Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Προσλήψεις 10.000 ανέργων με μείωση μισθού 20%


Προσλήψεις 10.000 ανέργων στον ιδιωτικό τομέα με συμβάσεις «stage» και μισθό 20% χαμηλότερο από τη Συλλογική Σύμβαση, δηλαδή 592 ευρώ μικτά αντί για 740 ευρώ, προβλέπει το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για το οποίο οι ενδιαφερόμενοι εργοδότες μπορούν από σήμερα να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν ανέργους, για 6 έως 12 μήνες, θα έχουν ως κίνητρο την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) κατά 100%, και αν μετατρέψουν τη σύμβαση από εργασιακή εμπειρία σε κανονική για ακόμη ένα 12μηνο τότε η επιδότηση θα καλύπτει το 70% των ασφαλιστικών εισφορών. Το πρόγραμμα αφορά ανέργους ηλικίας 16 έως 24 ετών νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας.

Απευθύνεται μόνο σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και παρέχει στους ωφελούμενους νέους μισθό και ασφάλιση (για σύνταξη και ασθένεια, επαγγελματικό κίνδυνο). Οι εργοδότες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αμείψουν τους νέους με τους οποίους συνάπτουν σύμβαση εργασιακής εμπειρίας (stage) μισθό ο οποίος όμως σύμφωνα με το νόμο 3863/10, αντιστοιχεί στο 80% του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου της

Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Επίσης σε περίπτωση ανανέωσης της σύμβασης θα πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για 12 + 6 επιπλέον μήνες, προκειμένου να τύχουν επιδότησης κατά 70% στις ασφαλιστικές εισφορές. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 53.940.400 ευρώ για τα έτη 2010-2012. Η αναλογούσα Εθνική Συμμετοχή, καθώς και η αντίστοιχη κοινοτική συνδρομή, θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι σχετικές εισροές των πόρων του Ε.Κ.Τ. θα αποτελέσουν έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα εκταμιεύονται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι:
* Δεν έχουν προβεί σε μείωση προσωπικού, έξι μήνες πριν την υποβολή της αίτησης.
* Δεν χαρακτηρίζονται ως προβληματικές.
Οι άνεργοι θα πρέπει:
* Να μην έχουν ασφαλισθεί για περισσότερες από εκατόν πενήντα (150) ημέρες.
* Να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή να είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
* Να μην έχουν εργαστεί στην ίδια επιχείρηση το τελευταίο 12μηνο.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και πριν την έγκριση για την υπαγωγή μιας επιχείρησης θα προηγείται επιτόπιος έλεγχος.
Οι 10.000 θέσεις και οι προβλεπόμενες πιστώσεις κατανέμονται ως εξής:
* Kρήτη, Ιόνια Νησιά, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος: 29.667.220 ευρώ και 5.500 θέσεις.
* Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία: 22.115.564 ευρώ και 4.100 θέσεις.
* Νότιο Αιγαίο και Στερεά Ελλάδα: 2.157.616 ευρώ και 400 θέσεις.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Παίζει με τους θεσμούς


Για εγκληματική ανευθυνότητα που κάνει κακό στη χώρα κατηγόρησε χθες από τις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς τον πρωθυπουργό, με αφορμή την απειλή του κ. Παπανδρέου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εφόσον οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ αποτύχουν στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αποδεχθεί τις εθνικές εκλογές, έστω κι αν αυτές είναι ζημιογόνες για τον τόπο, ωστόσο το κόστος, όπως είπε, θα το αναλάβει ο πρωθυπουργός που θα τις έχει προκαλέσει.

«Ο κ. Παπανδρέου, για μια ακόμη φορά παίζει με τους θεσμούς και εξακολουθεί να ενεργεί, όχι ως υπεύθυνος πρωθυπουργός, αλλά με γνώμονα τα στενά κομματικά του συμφέροντα, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα. Επιμένει να στέλνει αυτός, με εκβιαστικό περιεχόμενο, μηνύματα στους πολίτες, χωρίς να δέχεται κανένα μήνυμα από εκείνους. Ακόμα και όταν, θεσμικά, είναι -τώρα- η δική τους ώρα να μιλήσουν», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

