Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

F-35 Lightning II: Νέο «όχι» για δεύτερο κινητήρα λόγω κόστους.


Ο αρχηγός της αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) απέρριψε εκ νέου την ιδέα ανάπτυξης εναλλακτικού κινητήρα για το νέο μαχητικό F-35 Lightning II.

Ο πτέραρχος Σβαρτς, σε δηλώσεις του προς εξειδικευμένα στο χώρο της άμυνας αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, διατύπωσε για μια ακόμη φορά την αντίθεσή του στην ανάπτυξη εναλλακτικού κινητήρα (F136) από την κοινοπραξία των εταιριών General Electric και Rolls Royce.

Το βασικό επιχείρημα επί του οποίου βασίζει την αντίθεσή του, είναι ότι θα απαιτηθεί επένδυση 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων (σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του έργου) σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία όπου περικόπτονται συνεχώς οι προϋπολογισμοί των κλάδων.

Στο αντεπιχείρημα της ενίσχυσης του ανταγωνισμού που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή καλύτερου προϊόντος, ο πτέραρχος Σβαρτς απαντά υπενθυμίζοντας το 1,47 τρισεκατομμύρια έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών και την ανάγκη για άμεσες περικοπές για τη συγκράτηση και μείωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κινητήρας του F-35 Lightning II (F135) που κατασκευάστηκε από την εταιρία Pratt & Whitney έχει ήδη μπει σε παραγωγή.

Το ζήτημα θεωρείται βέβαιο ότι θα αποτελέσει πεδίο πολιτικής μάχης από Σεπτέμβριο στο Κογκρέσο με τις δυο πλευρές να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Ένα από τα επιχειρήματα είναι και η βρετανική δυσαρέσκεια (λόγω εμπλοκής της Rolls Royce) η οποία δεδομένων και κάποιων δυσχερειών που έχουν παρουσιαστεί στην «ειδική σχέση» ΗΠΑ-Βρετανίας μετά την εκλογή των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περικοπή της βρετανικής παραγγελίας για το μαχητικό.

Εξάλλου, τα οικονομικά προβλήματα οδήγησαν πρόσφατα τους Βρετανούς στην απόφαση δραματικής συρρίκνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ρόλο του «υπασπιστή» που παραδοσιακά παίζουν οι Βρετανοί σε κάθε αποστολή-εμπλοκή των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανά την υφήλιο…


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.