Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Χώρες του ΝΑΤΟ θέλουν απόσυρση δυνάμεων τους από το Αφγανιστάν - Αιφνίδια επίσκεψη Γκέϊτς



Νατοϊκοί σύμμαχοι εκφράζουν την επιθυμία απόσυρσης των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν. Ο πόλεμος δεν είναι δημοφιλής στις χώρες-μέλη της συμμαχίας κυρίως λόγω των απωλειών τα τελευταία 9 χρόνια. Ο Βρετανός αναπληρωτής Πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ, δήλωσε ότι μέχρι το 2015 δεν θα υπάρχουν Βρετανικά μάχιμα στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Ο κ. Κλεγκ έκανε τη δήλωση αυτή στα πλαίσια επίσκεψής του σε Βρετανικά στρατεύματα στη νότια επαρχία Χελμάντ την Τρίτη.

Αλλά και ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, δήλωσε ότι τα ετήσια έξοδα ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη διατήρηση δυνάμεων στο Αφγανιστάν εμποδίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της. Ο κ. Κομορόφσκι, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιούλιο, είχε δηλώσει στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, ότι η Πολωνία θα αποσύρει τους 2.600 στρατιώτες της μέχρι το 2012.

Η ηγέτης της Σουηδικής αντιπολίτευσης Μόνα Σαλίμ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αν το κόμμα της κερδίσει τις εκλογές το Σεπτέμβριο θα αρχίσει την απόσυρση των 500 Σουηδών στρατιωτών στις αρχές του επόμενου χρόνου. Αλλά ο Σουηδός Πρωθυπουργός, Φρέντρικ Ρέινφελντ, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει θέσει χρονοδιάγραμμα απόσυρσης.

Τον περασμένο μήνα η Ολλανδία ήταν η πρώτη Νατοϊκή χώρα που τερμάτισε τις μάχιμες επιχειρήσεις της στο Αφγανιστάν με την απόσυρση των 1.900 στρατιωτών της.




Στο μεταξύ δεδομένου του αρνητικού κλίματος που δημιουργείται, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς πραγματοποιεί σήμερα αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν προερχόμενος από το Ιράκ.

Αφού παρέστη στη Βαγδάτη στις τελετές για τη λήξη της αποστολής των πολεμικών επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, ο Γκέιτς βρίσκεται στο Αφγανιστάν, την ώρα που οι Αμερικανοί στρατιώτες μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες στις τάξεις των διεθνών δυνάμεων στα εννέα χρόνια πολέμου εναντίον των Ταλιμπάν.

Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ξένων στρατιωτών στο Αφγανιστάν είναι Αμερικανοί, οι οποίοι μετέχουν κυρίως στη δύναμη του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Αφγανιστάν, ο Γκέιτς θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Χαμίντ Καρζάι και τον διοικητή των διεθνών δυνάμεων αμερικανό στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους.



Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.