«Η δημοκρατία στην πατρίδα μας, υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «παραμένει όρθια, απέναντι σε τέτοιου είδους ‘βοναπαρτισμούς’ και ‘λεονταρισμούς’. Δεν εκβιάζεται, τα κόμματα δεν φιμώνονται και οι πολίτες δεν χειραγωγούνται. Και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του».
Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, είπε:

«Εμείς να επιβάλουμε εκλογές δεν μπορούμε. Το Σύνταγμα, άλλωστε, δίνει αυτή την αρμοδιότητα μόνο στον πρωθυπουργό. Αν κάναμε το αντίθετο, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε εκλογές, θα δημιουργούσαμε κλίμα αναστάτωσης και αναταραχής.
Και ιδιαίτερα, όταν στη χώρα έχουμε το δυσκολότερο πρόβλημα των τελευταίων πενήντα ετών, με την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η στάση αυτή είναι στάση ευθύνης και στάση σοβαρότητας. Εγώ δεν είμαι Παπανδρέου», σημείωσε. Καταλόγισε δε στον πρωθυπουργό «πρωτοφανή τακτική να αποσταθεροποιεί ο ίδιος την κατάσταση της χώρας.

Αν όμως ο κ. Παπανδρέου θέτει θέμα εθνικών εκλογών -σε περίπτωση δυσάρεστου μηνύματος για εκείνον στις περιφερειακές εκλογές- εδώ είμαστε! Ήδη, βέβαια, με την ανεύθυνη στάση του, έχει βάλει τη χώρα σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με ορατές ήδη τις πρώτες συνέπειές της, όπως είδατε τελευταία με την ξαφνική (μετά τη δήλωσή του) άνοδο των spreads. Εμείς, τέτοιου είδους εκβιαστικά διλήμματα και προκλητικούς- επαναλαμβάνω- λεονταρισμούς δεν δεχόμαστε. Αν ο κ. Παπανδρέου πάρει την ευθύνη και πάει τη χώρα σε εκλογές, εμείς πάντως είμαστε έτοιμοι. Αλλά εκείνος θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος».

Ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στην κατηγορία που του απηύθυνε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (ότι στο εξωτερικό αυτός λέει ότι στηρίζει την κυβέρνηση, ενώ στην πραγματικότητα δεν το κάνει), σχολίασε: «Μέσα σε ένα χρόνο, η ΝΔ έχει, ήδη, ψηφίσει 30 από τα 60 νομοσχέδια που μπήκαν στη Βουλή, όταν το ΠΑΣΟΚ, 5,5 χρόνια, είχε ψηφίσει μόνο 7. Ο κ. Παπανδρέου, δια του κ. Πεταλωτή, μας είπε, προ ολίγου -αν είναι δυνατόν- ότι άλλα λέω εγώ μέσα κι άλλα λέω, όταν βρίσκομαι έξω από τον τόπο. Αυτό δεν είναι καν προπαγάνδα. Είναι ντροπή. Αλλά, ταυτόχρονα, φοβάμαι ότι τους κάνει και γραφικούς».

Ο πρόεδρος της ΝΔ συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο περιθώριο της οποίας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Β. Μαρτένς και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι, στον οποίο δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεσή του στην ιδέα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, που πολλοί εμφανίζουν ως ουσιώδες στοιχείο στον υπό σύσταση μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

Διαλύουν και τον Ειδικό Κλάδο Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων (ΕΚΟΕΜΣ)


Σε απόγνωση οδηγούνται οι στρατιωτικοί. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και πλέον ετοιμάζεται να διαλύσει ουσιαστικά και τον Ειδικό Κλάδο Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων ΜΤΣ (ΕΚΟΕΜΣ). Πρόκειται για ένα ταμείο το οποίο είχαν δημιουργήσει από το 1996 οι αξιωματικοί του Στρατού, βλέποντας το... κακό να έρχεται!

Ο ΕΚΟΕΜΣ είναι ένα υγιές ταμείο στο οποίο οι αξιωματικοί του στρατού δίνουν περίπου 20 ευρώ το μήνα. Ιδρύθηκε με τη λογική να ενισχυθούν οικονομικά οι μερισματούχοι του ΜΤΣ που προέρχονται αποκλειστικά από το Στρατό Ξηράς. Ο ΕΚΟΕΜΣ καταβάλλει κι αυτός βοήθημα κάθε τρίμηνο (Ιανουάριο - Απρίλιο - Οκτώβριο). Το βοήθημα καταβάλλεται ανάλογα με το βαθμό και το χρόνο μετοχικής σχέσης στο ΜΤΣ.

