Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ετοιμος να εκραγεί ο Καύκασος


Του Γ.Δελαστίκ

Αίμα ρέει πάλι στον Καύκασο. Οχι ποτάμια αυτή τη φορά, όπως τόσο συχνά σε αυτή την "καταραμένη" περιοχή την τελευταία εικοσαετία, αλλά αυτό δεν είναι δυστυχώς τόσο παρήγορο όσο ακούγεται. Οι πολιτικά στοχευμένες δολοφονίες απλών στρατιωτών υποδηλώνουν ότι εκτυλίσσονται σχέδια πρόκλησης εντάσεων σε πολλαπλές εστίες που δεν είναι καθόλου δύσκολο να οδηγήσουν σε πολεμικές αναφλέξεις. Η διαρκής κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και η ραγδαία αποσταθεροποίηση της στρατηγικής σημασίας ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν, στα παράλια της Κασπίας, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο των ανησυχητικών εξελίξεων.

Προ δύο εβδομάδων, αυτό που κυριαρχούσε στον διεθνή Τύπο ήταν οι θεαματικές κινήσεις του Κρεμλίνου με στόχο την αποκατάσταση της πολιτικοστρατιωτικής επιρροής του στον νότιο Καύκασο - δηλαδή στις χώρες του Καυκάσου που βρίσκονται εκτός των ρωσικών συνόρων (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία).

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισκέφθηκε το Ερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, στις 19 και 20 Αυγούστου. Εκεί υπέγραψε με τον Σερζ Σαρκισιάν, τον Αρμένιο ομόλογό του, μια εντυπωσιακή συμφωνία παράτασης της παραμονής της μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο Γκούμρι, σε αρμενικό έδαφος που απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, μέχρι το... 2044 (!) από το 2020 που ήταν μέχρι τώρα. Πρόκειται για βάση - κλειδί που επανδρώνεται με 5.000 Ρώσους στρατιώτες. Αυτό το Σαββατοκύριακο ο Μεντβέντεφ επισκέφθηκε το Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Πριν από τη μετάβασή του εκεί, είχε προκαλέσει αίσθηση η είδηση ότι η Μόσχα πρόσφατα πούλησε πυραύλους S-300 στο Αζερμπαϊτζάν, ορκισμένο εχθρό της Αρμενίας, έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την περασμένη Τρίτη προκλήθηκαν ένοπλα επεισόδια με νεκρούς στρατιώτες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ορεινή περιοχή που επί σοβιετικής εποχής ανήκε στο Αζερμπαϊτζάν, παρόλο που κατοικείται αποκλειστικά από Αρμένιους και ήδη έχει ντε φάκτο ανεξαρτητοποιηθεί από το Αζερμπαϊτζάν μετά από έναν αιματηρό πόλεμο με την Αρμενία που στοίχισε περίπου 30.000 ζωές.

Οσο ο Μεντβέντεφ βρισκόταν στο Μπακού, σημειώθηκε νέα ένοπλη συμπλοκή, με νεκρούς δύο Αζέρους στρατιώτες.

Η γνώμη των αναλυτών είναι ότι τα επεισόδια τα προκάλεσε το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αγωνιά να διαπιστώσει ποιες είναι οι πολιτικές συνέπειες της συμφωνίας Ρωσίας - Αρμενίας για τη διαιώνιση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αρμενία: θα καταστήσει πιο ευέλικτη την αρμενική ηγεσία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ επιτρέποντάς της να κάνει υποχωρήσεις που μέχρι τώρα αρνιόταν ή θα οδηγήσει σε σκλήρυνση της στάσης των Αρμενίων;

Τα τελευταία χρόνια το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ηττήθηκε κατά κράτος στον πόλεμο με την Αρμενία στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, εξοπλίζεται πυρετωδώς αξιοποιώντας τα έσοδά του από το πετρέλαιο. Φέτος έχουν αρχίσει και δηλώσεις Αζέρων αξιωματούχων που δεν αποκλείουν την εξαπόλυση επίθεσης ανακατάληψης με στρατιωτικά μέσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και των καθαρά αζερινών εδαφών που έχουν καταλάβει οι Αρμένιοι. Σημαίνει άραγε η νέα συμφωνία ότι ρωσικά στρατεύματα θα υπερασπιστούν τους Αρμένιους σε περίπτωση αζερινής επίθεσης;


Στις 11 Αυγούστου η ρωσική ηγεσία αποκάλυψε ότι εγκατέστησε αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 στη στρατηγικής σημασίας Αμπχαζία, την αποσχισθείσα από τη Γεωργία περιοχή που το Κρεμλίνο έχει αναγνωρίσει ως ανεξάρτητη χώρα μετά τον ρωσογεωργιανό πόλεμο του 2008. Πυραύλους ανακοίνωσε η Μόσχα ότι έχει εγκαταστήσει και στη Νότια Οσετία που αποτελεί ανάλογη περίπτωση.

Και ενώ αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει την επιβολή στον Καύκασο μιας ρωσικής τάξης πραγμάτων, τα γεγονότα στο Νταγκεστάν έρχονται να αποδείξουν πόσο ασταθής είναι η κατάσταση εντός των ρωσικών συνόρων στον Καύκασο.

Η απόπειρα δολοφονίας το Σάββατο του υπουργού Θρησκευμάτων και Εθνοτήτων του Νταγκεστάν, Μπεκμουρσά Μπεκμουρσάγεφ, ο οποίος γλίτωσε με ελαφρά τραύματα ενώ σκοτώθηκε ο οδηγός του και η επίθεση αυτοκτονίας λίγες ώρες αργότερα σε ρωσικό πεδίο βολής επίσης στο Νταγκεστάν, με 5 νεκρούς και 39 τραυματίες, δεν αφήνουν περιθώρια ψευδαισθήσεων. Οι πόλεμοι στον Καύκασο δεν θα τελειώσουν ποτέ...


Το Κρεμλίνο Δεν ελέγχει την περιοχή

Χάος στο Νταγκεστάν - μια δημοκρατία που αν τη χάσει η Ρωσία, θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος των ακτών που της έχουν απομείνει στην Κασπία και θα διακοπεί η χερσαία επικοινωνία Ρωσίας - Αζερμπαϊτζάν. Προηγουμένως χάος στην Τσετσενία, στην Ινγκουσετία και πάει λέγοντας. Πόλεμος με τη Γεωργία, απειλή νέου πολέμου Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν. Απόσχιση Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας από τη Γεωργία. Δίπλα η Τουρκία που καιροφυλακτεί και διακριτικά ενισχύει με έμμεσο τρόπο ισλαμιστικά αποσχιστικά κινήματα, όπως και η Σαουδική Αραβία. Μια περιοχή που απειλείται με έκρηξη, αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επιτεθούν κατά του Ιράν. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, ο ρωσικός έλεγχος στον Καύκασο είναι άκρως αμφισβητήσιμος σε πολλές περιπτώσεις.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

1 σχόλια:

Unknown είπε...

η ρωσια ειναι μαφια πεδια......απλα νομιζει οτι μπορει να κανει πραγματα κατω απο την μυτη ολων

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.