Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Το Ισραήλ δεν επιτρέπει τον έλεγχο των πυρηνικών του


Η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνήθηκε κατηγορηματικά την πρόταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να επιτρέψει την πρόσβαση διεθνών επιθεωρητών στο ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα και να ενταχθεί στο παγκόσμιο σύμφωνο κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, αναφέρει η IAEA σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε τον Αύγουστο στο Ισράηλ, ο Γενικός Διευθυντής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας Σιμόν Πέρες και από άλλους ισραηλινούς ηγέτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί το Ισραήλ στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (NPT) και να αποδεχθεί τις επιθεωρήσεις της IAEA, σύμφωνα με την έκθεση.

Η απάντηση του Ισραήλ απηχούσε μια προηγούμενη επιστολή που είχε στείλει τον Ιούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, στην οποία αποκαλούσε το αίτημα της IAEA «πολιτικά υποκινούμενη απόφαση που αποπειράται να αποσπάσει την προσοχή από τις πραγματικές προκλήσεις που αφορούν τη διάδοση των πυρηνικών στη Μέση Ανατολή, δηλαδή τη μη συμμόρφωση του Ιράν και της Συρίας προς τις υποχρεώσεις τους βάσει της NPT, ξεχωρίζοντας το Ισραήλ», αναφέρεται στην έκθεση.

Συμφωνα με πληροφορίες που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί, το Ισραήλ έχει στην κατοχή του γύρω στις 200-300 πυρηνικές κεφαλές.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Διαστάσεις και εμπλοκή της ΕΥΠ στις έρευνες για το θαμμένο οπλοστάσιο!!Φόβοι για όπλα του UCK


Απροσδόκητες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με το οπλοστάσιο που ανακαλύφθηκε προσεκτικά συσκευασμένο και θαμμένο μέσα στο χώμα, σε ορεινή περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Διποταμίας Καρδίτσας του δήμου Ακριτών στον νομό Καστοριάς, καθώς ζήτησε άμεση ενημέρωση και η ΕΥΠ!

Το απόγευμα της Τετάρτης, αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών που έκαναν περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή, βρήκαν θαμμένα τρία πολεμικά αυτόματα «Καλάσνικοφ», ένα πολεμικό τυφέκιο, τρία υποπολυβόλα αγνώστου τύπου και προέλευσης, οκτώ γεμιστήρες πολεμικού όπλου, 14 χειροβομβίδες άγνωστης προελεύσεως, 14 κοινούς πυροκροτητές χειροβομβίδων, 18.415 φυσίγγια πολεμικών όπλων διαφόρων διαμετρημάτων και δύο συσκευασίες εκρηκτικής ύλης Τ.Ν.Τ. συνολικού βάρους 500 γραμμαρίων!

Το οπλοστάσιο μεταφέρθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καστοριάς όπου εξετάζονται τα όπλα για να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε παράνομες ενέργειες…

Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός όπλων και πυρομαχικών βρέθηκε τόσο προσεκτικά κρυμμένος σε μια παραμεθόρια περιοχή στις δυτικές περιοχές της χώρας και πολύ κοντά στα σύνορα με Αλβανία και FYROM, γεννά φόβους για τυχόν δράση εθνικιστικών θυλάκων του UCK κι αυτό ενεργοποίησε την εμπλοκή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στις έρευνες.



Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχα οπλοστάσια έχουν βρεθεί στο Κόσσοβο , σε σερβικές περιοχές και στην FYROM.



Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Νέες ναυπηγήσεις ξεκινά η Ινδία



Δυναμικά συνεχίζει το Νέο Δελχί τις προσπάθειες δραματικής αναβάθμισης των επιχειρησιακών ικανοτήτων του Ινδικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, η ινδική κυβέρνηση αποφάσισε να δαπανήσει το ποσό των 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη ναυπήγηση τεσσάρων αντιτορπιλικών με χαρακτηριστικά «χαμηλής παρατηρησιμότητας» (stealth).
Το συγκεκριμένο είχε τεθεί προς έγκριση από το υπουργείο Άμυνας της χώρας από τα τέλη του 2009 για να λάβει τώρα το «πράσινο φως» για να κινήσει περαιτέρω τις διαδικασίες.

