Παρασκευή 28 Μαΐου 2010
Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «βλέπουν» Wall Street Journal και Financial Times
Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα σε ένα με δύο χρόνια «βλέπει» σε σημερινό δημοσίευμά της η «Wall Street Journal».
Οπως δηλώνει στην εφημερίδα ο πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Εσβαρ Πράσαντ «σχεδόν με βεβαιότητα, θα χρειαστεί να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τους επόμενους 12 με 24 μήνες».
Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται και στις αμφιβολίες που εξέφρασε προσφάτως ο διευθύνων συμβούλος της Deutsche Bankκ Τζόζεφ Ακερμαν, όσον αφορά την δυνατότητα της Ελλάδας να εξοφλήσει τους δανειστές της.
Οπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος της WSJ, κ. Τσαρλς Φόρελ, οι περικοπές που προβλέπει το ελληνικό σχέδιο λιτότητας είναι σκληρές, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η εφαρμογή τους από την κυβέρνηση της Ελλάδας, ενώ, «ακόμα και αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, τα απλά μαθηματικά δείχνουν προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης».
Και αυτό γιατί το κόστος του ελληνικού χρέους αυξάνεται κατακόρυφα. Σύμφωνα με την WSJ, το 2012 η Ελλάδα θα δαπανά 17, 1 δις μόνο για επιτόκια, από 11,9 δις το 2009. Το 2014, όταν το χρέος της Ελλάδας υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 353, 3 δις, θα χρειαστεί να πληρώσει τόκους ύψους 20,4 δις ποσό το οποίο κατά την εφημερίδα δεν απέχει από αυτά που δαπανά σε μισθούς του δημοσίου.
«Το 2012-13, με το χρέος να φθάνει το 150% του ΑΕΠ, η ιδέα της αποπληρωμής των τραπεζών της δυτικής Ευρώπης δεν θα πάει πολύ καλά», υποστηρίζει ο κ. Πράσαντ.
Ακόμα πιο απαισιόδοξο είναι σημερινό δημοσίευμα των βρετανικών «Financial Times». Για τη βρετανική εφημερίδα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μοιάζει τόσο πιθανή ώστε σε άρθρο της με τίτλο «Οι επενδυτές είναι νευρικοί για το ποιος θα πληρώσει τις ελληνικές απώλειες», προχωρά σε προγνωστικά για το ποσοστό της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (αν δηλαδή θα είναι της τάξης του 20% ή του 50% κλπ).
Η βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει και αυτή ότι με το χρέος να εκτοξεύεται στο 150% του ΑΕΠ είναι αδύνατο να λύσει η Ελλάδα τα προβλήματά της πριν την εξάντληση της βοήθειας ύψους 750 δις από τον κοινό μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Οι FΤ τέλος «υπενθυμίζουν» την έκθεση των ξένων τραπεζών στο ελληνικό χρέος που για τις γερμανικές τράπεζες φθάνει τα 50 δισ., ενώ για τις γαλλικές τα 75 δισ.
Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.