Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Θα γίνει στις 17 Σεπτεμβρίου λειτουργία στην Αγιά Σοφιά;


Για τις 17 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής της Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος
και Αγάπης, είναι προγραμματισμένη η τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφία, σύμφωνα με τον Οργανισμό Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας.(Free Agia Sofia)

Οπως κατ' επανάληψη έχει δηλώσει ο πρόεδρός της Κρις Σπύρου, έχει ήδη αποσταλεί επιστολή στον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν:

"Στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, εξ ονόματος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, έγραψα στον Πρωθυπουργό Ερντογάν και τον ενημέρωσα ότι στις 17 Σεπτεμβρίου 2010, ημέρα κατά την οποία είναι η γιορτή της Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, μια αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Ενορίας θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη. Σκοπός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Ενορίας στην Κωνσταντινούπολη είναι η τέλεση Θείας Λειτουργίας στην Αγία Σοφία" εξηγεί.


Τι υποστηρίζει ο κ. Κρις Σπύρου

Για το παγκόσμιο προσκύνημα το οποίο θα πραγαμτοποιηθεί μετά από 557 χρόνια (!) δεν υπάρχει για την ώρα καμία επίσημη ανακοίνωση ούτε από την ελληνική ούτε από την τουρκική πλευρά.


Ο κ. Κρις Σπύρου, παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες συνέντευξη για το θέμα αυτό, στην εφημερίδα "Ελευθερία" της Λάρισας και στον κ. στον Γιώργο Ρούστα. Μεταξύ άλλων είπε:

"Εναυσμα για τη συνύπαρξη των δύο λαών"

«Το παγκόσμιο προσκύνημα και η λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής Σοφίας, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδας των ορθόδοξων χριστιανών θα αποτελέσει το έναυσμα για μία παγκόσμια συνάντηση κορυφής για την ειρήνη και τη συνύπαρξη των δύο λαών.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, που έχει, ως στόχο να επανέλθει η Αγία Σοφία, στην αρχικά ιερά χρήση της, ως εκκλησιαστικός και Καθεδρικός Ναός της Ορθοδοξίας, όπως άλλωστε ήταν, πριν την Άλωση της Πόλης.

"H Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν είναι μόνο λαϊκές συναυλίες και χαμάμ..."

"Πρέπει να κατανοήσουν οι πολίτες της Τουρκίας και οι Ευρωπαίοι γενικότερα, ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν είναι μόνο λαϊκές συναυλίες, χαμάμ και αγορές φθηνών δερμάτινων ειδών. Αποτελεί χρέος μας, να τελέσουμε Θεία Λειτουργία στη μητέρα Εκκλησία της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης και να προσευχηθούμε στη μνήμη των Χριστιανών που κατασφαγιάστηκαν στις 29 Μαΐου του 1453.

Πρόσφατα ο νομικός σύμβουλος του Κινήματός μας, κ. Λάνι Ντέιβις (πρώην νομικός σύμβουλος του προέδρου Κλίντον) με επιστολή του, προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν του υπενθύμισε την επαναφορά της Αγίας Σοφίας, ως λειτουργούσα εκκλησία της Ορθοδοξίας και για την επικείμενη επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας της «Παγκόσμιας Ενορίας» για να τελέσουμε τη Θεία Λειτουργία. Μέσω της επιστολής αυτής, ζητάμε ακόμη μια συνάντηση μαζί του, για να επιλύσουμε το θέμα αυτό οριστικά.

Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου μια αντιπροσωπεία 300 ατόμων, μελών της «Παγκόσμιας Ενορίας», που θα διαθέτουν ατομικές προσκλήσεις θα επισκεφτούμε την Αγία Σοφία για να τελέσουμε Θεία λειτουργία. Οι τουρκικές αρχές ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία μας. Όσοι απλοί πιστοί θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να το πράξουν και απ’ ό,τι ενημερώνομαι, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον."

Κι αν υπάρξουν αντιδράσεις;

" Αντιδράσεις γιατί; Επειδή θα προσευχηθούμε στην Αγία Σοφία, εκεί που σήμερα κάποιοι φωτογραφίζονται ημίγυμνοι.
Εκεί, όπου οι κουτσουλιές από τα περιστέρια και άλλες βρομιές είχαν δημιουργήσει μια αποκρουστική εικόνα στον επισκέπτη. Ευτυχώς που την επισκέφτηκε ο πρόεδρος Ομπάμα και έσπευσαν οι τουρκικές αρχές να καθαρίσουν τον χώρο. Βέβαια αναρωτιέμαι τι ανέφερε στην ξενάγησή του στον εκλεκτό καλεσμένο του, ο Τούρκος πρωθυπουργός. Παρουσίασε την Αγία Σοφία ως μουσείο; Όταν συναντήσω τον πρόεδρό μου, θα τον ρωτήσω."

Ποια στάση θα κρατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος;

"Ο Πατριάρχης από τη στιγμή που είναι διορισμένος από το τουρκικό καθεστώς, είναι όμηρος και υπό κατοχή. Μάλιστα είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «στην Πόλη συνεχώς σταυρώνεται». Άρα δεν περιμένουμε πολλά από την πλευρά του..."


Τι επιδιώκουν με αυτήν την κίνηση

"Εμείς διεκδικούμε να καταστήσουμε σε όλους ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο και όχι χριστιανική εκκλησία ήταν πολιτικό λάθος για τον κατακτητή. Ο νέος εκσυγχρονιστής της Τουρκίας, πρωθυπουργός Ερντογάν οφείλει να συνεχίσει το έργο του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά ότι η Αγία Σοφία ήταν χριστιανική εκκλησία.


Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν οι αναγνώστες, ότι ο προφήτης Μωάμεθ στις εντολές του ζήτησε να προστατευθούν οι χριστιανοί, να μην βεβηλώνονται οι ιεροί χώροι, να μην επιβάλουν στους χριστιανούς να αλλαξοπιστήσουν, να μην διακόπτουν τη θεία λειτουργία των Χριστιανών , είτε αυτή γίνεται από τον Πατριάρχη, είτε από ιερέα. Όποιος παραβίαζε τις εντολές αυτές, τιμωρούνταν παραδειγματικά. Οι Άγιοι Πατέρες μας είχαν τονίσει ρητά στους Ιερούς Κανόνες. «Δεν μπορείς να υπηρετείς δύο αφεντικά. Ή τον Ιησού ή τον Μαμμωνά. Και ο Μαμμωνάς ήταν ο κοσμικός, πολιτικός ηγέτης, ή ο δήμαρχος, ή ο σουλτάνος ή ο βασιλιάς..!



Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.