Τα τέσσερα υπερσύγχρονα αντιτορπιλικά που θα έχουν εκτόπισμα 6.800 τόνων, θα ναυπηγηθούν στα ναυπηγεία «Mazagon Docks», αφού πρώτα ολοκληρωθεί η ναυπήγηση τριών πολεμικών πλοίων, επίσης με χαρακτηριστικά stealth που βρίσκεται εν εξελίξει, που εκτιμάται το αργότερο το 2014.

Στα νέα αντιτορπιλικά θα αξιοποιηθεί πιο εξελιγμένη τεχνολογία stealth, καθώς επίσης και πιο σύγχρονους αισθητήρες, αλλά και οπλικά συστήματα. Θα διαθέτουν και αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς το οποίο αναπτύσσουν από κοινού Ινδία και Ισραήλ.

Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιστημονικός – ερευνητικός φορέας της Ινδίας που έχει την ευθύνη συντονισμού και εποπτείας της ανάπτυξης νέων οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, (DRDO: Defence Research and Development Organisation), αναπτύσσει -πάλι σε συνεργασία με το Ισραήλ- ναυτικό πύραυλο τύπου cruise, με εμβέλεια 1.000 χιλιομέτρων (όπως ο γαλλικός Scalp Naval)!



Η Ινδία, παρότι έχει δώσει το πράσινο φως για τη ναυπήγηση 39 (!) πολεμικών πλοίων, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς το Ινδικό Ναυτικό αποσύρει παλαιά σκάφη με ρυθμό γρηγορότερο από αυτόν των νέων ναυπηγήσεων. Η συνολική ισχύς που πρέπει να έχει το Ινδικό Ναυτικό ανέρχεται σε 140 πολεμικά πλοία διαφόρων τύπων.

Οι ναυτικές δυνάμεις της Ινδίας θεωρούνται στη χώρα ως ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία προάσπισης και ανάδειξης της γεωπολιτικής της υπόστασης τον 21ο αιώνα, καθώς ο έλεγχος του Ινδικού Ωκεανού θεωρείται ως στόχος ύψιστης εθνικής προτεραιότητας.


πηγή:defencepoint


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Εκβιασμοί,κολοτούμπες και καραγκιοζιλίκια των Γερμανών της ΤKMS.Προς χρεωκοπία τα ΕΝΑΕ.Δεν υπέκυψε και δεν υπέγραψε την σύμβαση ο Βενιζέλος


Aρνήθηκε τελικά χθες ο Βενιζέλος να υπογράψει το τελικό κείμενο που είχε συμφωνηθεί την Τρίτη με την TKMS και την Abu Dhabi Mar, γιατί οι Γερμανοί δεν είχαν περάσει καμία από τις διορθώσεις που είχαν συμφωνήσει μια μέρα πριν!

Η Ελληνική πλευρά (έστω και την τελευταία στιγμή) έδειξε αξιοπρέπεια και αντανακλαστικά στις εξωφρενικές και απαράδεκτες κολοτούμπες των Γερμανών.

Κατόπιν αυτού η TKMS λειτουργώντας στυγνά εκβιαστικά ενημέρωσε σήμερα τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο ότι στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που θα γίνει σήμερα το πρωί στη Γερμανία αρχίζει η διαδικασία πτώχευσης των ΕΝΑΕ με κατάθεση την ερχόμενη Δευτέρα της αίτησης πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Πειραιά!

Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων οι τρεις εμπλεκόμενες πλευρές (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ThyssenKrupp Marine Systems - TKMS, Abu Dhabi Mar - ADM) συμφώνησαν όπως την επόμενη ημέρα οι νομικοί σύμβουλοι τους καταρτίσουν από κοινού το κείμενο της νέας σύμβασης. Εκεί η ελληνική πλευρά ζήτησε κάποιες προσθήκες στην τελική συμφωνία που έγιναν δεκτές από τους Γερμανούς.