Αυτή τη στιγμή η περιουσία του ΕΚΟΕΜΣ αποτελείται από χρηματικά διαθέσιμα του αποθεματικού που βρίσκονται κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας και τρέχοντα χρηματικά διαθέσιμα από καταθέσεις μονάδων και τρίτους στην Εθνική Τράπεζα και στη Γενική Τράπεζα. Διαθέτει επίσης 48.180 μετοχές της ΔΕΗ. Όλα αυτά η κυβέρνηση, το Πεντάγωνο και το υπουργείο Οικονομικών, για την ακρίβεια, ετοιμάζονται, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, να τα πάρουν (στην κυριολεξία με το έτσι θέλω) και να τα ρίξουν στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Οι εν ενεργεία αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς είναι στην κυριολεξία στα όρια... του εγκεφαλικού διότι:

1. Το ΜΤΣ αδυνατεί να πληρώσει μέρισμα το προσεχές διάστημα.

2. Η μόνη λύση που έχει προτείνει η ηγεσία του Πενταγώνου είναι να μειωθούν τα μερίσματα από 15 έως 20% και να αυξηθούν οι εισφορές των αξιωματικών κατά 1%. Ένας αξιωματικός στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη καταβάλλει κάθε μήνα 85 ευρώ. Τώρα θα πληρώνει περισσότερα χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πάρει πίσω έστω κι ένα ευρώ.

3. Το ΕΚΟΕΜΣ χάνει ό,τι έχει και δεν έχει και οι αξιωματικοί αισθάνονται το λιγότερο «ριγμένοι», αφού ουσιαστικά όσα χρήματα έδιναν εδώ και 15 χρόνια πάνε χαμένα!

4. Τέλος το ΒΕΑ (το βοήθημα που δίνουν στα παιδιά με τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους από χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους αξιωματικούς σε μηνιαία βάση) δεν μπορεί πλέον να χορηγηθεί! Για το ΒΕΑ οι αξιωματικοί πληρώνουν κάθε μήνα 110 ευρώ. Πρόσφατα μάλιστα άλλαξαν τα όρια ηλικίας, αλλά τελικά και αυτό δεν φτάνει με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα διακοπής του!

Οι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς μιλούν ανοιχτά τώρα για διάλυση και θέτουν ακόμη και θέμα «λεηλασίας» του Ταμείου, ενώ και στο Ναυτικό και την Αεροπορία επικρατεί έντονη ανησυχία και όλοι ψάχνονται.


Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

Ελληνίδα κατάσκοπο αναζητούν οι τουρκικές αρχές


infognomon
Πολεμικά σχέδια για ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου βρίσκονται, μεταξύ των σχεδίων που εκλάπησαν από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, γράφει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Star», αναφερόμενη στην υπόθεση «στρατιωτικής κατασκοπίας», για την οποία έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής 49 άτομα, μεταξύ των οποίων οι 45 είναι εν ενεργεία στρατιωτικοί.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η τουρκική αστυνομία αναζητεί τα ίχνη «Ελληνίδας κατασκόπου», η οποία υποτίθεται πως «μετέφερε τα εν λόγω στοιχεία στην Ελλάδα».
Πρόκειται για στοιχεία που εκλάπησαν από τη ναυτική βάση στη Μαρμαρίδα και το Γενικό επιτελείο πολεμικού ναυτικού.Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα στοιχεία αφορούν στρατιωτικές ασκήσεις, σχέδια πολέμου και σχέδια που εμφανίζουν τα σημεία όπου υπάρχουν κάμερες σε διάφορες στρατιωτικές μονάδες της Τουρκίας.

Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη εδώ και μερικές μέρες

Κατά τις έρευνες που έγιναν σε διάφορα σημεία σε εννιά πόλεις της Τουρκίας, βρέθηκε υλικό το οποίο περιλαμβάνει και διάφορα βίντεο, η εγγραφή των οποίων έγινε με κρυφές κάμερες.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki