Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Ανακωχή Ερντογάν - στρατού




Ανακωχή κήρυξαν κυβέρνηση και στρατός στην κρίση που ξέσπασε πριν από περίπου μια εβδομάδα ανάμεσα στις δυο πλευρές σχετικά με τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις δυο ανώτατες θέσεις στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας.

Αρχηγός του Στρατού Ξηράς ορίστηκε ο Ερντάλ Τζεϊλάνογλου, στρώνοντας τον δρόμο στον Ισίκ Κοσανέρ για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Για την ανακωχή είχε προϊδεάσει ο Ταγίπ Ερντογάν: «Οι διαπραγματεύσεις φτάνουν στο τέλος τους. Εχει επιτευχθεί συμφωνία σε μεγάλο βαθμό», είχε δηλώσει σε ομάδα δημοσιογράφων ο τούρκος πρωθυπουργός στο περιθώριο συγκέντρωσης στην επαρχία Αφιόν. Τα ονόματα στα οποία κατέληξαν τα μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, που συνεδρίαζε υπό τον Ερντογάν από τις αρχές της περασμένης βδομάδας, εγκρίθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ αργά χθες το βράδυ.

Πίσω από το μπρα ντε φερ ανάμεσα στον στρατό και την κυβέρνηση ως προς τα πρόσωπα που επρόκειτο να τεθούν επικεφαλής στις Ενοπλες Δυνάμεις και τον Στρατό Ξηράς, κρύβεται η εμπλοκή πολλών εν ενεργεία στρατιωτικών στο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης που εκπονήθηκε το 2006 υπό την κωδική ονομασία «Βαριοπούλα». Σε μια προσπάθεια να φτάσουν οι δυο πλευρές σε συμφωνία προκειμένου να μη διαταραχθούν περαιτέρω οι ήδη τεταμένες σχέσεις τους, ο τούρκος πρωθυπουργός είχε συναντηθεί το βράδυ της Παρασκευής με τον απερχόμενο αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Σύμφωνα πάντως με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το κλίμα στην συνάντηση ήταν θετικό.

Η ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το στρατιωτικό κατεστημένο πυροδοτήθηκε στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο μετά την άρνηση του Ερντογάν να δώσει τη συγκατάθεσή του για τον ορισμό του στρατηγού Χασάν Ιγκσίζ ως επικεφαλής του Στρατού Ξηράς. Το θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα όταν ο εκλεκτός της κυβέρνησης για τη θέση Ατίλα Ισίκ δήλωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα. Η κίνηση αυτή συνοδεύτηκε από έντονη φημολογία ότι ο Ισίκ υποχρεώθηκε να αποσυρθεί έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε από συναδέλφους του. Το «πιο θερμό Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο», όπως προέβλεπε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης η εφημερίδα «Χουριέτ», έληξε με έναν συμβιβασμό, ενώ οι δυο πλευρές μετρούν ήδη κέρδη και απώλειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος αρχηγός του Στρατού Ξηράς ήταν επικεφαλής της μονάδας τεθωρακισμένων που τον Φεβρουάριο του 1997 είχε βγει στους δρόμους της Αγκυρας σε μια επίδειξη ισχύος κατά της τότε κυβέρνησης του ισλαμιστή Νετσμεντίν Ερμπακάν.


ΦΤΑΙΕΙ Η «ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ»
Πίσω από την κόντρα κρύβεται η εμπλοκή πολλών εν ενεργεία στρατιωτικών στο σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης «Βαριοπούλα»

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός

ΜΕ ΚΑΤΑΓΩΓΗ από την Σμύρνη, ο Ισίκ Κοσανέρ ήταν επικεφαλής διμοιρίας κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Μετά το 2000 διετέλεσε επικεφαλής των τουρκικών δυνάμεων στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στον βαθμό του στρατηγού προήχθη το 2004. Ο 65χρονος Κοσανέρ θεωρείται πιο σκληροπυρηνικός εθνικιστής από τον προκάτοχό του, στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούγ. Το 2008, αναλαμβάνοντας την ηγεσία του Στρατού Ξηράς, είχε καταγγείλει ως απειλή του κράτους τον πλουραλισμό, ενώ είχε χαρακτηρίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και την παγκοσμιοποίηση «απειλή για την εθνική ενότητα» της Τουρκίας. Αν και έχει καταφερθεί κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, το όνομά του δεν έχει εμπλακεί στις υποθέσεις «Βαριοπούλα» και «Εργκενεκόν».


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.