Την επόμενη ημέρα πήγε η γερμανική αντιπροσωπεία στο υπουργείο έδωσε το κείμενο το οποίο θα υπογραφόταν σήμερα, αλλά απουσίαζαν (όλως τυχαίως) οι συμφωνηθείσες αλλαγές της Τρίτης.

Ο Ε.Βενιζέλος αρνήθηκε την υπογραφή και κυριολεκτικά τους απέπεμψε, θεωρώντας δικαίως ότι κοροϊδεύουν το ελληνικό κράτος

Η γερμανική ομάδα αποχώρησε από την Ελλάδα και ήδη βρίσκονται στο τόπο τους.Η απάτη και η κοροϊδία όμως παρέμεινε.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της Ελληνικής ανοχής απέναντι στους Γερμανούς που ακόμα δεν έχουν παραδόσει ούτε ένα Υποβρύχιο έχοντας όμως τσεπώσει εδώ και καιρό το 80% του τιμήματος της σύμβασης.Κάποια στιγμή η Ελληνική πλευρά πρέπει να απαιτήσει αποζημιώσεις και τα χρήματά μας πίσω.

Ολα τα γερμανικα υποβρυχια ειναι προβληματικα και οχι μονο ο Παπανικολης!Απλά απο τον παπανικολή και μετα έκαναν κάποιες μετατροπές οι οποίες εξάλειψαν καπως το πρόβλημα της κλίσης αλλά τα υποβρύχια έχουν αυξήσει κατά πολύ τον θόρυβο που βγάζουν δηλ το μόνο πλεονέκτημα που είχαν χάθηκε.
Ακόμα και να κοπούν τα υποβρύχια και να εφαρμοστεί ριζική αλλαγή στην δομή τους θα έχουν πάλι χοντρό πρόβλημα.Το λάθος ειναι σχεδιαστικό και δεν διορθώνεται.



Κανονικα θα έπρεπε να τα πουλήσουμε σε άλλη χωρα και να κάνουμε νέο διαγωνισμο για να αγοράσουμε αλλα υποβρύχια αν και εφόσον δεν μας επιστρέψουν τα λεφτά οι Γερμανοί όπως οφείλουν λόγω αδυναμίας τους στην εκτέλεση της σύμβασης


Τα ιδια προβληματα υπαρχουν στα γερμανικά άρματα τύπου Leopard 2hel οπως ρωγμές στο δαχτυλίδι που εδράζεται ο πύργος και στα ανοίγματα των επάνω θυρίδων,ερπυστριες που σπάνε χωρίς λόγο και κάννη η οποία αποφλοιώνεται μέρα με την μέρα!

Οι γερμανοί στα πανάκριβα άρματα χρησιμοποίησαν υλικά 3ης κατηγορίας και δεν έκαναν την δουλειά και τους ελέγχους που έπρεπε με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν σταματήσει οι παραδόσεις μεχρι να λυθούν τα προβλήματα (αν λυνονται)




Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Ρωσία:Παραδόθηκε αναβαθμισμένο Βομβαρδιστικό TU-165 Blackjack - Ξεκινάνε και οι δοκιμές του Bulava


Η Αεροπορία της Ρωσίας παρέλαβε ένα ακόμη στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου Tu-160 Blackjack από αυτά που περνούσαν γενική εργοστασιακή συντήρηση και αναβάθμιση των συστημάτων τους. Το αεροσκάφος πέρασε από πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού, όπως ολόκληρο το πρόγραμμα εδάφους και μια σειρά δοκιμαστικών πτήσεων.

Η επόμενη προγραμματισμένη εργοστασιακή συντήρηση ιδίου βαθμού, πρέπει να γίνει σε πέντε χρόνια.

Το αεροπλάνο κατά την ρωσική αεροπορική παράδοση φέρει και όνομα: "Ivan Yarygin" ένας πολύ γνωστός παλαιστής. Όλα τα βομβαρδιστικά του τύπου έχουν το δικό τους όνομα..

