Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά


Φως στα αίτια της τραγωδίας αναμένεται να ρίξει το μαύρο κουτί του διθέσιου F-16 που εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από βάθος 920 μέτρων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Ο καταγραφέας πτήσεων θα αποσταλεί σήμερα σε αρμόδιο εργαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες έτσι ώστε να αναλυθούν και να εξαχθούν τα στοιχεία της πτήσης που οδήγησαν στη σύγκρουση των δυο μαχητικών αεροσκαφών.

Όσον αφορά το δεύτερο μαύρο κουτί, του μονοθέσιου F-16, εντοπίστηκε σε βάθος 1800 μέτρων και δεν υπάρχει η δυνατότητα να ανασυρθεί.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες της ellinikis-stratigikis οι εμπειρογνώμονες της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν ενδείξεις ότι τα δύο αεροσκάφη την ώρα της σύγκρουσης, δεν είχαν λάβει τις ενδεδειγμένες πορείες με αποτέλεσμα οι χειριστές να μην έχουν οπτική επαφή.

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία που θα προκύψουν από την ανάλυση του μαύρου κουτιού θα βοηθήσουν αποφασιστικά στη σύνταξη του τελικού πορίσματος για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος.


Tμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Μυστήριο με το Σινούκ

Αξεδιάλυτα ερωτηματικά παραμένουν έξι χρόνια μετά την πτώση του Σινούκ που στοίχισε τη ζωή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, της συνοδείας του και του πληρώματος. Έγγραφα μιλούν για έκρηξη πριν την πτώση



Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως για τη πτώση του Σινούκ έξι ακριβώς χρόνια μετά τη μοιραία πτήση του στις Καρυές του Αγίου όρους.

Όπως αποκαλύπτει η Ελευθεροτυπία, πάνω από 500 κρατικά και διεθνή έγγραφα περιέχουν συγκλονιστικά στοιχεία που δεν έχουν αξιολογηθεί καθώς το θέμα έχει κλείσει από πλευράς ανακρίσεων.

Σύμφωνα με τα ορισμένα από αυτά τα στοιχεία το ελικόπτερο δε πληρούσε τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας καθώς οι αρμόδιοι το άφησαν να πετάξει χωρίς φορητό πομπό εντοπισμού ανάγκης (ΕLT). Αν τον διέθετε οι διαδικασίες εντοπισμού θα ήταν άμεσες.

Παράλληλα, η μη παρακολούθηση της πτήσης του από την ΥΠΑ και την Πολεμική Αεροπορία καθυστέρησαν την επιχείρηση διάσωσης με αποτέλεσμα η νύχτα να καταστήσει ιδιαιτέρως δύσκολη την έρευνα.

Μάλιστα, συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι αυτή η καθυστέρηση υπήρξε μοιραία για τον άτυχο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο ο οποίος επέζησε από τη πτώση και χαροπάλευε στη θάλασσα 28 ολόκληρες ώρες, σύμφωνα και με το πιστοποιητικό θανάτου του.

Ένα άλλο στοιχείο που αποκαλύπτουν τα επίσημα έγγραφα είναι πως το ελικόπτερο πετούσε με τουρκικό κωδικό από την Πάχη Μεγάρων στον Καρέα και από τον Καρέα στην Κάρυστο προκαλώντας σύγχυση στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας της ΥΠΑ, ενώ όσον αφορά τα αίτια της πτώσης τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα πιο πολύ καθώς σύμφωνα με την έκθεση του ιατροδικαστή υπάρχουν σαφές ενδείξεις για έκρηξη εν πτήση που σημειώθηκε λόγω τεχνικής βλάβης.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Έτοιμες οι ΗΠΑ για νέες συνομιλίες με τη Β. Κορέα



Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επαναλάβει τις εξαμερείς συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα αν η Πιονγκγιάνγκ εφαρμόσει τη συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού του 2005.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επαναλάβουν τις εξαμερείς συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα αν η Πιονγκγιάνγκ δώσει «απτές ενδείξεις» ότι θα επιδιώξει να εφαρμόσει τη συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού του 2005, δήλωσε σήμερα Σάββατο το νούμερο δύο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζιμ Στάινμπεργκ, είπε σε συνάντηση στη Γενεύη του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, μίας δεξαμενής σκέψης, ότι η Ουάσινγκτον είναι αντίθετη στην επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς την προοπτική της ουσιαστικής προόδου.

«Πρέπει να έχουμε απτές ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη και επιθυμεί να επιστρέψει στις συνομιλίες για να εφαρμόσει με σοβαρότητα τις δεσμεύσεις της στην κοινή διακήρυξη του Σεπτεμβρίου 2005», είπε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον επιδίωξε έναν «ουσιαστικό τρόπο προόδου» αντί απλώς τυπικές συνομιλίες.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Η «αντίσταση» του ελλείμματος κόβει 1,5 δισ. από εξοπλισμούς



Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ (Enet)

Ασθενή έσοδα και αυξημένες πληρωμές τόκων «στριμώχνουν» κι άλλο τις δαπάνες, με το βάρος να πέφτει τώρα στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η κάμψη του ρυθμού μείωσης του ελλείμματος, καθώς το ποσοστό της περιορίστηκε στο 32,2% (με στόχο προγράμματος το 26,5%) κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2010, έναντι ετήσιου στόχου 39,5%, έχει προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο αναζητεί εναγωνίως λύσεις βελτίωσης των μεγεθών.

