Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ιστορικό βήμα από την Τουρκία υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου




Συμφωνία Ερντογάν-Βαρθολομαίου για διασφάλιση της συνέχισης της παρουσίας του πατριαρχικού θρόνου στο Φανάρι.

Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ένα ιστορικό βήμα σε ό,τι αφορά το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι αποκλειστικές πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy κάνουν λόγο για ανάληψη μιας πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας, η οποία εξασφαλίζει τη συνέχιση της παρουσίας του πατριαρχικού θρόνου στο Φανάρι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν την παραχώρηση της τουρκικής υπηκοότητας σε μητροπολίτες που θα έρχονται στην Κωνσταντινούπολη από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τους νόμους της Τουρκίας, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να έχουν τουρκική υπηκοότητα. Αμέσως μετά από αυτή τη συμφωνία, οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την πολιτογράφηση συνολικά 15 μητροπολιτών. Οι διαδικασίες αναμένονται να ολοκληρωθούν σε διάστημα 3-8 μηνών.

Μετά την απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας, οι 15 μητροπολίτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στο μέλλον θα μπορούν να εκλεχθούν στον πατριαρχικό θρόνο.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy, από τους 15 μητροπολίτες οι οποίοι αποτάθηκαν για να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα, έντεκα είναι Έλληνες υπήκοοι, δύο είναι πολίτες των ΗΠΑ, ένας είναι πολίτης της Αυστρίας και άλλος ένας είναι πολίτης της Αυστραλίας.

Η ανταπόκριση των τουρκικών αρχών στην πολιτογράφηση των μητροπολιτών υπήρξε άμεση και οι προκαταρκτικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν μόλις σε τρεις ημέρες.

Εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, σήμερα τίθεται το ζήτημα της μελλοντικής στελέχωσης της Ιεράς Συνόδου και του πατριαρχικού θρόνου. Το νέο βήμα της τουρκικής κυβέρνησης συμβάλλει στην εξασφάλιση της μελλοντικής συνέχισης της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ζουν γύρω στους 1.500 Έλληνες και τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία της κοινότητας έχει μειωθεί δραματικά. Από την άλλη, η παρουσία των μεγάλων ελληνικών κοινοτήτων και των κοινωνικοοικονομικών τους δομών στην Ίμβρο και στην Τένεδο αποτελούν πλέον παρελθόν.

Ας σημειωθεί ότι η τελευταία πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.


Tμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.