Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Νέο ρεκόρ ταχύτητας από πύραυλο





Η πρώτη δοκιμή του νέου υπερηχητικού πυραύλου Χ-51, ο οποίος ξεπέρασε τα 6 mach, δηλαδή τα 7.000 χιλιόμετρα την ώρα, πραγματοποιήθηκε αργά χθες στην αεροπορική βάση Εντουαρντς στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Προσδεδεμένος σε ένα βομβαρδιστικό Β-52, ο Χ-51 εκτοξεύθηκε από ύψος περίπου 7.500 χιλιάδων μέτρων και δίνει ένα στρατηγικής σημασίας πλεονέκτημα στις ΗΠΑ, επιτρέποντας άμεσα πλήγματα σε ελάχιστο χρόνο, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η κοινοπραξία που ανέπτυξε το νέο υπερόπλο.

Ο Χ-51, με το παρατσούκλι «Καβαλάρης των Κυμάτων», είναι ένα νέο είδος πυραύλου, οπλισμένου με συμβατική γόμωση, όχι δηλαδή με πυρηνική κεφαλή και έχει ενσωματώσει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας πρόωσης και ελέγχου πτήσης και εκτός του ότι μπορεί να πλήξει κινητά και ακίνητα αντικείμενα σε μεγάλες αποστάσεις με ακρίβεια μερικών εκατοστών, έχει και τη δυνατότητα αλλαγής στόχου εν πτήσει.

Αν και υπάρχουν άλλοι πύραυλοι στο στάδιο των δοκιμών που έχουν τις δυνατότητες για ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες, ο Χ-51 διαθέτει κινητήρα που τροφοδοτείται από ένα κοινό αεροπορικό καύσιμο και αξιοποιεί το φράγμα του ήχου για να διατηρεί την ταχύτητά του.

Αν και πολλά χαρακτηριστικά του παραμένουν σκόπιμα στο σκοτάδι, θεωρείται ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για τον «καβαλάρη των κυμάτων» θα βρει γρήγορα το δρόμο για την αεροδιαστημική εφαρμογή της. Η μεγαλύτερη καινοτομία του πυραύλου είναι ότι αξιοποιεί τον κινητήρα σκράμτζετ, ο οποίος αναμιγνύει τα καύσιμα με τον ατμοσφαιρικό αέρα, δίνοντας έτσι τη μέγιστη ώση στον πύραυλο.

Η ΝΑΣΑ έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τη λειτουργία του πυραύλου, ώστε να ενσωματώσει κάποια χαρακτηριστικά του στις εκτοξεύσεις τηλεπικοινωνιακών και κατασκοπευτικών δορυφόρων.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.