Μετά τις αποφάσεις για εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο και τις έντονες πιέσεις που ήδη άρχισε να ασκεί το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας -το οποίο βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα- για νέα δραστική περικοπή των δαπανών (καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και οργανισμών, μείωση δαπάνης μισθοδοσίας), οι εισηγήσεις τώρα των αρμόδιων στελεχών στρέφονται στα εξοπλιστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που φέρεται να κερδίζει έδαφος είναι η μείωση κατά το ήμισυ περίπου 1,5 δισ. ευρώ της συνολικής ετήσιας δαπάνης 2,7 δισ. ευρώ από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Αναβολή παραλαβής
Τα κονδύλια που θα διατεθούν για άμυνα και εξοπλισμούς θα κινηθούν κοντά στο 1,2 δισ. ευρώ, σημείωναν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας ότι μεγάλο μέρος των περικοπών αυτών θα προέλθει από μετάθεση του χρόνου παραλαβής των εξοπλιστικών, που πάει για το 2011, οπότε και θα εγγραφεί η πληρωμή.

Στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ετοιμάζουν κείμενο -επιστολή προς την Κομισιόν σχετικά με την εξοικονόμηση πόρων, λόγω ασθενών εσόδων, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο συνέχισης της ίδιας πολιτικής περιορισμού των παραλαβών ακόμη και το 2011.

Το «ψαλίδι» στα εξοπλιστικά θα διασφαλίσει τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στον στόχο του 8,1% και κρίνεται απαραίτητο από αρμόδιους παράγοντες, καθώς ο στόχος των εσόδων δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.

+10,8% τον Αύγουστο ο ΦΠΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα έσοδα εμφανίζουν υστέρηση 3,44 δισ. ευρώ, καθώς αυξήθηκαν μόλις 3,3%, με ετήσιο στόχο 13,7%, στα 32,36 δισ. ευρώ, έναντι 31,33 δισ. πέρυσι. Ο ΦΠΑ συνεχίζει να κινείται ασθενικά, με αύξηση μόνον 1,6% στο οκτάμηνο - αν και τον Αύγουστο αυξήθηκε 10,8%. Επιβαρυντικά λειτουργούν και οι αυξημένες δαπάνες για τις πληρωμές τόκων, καθώς στο δίμηνο Ιουλίου -Αυγούστου καλύφθηκε το 40% των ετήσιων δαπανών, με το συνολικό ποσό να έχει φθάσει στα 10,68 δισ., έναντι 10 δισ. πέρυσι και με ετήσιο στόχο 13 δισ. Αποτέλεσμα αυτών είναι η επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του ελλείμματος, το οποίο στο οκτάμηνο μειώνεται κατά 32,2% έναντι ετήσιου στόχου 39,5%, με στόχο το 26,5%, βάσει του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Θετική πορεία διαγράφουν μόνον οι δαπάνες, καθώς πλέον έχουν αρχίσει να φαίνονται οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις· οι πρωτογενείς μειώθηκαν κατά 12%, με ετήσιο στόχο το 5,4% στα 32,63 δισ., από 37,08 δισ. πέρυσι. Εν τούτοις, οι αυξημένοι τόκοι (αύξηση 6,6%) έριξαν το ποσοστό μείωσης του συνόλου των δαπανών στο 7,7%, ήτοι στα 43,5 δισ., από 47,10 δισ. πέρυσι. Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,9% (1,32 δισ. από 1,35 δισ.) και οι δαπάνες κατά 32,8% (4,68 δισ. από 6,96 δισ.), με ετήσιους στόχους αύξησης το 59,6% και μείωσης το 4%



Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

"Είσαι gay; Δήλωσέ το" στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις!


"Είμαι gay και το δηλώνω". Αυτή είναι η έννοια της απόφασης του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Καλιφόρνια για την ομοφυλοφυλία στις αμερικναικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού με σημερινή του απόφαση η απαγόρευση που ισχύει για τους Αμερικανούς στρατιωτικούς να αποκαλύπτουν την ομοφυλοφιλία τους είναι αντισυνταγματική επειδή παραβιάζει την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα στην ισότιμη μεταχείριση!


"Ο νόμος ΄don΄t ask, don΄t tell΄ παραβιάζει προφανώς τα συνταγματικά δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στρατιωτικών", γράφει η δικαστής Βιρτζίνια Φίλιπς, στην απόφασή της.

Ο νόμος ΄don΄t ask don΄ t tell΄υποχρεώνει τους ομοφυλόφιλους στρατιωτικούς να μην αποκαλύπτουν τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους, υπό την ποινή της απόλυσης από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki