyssen Krupp υποστηρίζει γερμανικό οικονομικό περιοδικό. Από αυτές τις ζημιές, σύμφωνα με το περιοδικό, 1,7 δισ. αφορούν αποτυχημένες επενδύσεις και ειδικότερα, 500 εκατομμύρια προέρχονται από την ενασχόληση της θυγατρικής HDW στα ΕΝΑΕ. Πρόκειται για τα 500 εκατ. ευρώ που είναι το αντικείμενο της διαμάχης μεταξύ δημοσίου και ΕΝΑΕ.

Σημειώνεται πως οι αναλυτές των διεθνών οίκων αναμένουν ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει ζημιές 1,3 δισ. ευρώ. Το προηγούμενο έτος η εταιρεία είχε ανακοινώσει κέρδη προ φόρων 3,1 δισ. ευρώ και έπειτα από αυτές τις φήμες τα αποτελέσματα της εταιρείας στις 27 Νοέμβρη αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Στην Αθήνα ο Ρώσος ΥΠΕΞ σε δύο εβδομάδες ...

Στην Αθήνα έρχεται σε δύο εβδομάδες ως επίσημος προσκεκλημένος της ελληνικής πλευράς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ. Σήμερα ήταν ιδιαίτερα θερμή η υποδοχή που επιφύλαξαν στον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τίτοφ, τόσο ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Μάλιστα οι δηλώσεις του τελευταίου ήταν εξίσου θερμές.

"Να καλωσορίσω θερμά τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον κ. Titov, εδώ στην Αθήνα, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη. Νομίζω κι αυτό δείχνει τις πολύ στενές σχέσεις των δύο χωρών μας, της Ελλάδας και της Ρωσίας. Οι δύο λαοί μας μοιράζονται κοινές ιστορικές στιγμές, κοινή ιστορία, κοινό πολιτισμό και αυτό νομίζω μας συνδέει πάντα ιδιαιτέρως. Προσβλέπουμε στην εμβάθυνση των σχέσεών μας με τη Ρωσία και για άλλη μια φορά σας καλωσορίζω θερμά εδώ στην Αθήνα".

Από την πλευρά του ο Ρώσος υφυπουργός μίλησε περισσότερο πρακτικά (αναφερόμενος στα ανοικτά θέματα που υπάρχουν) και στο τέλος των δηλώσεων του άφησε να εννοηθεί ότι η επίσκεψή του ήταν προπομπός της επίσκεψης Λαβρόφ, η οποία και θα καθορίσει το πλαίσιο συνεργασίας της Ελλάδας και της Ρωσίας το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως άφησε να εννοηθεί:

"Για εμάς είναι σημαντική η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Γνωρίζετε άλλωστε ότι πάντοτε ήταν σημαντική για μας και θέλουμε να συνεργαστούμε με τη νέα Ελληνική Κυβέρνηση όσο πιο στενά γίνεται, καθότι έχουμε κοινούς στόχους σε πολλά πεδία. Έχουμε αρκετές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε σε ό,τι αφορά στην κοινή μας περιοχή. Συμφωνούμε σε πολλά ως προς την αντιμετώπιση των διεθνών θεμάτων. Επομένως είναι και για τις δύο πλευρές σημαντικό να έχουμε εντατικό διάλογο. Και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε τις επαφές μας και μετά την εδώ έλευση του Υπουργού Εξωτερικών μας σε δύο εβδομάδες" κατέληξε.

Aύριο ο Βλαντιμίρ Τίτοφ πρόκειται να συναντηθεί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σ.Κουβέλη.

Αγορά ρωσικών ΤΟΜΑ απο το ΚΥΣΕΑ

Την προηγούμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση πήρε μια απόφαση που δείχνει και έμπρακτα ότι ακολουθεί μια αδέσμευτη εξωτερική πολιτική και αυτά που λέει περί βέτο για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τα εννοεί.Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την αγορά 415 ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου ΒΜΡ-3, συνολικού κόστους 1,2 δις ευρώ, σφραγίζοντας έτσι την συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει με τη Ρωσία (αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης)Η απόφαση σηματοδοτεί την-πρώτη φορά που δυτικό ή ευρωπαϊκό κράτος αγοράζει ρωσικά ερπυστριοφόρα-πρώτη φορά που νατοϊκό κράτος αγοράζει ρωσικό στρατιωτικό υλικό-ακριβότερη αγορά ρωσικού στρατιωτικού υλικού από δυτική χώρα-πρώτη φορά τουλάχιστον τα τελευταία 25 χρόνια που αγοράζουμε στρατιωτικό υλικό χωρίς μεσάζοντες, αντιπροσώπους, μιζαδόρους μιας και ο Πούτιν δαγκώνει...-μεγαλύτερη αγορά ΤΟΜΑ που έχει κάνει ποτέ η χώρα μας

(C) RosoboronexportΗ απόφαση έχει μόνο πλεονεκτήματα, μιας και-το ρωσικό ΤΟΜΑ είναι πολύ φτηνότερο από τα αντίστοιχα δυτικά και κοστίζει περίπου 3.000.000 ευρώ όταν τα δυτικού τύπου κοστίζουν 8-10.000.000 και έχει την καλύτερη σχέση κόστους/απόδοσης-είναι το κορυφαίο ΤΟΜΑ παγκοσμίως σε ότι αφορά τον οπλισμό του μιας και διαθέτει πυροβόλο 100 χλστ., συζυγές πυροβόλο 30 χλστ. και πολυβόλα των 7,62 χλστ.-ξεχωρίζει για την ικανότητά του να πλήττει αντίπαλα οχήματα και άρματα μάχης από απόσταση μέχρι και 4 χλμ. με το αντιαρματικό βλήμα 3UBK-10 (3 βλήματα σε κάθε όχημα)-είναι ικανό να εξουδετερώνει ακόμα και άρματα μάχης τρίτης γενιάς, όπως τα τουρκικά Leopard-2A4 και Μ-60 SABRA, με βολή ακόμα και στο εμπρόσθιο τμήμα!!!- ως αντισταθμιστικά οφέλη οι Ρωσία θα μας δώσει άνευ κόστους και 35 έως 50 αμφίβια ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3F-η ελληνική βιομηχανική συμμετοχή (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) θα ανέλθει στο 25-30% του όλου προγράμματος-υπάρχει δέσμευση των Ρώσων, η συμπαραγωγή να αφορά την παγκόσμια αγορά δηλ. όλα τα ΤΟΜΑ που θα πουλάνε στο μέλλον, κάτι που θα δώσει άλλη ώθηση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία-ελπίζω να την σπάει στους Αμερικάνους και τους Ευρωπαίους τσάτσους τους, τους Άγγλους...Η απόφαση για την αγορά των ΤΟΜΑ ελήφθη προσωπικά από τον Καραμανλή και ενδεικτικό του επιπέδου καλών σχέσεων με τον Πούτιν είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο μοναδικός δυτικός ηγέτης που έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο Ρώσο ηγέτη για τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο, Ν.Σαρκοζί.Ήδη βρίσκονται στην Μόσχα ο διευθυντής εξοπλισμών μαζί με μια ομάδα επιτελών και διαπραγματεύονται (τελικό αριθμό οχημάτων, ποσοστό συμπαραγωγής, αντισταθμιστικά οφέλη), προκειμένου η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου όταν ο Καραμανλής θα φτάσει για διήμερη επίσημη επίσκεψη
ΥΓ. Το ΚΥΣΕΑ διευθέτησε τις εκκρεμότητες που υπήρχαν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300. Πλέον μεταβιβάζονται και τυπικά από την κυπριακή στην ελληνική ιδιοκτησία...