Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Διαμάχη Κίνας-Ιαπωνίας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου


Εντείνεται η κρίση Ιαπωνίας-Κίνας αναφορικά με την κυριότητα θαλάσσιων περιοχών και των δικαιωμάτων εξόρυξης φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν εξετάζει την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων σε περίπτωση που η Κίνα προχωρήσει στην εξόρυξη φυσικού αερίου από αμφισβητούμενης κυριότητας κοίτασμα στην θάλασσα της Ανατολική Κίνας.

Το Τόκιο ως αντίποινα συζητάει και την περίπτωση να ξεκινήσει και αυτό επιχειρήσεις εξόρυξης φυσικού αερίου σε θαλάσσια περιοχή πλησίον των κινεζικών ακτών. Σε κάθε περίπτωση το ναυτικό της χώρας, η ναυτική δύναμη αυτοάμυνας, όπως ονομάζεται επισήμως βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα. Εκτός όλων των άλλων αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3C βρίσκεται στον αέρα και κατοπτεύει την αμφισβητούμενη περιοχή.

Είναι σαφές πως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην περιοχή και ειδικότερα στις σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου με το Τόκιο έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στην διεθνή κοινότητα. Οι δύο χώρες εκτός της ιστορικής αντιπαλότητάς τους σε μία σειρά θεμάτων φαίνεται να είναι έτοιμες να «αναβαθμίσουν» τον ανταγωνισμό τους και σε θέματα θαλάσσιας ενεργειακής ασφάλειας, κάτι το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργεί εντάσεις.

Για την ώρα, η κρίση φαίνεται να είναι ελεγχόμενη, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν θα κλιμακωθεί στο άμεσο μέλλον.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.