Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ψήφιση, επί της αρχής, του ν/σ για τις Ένοπλες Δυνάμεις



Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής του έγινε από το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής το νομοσχέδιο για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο ρυθμίζει και θέματα διοίκησης των Ε.Δ., στρατολογίας και περιέχει συναφείς διατάξεις. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής και αναμένεται στις επόμενες δύο συνεδριάσεις να τοποθετηθούν και στα άρθρα του νομοσχεδίου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι επιδίωξη και φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να επιλύσει με μια οριζόντια παρέμβαση πολλά και χρονίζοντα προβλήματα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων κι ανέφερε πως πρόκειται για μια τεράστια καινοτομία. Επισήμανε πως η αρχή του νομοθετήματος είναι η επιβολή κανόνων διαφάνειας, νομιμότητας, αξιοκρατίας και επαγγελματισμού σε όλα τα θέματα που αφορούν τις Ε.Δ.

Σημείωσε αναφορικά με τις ρυθμίσεις ιεραρχικής εξέλιξης πως «όλοι ωφελούνται, κανείς δεν αδικείται», ενώ απαντώντας στις αιχμές από μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με την υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών τόνισε ότι όλες οι επιλογές ανώτατων αξιωματικών είναι αιτιολογημένες και κάλεσε τα κόμματα να μην εμφανίζεται κανένα σαν αυτόκλητος προστάτης συγκεκριμένων αξιωματικών και να μη ενδίδουν στις πελατειακές σχέσεις.

«Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η Πολιτεία είναι ενιαία, συντεταγμένη, δημοκρατική και την εκφράζουμε όλοι μαζί ενωμένοι, με συναίνεση, με το ίδιο πατριωτικό αίσθημα και με την ίδια συνείδηση της Ιστορίας», είπε. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως μεγαλύτερη τομή εκείνη που αφορά την δομή διοίκησης και την δομή δυνάμεων.

«Ο ελληνικός στρατός πρέπει να γίνει σύγχρονος και πρέπει να εξαλείψουμε οργανωτικούς παραλογισμούς ετών. Πρέπει να ενοποιηθεί η διοίκηση, να είναι και επιχειρησιακή και διοικητική». Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη ότι η διακλαδικότητα πρέπει να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο κι αυτό απαιτεί διακομματική στήριξη διότι πρέπει αυτή η λογική να επιβληθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ανέφερε όταν έχεις ένα θέατρο κρίσης όπως είναι το Αιγαίο η διακλαδικότητα είναι όρος ύπαρξης, το ίδιο που συμβαίνει και με την δομή δυνάμεων.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι δομή δυνάμεων είναι και η εκλογίκευση των προμηθειών αμυντικού υλικού και ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εκλογίκευσης κι όλα θα γίνουν σωστά, θα επανεκτιμηθεί συνολικά η ανάγκη των Ενόπλων Δυνάμεων σε εξοπλιστικά προγράμματα, «πως πρέπει να είναι διαρθρωμένες ιδεατά».

Αφού είπε πως στην «αγορά επικρατεί νευρικότητα» συμπλήρωσε ότι «πρέπει να εξηγούμε στον Έλληνα πολίτη το κάθε ευρώ που πηγαίνει και πώς πηγαίνει. Και θα πρέπει η κάθε εξήγηση να είναι αναλυτική, πειστική, έντιμη. Γι αυτό θα φέρουμε στη Βουλή τον απολογισμό των επενδύσεων της τελευταίας εικοσαετίας ως όρο για να καταρτίσουμε την νέα δομή δυνάμεων» είπε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Βενιζέλος στις ρυθμίσεις που αφορούν στο καθεστώς των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ).

Εκ μέρους της ΝΔ ο εισηγητής, Θ. Λεονταρίδης μίλησε για μια περίοδο κατά την οποία δοκιμάζονται οι σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας και των Ενόπλων δυνάμεων και ανέφερε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής καθώς δεν θα συμπράξει στην αλλοίωση κορυφαίων θεσμών που οι Έλληνες πολίτες σέβονται. Συμπλήρωσε ότι τα στελέχη των ΕΔ εξομοιώνονται με τους δημόσιους υπάλληλους ενώ ούτε η αξιοκρατία και η αντικειμενικότητα εξασφαλίζονται.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευρυπίδης Στυλιανίδης είπε πως «σκοτώνετε την ιεραρχία, πληγώνετε το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν άκουσε τις εισηγήσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Για σημαντική τομή για την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια τη χώρας και την τιμή των ενόπλων δυνάμεων, μίλησε απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι και χωρίς το «Μνημόνιο της τρόικας» την ίδια πολιτική θα είχε και ανέφερε ότι μιλάει για μια πατρίδα χωράφι - μέρος μια βρυξελιώτικης και άλλης περιφέρειας. Υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο γυρνάει σε μια μορφή διοίκησης και οργάνωσης του στρατεύματος που θυμίζει δεκαετία του ’60 κι ανέφερε ακόμη ότι η νέα δομή διοίκησης και τρόπου οργάνωσης των ΕΔ εξυπηρετεί αμιγώς νατοϊκά συμφέροντα.

Από τον ΛΑΟΣ ο Γ. Χρυσανθακόπουλος είπε πως η επόμενη ημέρα θα είναι μια ημέρα ανασφάλειας για όσους υπηρετούν την εθνική ασφάλεια.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Δρίτσας ζήτησε διευκρινίσεις αναφορικά με το Προεδρικό διάταγμα - για το οποίο ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως αποτελεί εγγύηση για τους αξιωματικούς - κι ακόμη είπε πως δεν δίνεται εξήγηση για το ποιες είναι οι διακομματικές και διαχρονικές ανάγκες που ανέδειξαν τις ρυθμίσεις εκείνες τις οποίες άφησε ανολοκλήρωτες η ΝΔ κι έρχεται τώρα να ολοκληρώσει το ΠΑΣΟΚ.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται και η τροπολογία με την οποία απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες, από την 1η-1ου- 2010 και κατά ποσοστό 65% τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας (πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών κλπ) καθώς και η ειδική αποζημίωση των ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για παροχή Πρώτων Βοηθειών σε άτομα που ασθενούν.

Ο κ. Βενιζέλος (από την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή) δεν απέκλεισε την αύξηση από την 1η 1ου του 2011 του πτητικού επιδόματος ώστε να μηδενιστεί η επίπτωση από την φορολογία.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.