Η μητρική βάση των Tu-160 βρίσκεται στο Ένγκελς στην περιοχή του Σαράτοφ. Το στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-160 ξεκίνησε την υπηρεσία του με την αεροπορική δύανμη της Σοβιετικής Ενώσεως το 1987 και πρόκειται για την τόπτε σοβιετική απάντηση στο Β-1Α/Β των ΗΠΑ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο υπερηχητικό αεροσκάφος της παγκόσμιας αεροναυπηγικής βιομηχανίας. Αυτήν την στιγμή ένα ακόμη Tu-160 βρίσκεται στην διαδικασία γενικής επιθεώρησης και αναβάθμισης των συστημάτων του, το "Vasily Reshetnikov
--



Στο μεταξύ,όπως μετέδίδουν Ρωσικά μέσα ενημέρωσης ξεκινάνε τις επόμενες μέρες οι νέες δοκιμές του διηπειρωτικού πυραύλου Bulava από το στρατηγικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο class Borei

Συγκεκριμένα οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στις 9 και 12 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του Ναυτικού.

"Ολα είναι έτοιμα για την δοκιμαστική εκτόξευση.Αυτή την φορά δύσκολα θα υπάρξει αναβολή" δήλωσε η ίδια πηγή.

Αν η δοκιμή στεφθεί με επιτυχία,τότε θα πραγματοποιηθούν ακόμα τρείς μέχρι το τέλος του έτους.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Boeing, US Navy Flight Testing Distributed Targeting System for Super Hornet


The Boeing Company and the U.S. Navy’s Air Test and Evaluation Squadron VX-31 have begun flight testing a Distributed Targeting System for the F/A-18E/F Super Hornet strike fighter at the Naval Air Warfare Center Weapons Division Advanced Weapons Lab in China Lake. The current test phase is scheduled to conclude in November 2011.

The Distributed Targeting System uses onboard hardware and software processing to produce precise targeting solutions for Super Hornet aircrews. This enhanced targeting capability is part of the Navy’s F/A-18E/F Network Centric Warfare Upgrades program as well as the F/A-18E/F Flight Plan, which ensures that the Super Hornet remains ahead of known and emerging threats throughout the coming decades.

“Distributed Targeting will continue to expand the Super Hornet’s already advanced multirole capability for the warfighter,” said Kory Mathews, F/A-18 and EA-18 Programs vice president for Boeing. “Distributed Targeting is a powerful tool that will provide Super Hornet aircrews with highly precise targeting capability when identifying and engaging ground target sets. This is another phase of our evolutionary approach to continuous capability enhancement for the Navy’s combat-proven Super Hornet.”

Successful completion of the flight tests will enable the targeting system to transition to operational testing in late 2011. The capability is expected to become operational in F/A-18E/F aircraft in 2012.

The Boeing Super Hornet is a multirole aircraft, able to perform virtually every mission in the tactical spectrum, including air superiority, day/night strike with precision-guided weapons, fighter escort, close air support, suppression of enemy air defenses, maritime strike, reconnaissance, forward air control and tanker missions. Boeing has delivered more than 430 F/A-18E/Fs to the U.S. Navy. Every Super Hornet produced has been delivered on or ahead of schedule and on budget.

A unit of The Boeing Company, Boeing Defense, Space & Security is one of the world's largest defense, space and security businesses specializing in innovative and capabilities-driven customer solutions, and the world's largest and most versatile manufacturer of military aircraft. Headquartered in St. Louis, Boeing Defense, Space & Security is a $34 billion business with 68,000 employees worldwide.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Η Βουλή «υιοθετεί» τα παιδιά των πιλότων που χάθηκαν στο καθήκον


Τα παιδιά των πιλότων της πολεμικής αεροπορίας, που έχασαν τη ζωή τους, εν ώρα καθήκοντος, «υιοθετεί», η Βουλή των Ελλήνων, ύστερα από πρόταση του προέδρου του Σώματος, Φίλιππου Πετσάλνικου, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Διάσκεψη των Προέδρων, που συνεδρίασε σήμερα.

