Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Συμφωνία Ρωσίας-Νορβηγίας για οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους.


Στο Μούρμανσκ εν παρουσία του προέδρου της Ρωσίας Μεντβέντεφ και του πρωθυπουργού της Νορβηγίας Στόλτενμπεργκ θα υπογραφεί σήμερα ρώσο-νορβηγικό Σύμφωνο για το διαχωρισμό της θαλάσσιας περιοχής και τη συνεργασία στη θάλασσα Μπάρεντς και στο Βόρειο Παγωμένο ωκεανό.

Το Σύμφωνο αυτό θα ανοίξει νέες προοπτικές συνεργασίας στον τομέα του συγκροτήματος καυσίμων και ενέργειας, της αλιείας και της οικολογικής ασφάλειας, μάλιστα όχι μόνο για τη Νορβηγία και τη Ρωσία. ΄Ετσι δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος των διοικητικών οργάνων του προέδρου Μεντβέντεφ. «Η σημασία αυτού του γεγονός βγαίνει έξω από το πλαίσιο των διμερών σχέσεων. Στη δοσμένη περίπτωση γίνεται λόγος και για την έμπρακτη εφαρμογή της αρχής ότι όλες οι πιθανές διαφορές στην Αρκτική θα πρέπει να διευθετίζονται από τα ίδια τα αρκτικά κράτη μέσω των συνομιλιών και πάνω στη βάση των ισχύοντων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου»- θεωρεί το Κρεμλίνο.



Εν τω μεταξύ, με την υπογραφή αυτού του Συμφώνου ξανοίγονται πρώτα απ’ όλα προοπτικές εμβάθυνσης της ρωσο-νορβηγικής συνεργασίας. Ο διαχωρισμός των θαλάσσιων περιοχών π.χ. δημιουργεί ευνοϊκές νομικές συνθήκες για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αρκτική ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα και δίνει δυνατότητες συνεταιριστοποίησης στην ανίχνευση και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην πρώην αμφισβητούμενη περιοχή.

Το Σύμφωνο προβλέπει λεπτομερειακό μηχανισμό διαχείρισης της ρωσο-νορβηγικής συνεργασίας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων απ’ όπου θα περνά η διαχωριστική γραμμή. Γίνεται λόγος ουσιαστικά για την από κοινού εκμετάλλευσή τους, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.Στο Κρεμλίνο πιστεύουν ότι η υπογραφή του ρωσο-νορβηγικού Συμφώνου για τιν διαχωρισμό των θαλάσσιων περιοχών και τη συνεργασία στη θάλασσα Μπάρεντς και το Βόρειο Παγωμένο ωκεανό θα συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στην εδραίωση της διεθνούς και της περιφερειακής ασφάλειας και σταθετότητας στη Βόρεια Ευρώπη.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.