Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας πώλησης για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού φαίνεται ότι έκλεισε τελικά η συμφωνία για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία από 1ης Οκτωβρίου περνούν στον έλεγχο της Abu Dhabi Mar, αφού η υπογραφή της τελικής συμφωνίας ανάμεσα στους Γερμνανούς ιδιοκτήτες ThyssenKrupp Μarine Systems και τους Αραβες μετατέθηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα ανοίγει το ενδεχόμενο για τη δημιουργία στο μέλλον ενιαίου ναυπηγικού φορέα που θα συμπεριλάβει στο ίδιο σχήμα με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου, όπως άφησαν να εννοηθεί κυβερνητικές πηγές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που είχε ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος με τον εκτελεστικό πρόεδρο της ΤKMS κ. Hans Christoph Atzpodien και τον επικεφαλής της Abu Dhabi Mar κ. Iskandar Safa κατέληξαν σε συμφωνία για την «προίκα» που πρέπει να δώσει το υπουργείο Αμυνας σε παραγγελίες, προκειμένου να υλοποιηθεί η πώληση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι γερμανική εφημερίδα προχθές έφερε την TKMS έτοιμη να καταθέσει αίτηση πτώχευσης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, προφανώς αν δεν έκλεινε η συμφωνία...

Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ των τριών μερών κατέληξαν σε συμφωνία για την ναυπήγηση δύο επιπλέον Type 214 και την τροποποίηση των συμβάσεων Αριχμήδης και Neptune 11 δηλώνουν έγκυρες πηγές..

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ . Βενιζέλος αναφέρει ότι «το κείμενο της οριστικής και αναλυτικής σύμβασης κινείται στις προβλέψεις του Framework Agreement της 18/3/2009. Ενα βασικό πρόβλημα ήταν το ζήτημα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, που είχαν δοθεί στο παρελθόν στο ναυπηγείο και έχει οδηγήσει τη χώρα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Το ζήτημα αυτό λύθηκε μετά από διαπραγματεύσεις στις αρχές Αυγούστου».

Νομικοί σύμβουλοι διαμορφώνουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας το οποίο θα υποβληθεί στην κυβέρνηση και θα ελεγχθεί από το ελεγκτικό συνέδριο. Θεμελιώδης όρος της νέας συμφωνίας είναι ότι αυτή δεν μπορεί να ισχύσει αν δεν κυρωθεί πρώτα με νόμο από τη Βουλή, διαδικασία που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η ThyssenKrupp έχει συμφωνήσει να πουλήσει το 75,1% των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην Abu Dhabi Μar.

Στον έλεγχο του γερμανικού ομίλου θα παραμείνει το υπόλοιπο 24,9%.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.