Στη σύγκρουση, στις 26 Αυγούστου, των δύο πολεμικών αεροσκαφών F16, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης, έχασαν τη ζωή τους ο σμηναγός Ιωσήφ Αναστασάκης, πατέρας μίας 4χρονης κόρης κι ενός ακόμη παιδιού, που εγκυμονεί η σύζυγός του, και ο σμηναγός Αναστάσιος Μπαλατσούκας, έγγαμος χωρίς παιδιά.

Επιπλέον, στις 30 Ιουλίου 2010, κατά την πτώση ελικοπτέρου τύπου «Απάτσι», έχασαν τη ζωή τους ο ταγματάρχης Ανδρέας Δερμάρης, πατέρας τεσσάρων παιδιών και ο άγαμος αρχιλοχίας Κωνσταντίνος Γκιώκας.

Η Βουλή των Ελλήνων, από τον προϋπολογισμό της, θα ενισχύει τα παιδιά των άτυχων αξιωματικών, μέχρι την ενηλικίωσή τους και, αν σπουδάσουν, μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους. Το ποσό, ετησίως, καθορίζεται στις συνολικά 18.000 ευρώ για τα παιδιά του Ιωσήφ Αναστασάκη και στις 25.000 ευρώ για τα παιδιά του Ανδρέα Δερμάρη


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Η Ρωσία επιταχύνει την ναυπήγηση των στρατηγικών πυρηνοκίνητων Υποβρυχίων BOREI


Ο Αρχηγός του ρωσικού Ναυτικού Ναύαρχος Vladimir Vysotsky έδωσε σαφή οδηγία στα ναυπηγεία Sevmash στην πόλη Severodvinsk της Λευκής θάλασσας να επιταχύνουν την ναυπήγηση των υποβρυχίων που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στις ναυπηγικές κλίνες του ναυπηγείου.

Ο Αρχηγός του ρωσικού Ναυτικού ανέφερε στον διευθυντή του ναυπηγείου Nikolay Kalistratov ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει η ναυπήγηση των πλοίων με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Το συγκεκριμένο ναυπηγείο έχει ναυπηγήσει συνολικά 150 πυρηνοκίνητα υποβρύχια από το 1958 σχεδόν τα 2/3 των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων που έχουν ναυπηγηθεί μέχρι σήμερα.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πολύ λίγα υποβρύχια έχουν ναυπηγηθεί στο συγκεκριμένο ναυπηγείο. Συνολικά 3 πυρηνοκίνητα υποβρύχια ναυπηγούνται αυτήν την περίοδο στο Sevmash. Πρόκειται για τα στρατηγικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια τέταρτης γενιάς Alexandr Nevsky, Vladimir Monomakh τα οποία ανήκουν στην ίδια κλάση (Borei) με το υποβρύχιο Yury Dolgoruky.

Το τελευταίο εκτελεί τον τελευταίο χρόνο δοκιμές και αναμένεται η παράδοση του στο ρωσικό Ναυτικό. Το τρίτο υποβρύχιο που βρίσκεται στη φάση της ναυπήγησης στο ναυπηγείο Sevmash είναι το Kazan, το δεύτερο επιθετικό υποβρύχιο από την νέα κλάση Graney (Yasen) του οποίου η ναυπήγηση ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Το GLONASS καλύπτει όλη τη Γη


Για την εξασφάλιση από το ρωσικό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης GLONASS ακριβούς εντοπισμού στόχων σε οποιοδήποτε σημείο του εθνικού εδάφους, απαιτούνται 18 δορυφόροι, ενώ σε οποιοδηποτε σημείο του πλανήτη μας- 24 συσκευές. Με την τοποθέτηση στο σύστημα των τριών νέων συσκευών, ο ολικός αριθμός των δορυφόρων του GLONASS θα αυξηθεί ως 26. Εξάλλου, ακόμα και τόσοι δορυφόροι δεν είναι αρκετοί γιατί μερικοί απ' αυτούς θα πρέπει να γίνουν εφεδρικοί.

