Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Συνεχίζεται το φτύσιμο της Τουρκίας στο Ισραήλ.Ακόμα περιμένει ο Πέρες.....


Δεν θα συναντηθεί τελικά ο Γκιουλ με τον Πέρες όπως αρχικά είχε κανονιστεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ δηλωσε σήμερα ότι δεν έχει χρόνο για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Σιμόν Πέρες στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά ανακοίνωσε ότι θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, όπως μετέδωσε το πρακτορέιο Ανατολού
.

Το σχέδιο μιας πιθανής συνάντησης Γκιουλ-Πέρες, της πρώτης μετά το αιματηρό επεισόδιο με τον στολίσκο της ειρήνης όπου κατά την ισραηλινή επίθεση στα πλοία έχασαν τη ζωή τους εννέα Τούρκοι ακτιβιστές, αναγράφηκε στην τουρκική εφημερίδα που πρόσκειται στην κυβέρνηση, την «Τοday Zaman».

Σε ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη για μια πιθανή συνάντηση Γκιουλ-Πέρες, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε ότι «το πρόγραμμά του δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο».

Σε άλλη ερώτηση του Τύπου για το τι αναμένει η Τουρκία από το Ισραήλ, ο κ. Γκιουλ απάντησε ότι «με μια συγγνώμη δεν εξοφλείται ο λογαριασμός».

«Δεν υπάρχει ζήτημα ότι οι συγγνώμες του Ισραήλ σημαίνουν «όλα τα ξεχνάμε, όλα τελείωσαν, ας αφήσουμε τους νεκρούς και ας ασχοληθούμε με τους ζωντανούς». Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται έτσι» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Γκιουλ ανέφερε ότι το διεθνές δίκαιο ανοίγει δύο δρόμους για το Ισραήλ: «ο πρώτος είναι σαφής είναι ο δρόμος της συγγνώμης πρέπει να πεί: αυτό που έκανα ήταν λάθος και ο άλλος δρόμος είναι να πληρώσει αποζημιώσεις γι αυτό».

Ο επικεφαλής της Τουρκίας ανέφερε πάντως ότι θα έχει συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

«Η συνεργασία με την Τουρκία, οι προσπάθειες της Τουρκίας για να υπάρξει καλύτερη κατανόηση μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1, πιστεύω ότι γι αυτά και γι άλλα θα μιλήσουμε», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Γκιούλ κάνοντας αναφορά στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας συν τη Γερμανία που έχουν εμπλακεί στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν.



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.