Οι δημιουργοί του συστήματος GLONASS βεβαιώνουν ότι όταν το ρωσικό σύστημα θα φτάσει ως την προβλεπόμενη ισχύ του, τότε ως προς την ακριβή εντοπισμό και την ποιότητα του σήματος δεν θα μένει πίσω από το αμερικανικο GPS, αυτό τον κύριο και μοναδικό προς το παρόν ανταγωνιστή του.

Εξάλλου, οι επαγγελματίες- τόσο της Ρωσίας, όσο και των ΗΠΑ προτιμούν να μην μιλούν για ανταγωνισμό, αλλά για συνεργασία μια και τέτοια συνεργασία ωφελεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αναπτύσσει την αγορά, κάτι που συμφέρει στους παραγωγούς και αυξάνει την ποιότητα των υπηρεσιών, γεγονός που συμφέρει στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.



«Σήμερα, όπως είπε ο Αλεξάντρ Ζουμπάχιν, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας του Αρχικατασκευαστή του συστήματος GLONASS, στον κόσμο υπάρχουν μόνο δύα λειτουργικά παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης: το GLONASS της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το αμερικανικό σύστημα NAVSTAR, το οποίο είναι περισσότερο γνωστό ως GPS. Οι υπόλοιπες χωρές δεν κατάφεραν προς το παρόν τίποτε παρόμοιο. Όταν μας ρωτούν για τον ανταγωνισμό, εμείς προτείνουμε την χρησιμοποίηση της λέξης "συνεργασία". Γιατί; Διότι για τους καταναλωτές δεν έχει καμιά ουσιαστική σημασία, οι δορυφόροι ποιάς χώρας καλύπτουν τη Γη με το σήμα πλοήγησης. Χρειάζονται αντίστοιχες υπηρεσίες. Συνεπώς όσο περισσότεροι δορυφόροι αντιλαμβάνεται η συσκευή λήψης, τόσο καλύτερης ποιότητας γίνονται οι υπηρεσίες. Εμείς επιμένουμε ότι δεν γίνεται λόγος εδώ για ανταγωνισμό, αλλά για συνεργασία γιατί και οι δύο πλευρές αναπτύσσουν τέτοια συστήματα όπως είναι το GLONASS και το GPS μαζί.

Η ολοκληρωτική ανάπτυξη του ρωσικού δορυφορικού συστήματος πλοήγησης GLONASS δεν θα αργήσει να έρθει. Θα γίνει φέτος τον Νοέμβριο, όταν με τον πύραυλο-φορέα Proton-M θα τοποθετηθούν οι τελευταίοι τρείς δορυφόροι. Τότε το οριστικά εξοπλισμένο σύστημα GLONASS θα εξασφαλίσει την κάλυψη με το σήμα πλοήγησης όλο τον πλανήτη μας.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

«Δεν νοείται να υπάρχει casus belli από την Τουρκία»



«Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας, που προβλέπεται ρητά από το Δίκαιο της Θάλασσας και συνιστά μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχει απειλή πολέμου είναι απαράδεκτο. Δεν νοείται να υπάρχει απειλή πολέμου-casus belli- από μια χώρα υποψήφια προς ένταξη, εναντίον μιας χώρας - μέλους της ΕΕ, με δεδομένο και το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσονται οι διεθνείς σχέσεις στην εποχή μας. Είναι θέμα της Τουρκίας να το καταργήσει» τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σε ερώτημα για τις πρόσφατες, σχετικές με το casus belli, δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει την ευρωτουρκική προσέγγιση και ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων «με πολύ προσεκτικά βήματα και χωρίς να θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα», τονίζοντας επίσης ότι «δεν νοείται εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την κατάργηση των παραβιάσεων του Διεθνούς Δίκαιου».

Για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι απαραίτητο να εκπληρωθούν τα κριτήρια και οι υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας, δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας.

Επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν δηλώσει ξεκάθαρα πως επιθυμούν την εμβάθυνση και βελτίωση των διμερών σχέσεων, ο κ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε ότι η καταγγελία του γεγονότος της ύπαρξης του casus belli, που είναι αντίθετο στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, έχει γίνει με συστηματικό τρόπο από όλους του εκπροσώπους του ελληνικού κράτους και έχει καταγραφεί στα έγγραφα των Διεθνών Οργανισμών στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα.

«Το ότι συνεχίζει να υπάρχει απειλή πολέμου είναι απαράδεκτο. Έχει καταγραφεί παντού και πρέπει η Τουρκία να εξηγήσει διεθνώς πώς είναι δυνατόν σήμερα, το 2010, να διατηρεί το casus belli» σημείωσε.

Συνάντηση Δρούτσα-Νταβούτογλου

Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ.Δρούτσα με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο της κοινής παρουσίας τους στον αγώνα των εθνικών ομάδων μπάσκετ των δύο χωρών.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τη δυνατότητα της πραγματοποίησης μονοήμερων εκδρομών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, για τους πολίτες όλων των χωρών. Όπως είπε ο κ. Δελαβέκουρας, για το θέμα αυτό οι ελληνικές αρχές είναι σε επαφή με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, ώστε να ξεκινήσει, στο εγγύς μέλλον, πιλοτική εφαρμογή του μέτρου. «Είναι σημαντικό για τον ελληνικό τουρισμό, έχει δε εφαρμοσθεί και στο παρελθόν με πολύ καλά αποτελέσματα» τόνισε.

Οι κ.κ. Δρούτσας και Νταβούτογλου συζήτησαν ακόμα για την πρόοδο των εργασιών στα θέματα του Συμβουλίου Ανώτατης Συνεργασίας των δύο χωρών, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, το Κυπριακό, άλλα περιφερειακά θέματα, το ενδεχόμενο νέας συνάντησής τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τον προγραμματισμό της ανταποδοτικής επίσκεψης του κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα, πιθανώς στις αρχές Νοεμβρίου.


Tμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Νέα έκρηξη σε πλατφόρµα εξόρυξης πετρελαίου της BP




Μια κηλίδα πετρελαίου µήκους ενάµισι χιλιοµέτρου και πλάτους 30 µέτρων σχηµατίστηκε όταν µια πετρελαϊκή πλατφόρµα εξερράγη και ανεφλέγη στον Κόλπο του Μεξικού, ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας, δυτικά της κατεστραµµένης πετρελαιοπηγής Μακόντο της ΒΡ, η έκρηξη της οποίας τον Απρίλιο προκάλεσε τη µεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία.

Το ατύχηµα δεν φαινόταν πάντως χθες να είναι τόσο σοβαρό όσο η έκρηξη στην εξέδρα Deepwater Ηorizon της ΒΡ, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 11 ανθρώπους. Η εταιρεία στην οποία ανήκει η εξέδρα, η Μariner Εnergy Ιnc. µε έδρα το Χιούστον, έστειλε τρία πυροσβεστικά σκάφη και αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας)

η πυρκαγιά ελεγχόταν, αν και δεν είχε σβήσει. Ουδείς σκοτώθηκε από την έκρηξη. Οι 13 άνθρωποι που βρίσκονταν στην εξέδρα έπεσαν στη θάλασσα αφού φόρεσαν ειδικές σωσίβιες στολές και διασώθηκαν. Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν γίνει γνωστά. Το αµερικανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως η εξέδρα ήταν κλειστή για συντήρηση.

Σύµφωνα όµως µε πληροφορίες του πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες, βρισκόταν σε λειτουργία όταν ξέσπασε η φωτιά και παρήγε 222.600 λίτρα πετρελαίου και 25.000 κυβικά µέτρα φυσικού αερίου ηµερησίως. Εχει επίσης δυνατότητα αποθήκευσης 15.900 λίτρων πετρελαίου.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki