Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Έτοιμη για διάλογο με το Πακιστάν



Η Ινδία θα προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με το Πακιστάν, υπό την προϋπόθεση ότι το Ισλαμαμπάντ θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία, δήλωσε η πρόεδρος της Ινδίας Πρατίμπα Πατίλ, μερικές ημέρες πριν από την επίσημη επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες που διακόπηκαν μετά τις επιθέσεις στη Βομβάη.

Με πρωτοβουλία της Ινδίας, μια συνάντηση σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στο Νέο Δελχί.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο αντιπάλους της νότιας Ασίας που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, άρχισαν το 2004 και διακόπηκαν απότομα μετά τις αιματηρές επιθέσεις στη Βομβάη (Μουμπάι) το Νοέμβριο του 2008, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο 166 ανθρώπων και τον τραυματισμό 600.

Η Ινδία είχε κατηγορήσει την πακιστανική ισλαμιστική οργάνωση Λασκάρ-ε-Τάιμπα ότι διέπραξε τις επιθέσεις αυτές με τη συμμετοχή των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών.

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση στις 12 Φεβρουαρίου της επανάληψης του διαλόγου, σημειώθηκε βομβιστική επίθεση σε εστιατόριο της πόλης Πούνε στη δυτική Ινδία, η οποία προκάλεσε το θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό 60, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Μία πρωτοεμφανιζόμενη πακιστανική οργάνωση που δηλώνει ότι έχει αποσχισθεί από τη Λασκάρ-ε-Τάιμπα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα The Hindu.


Τμήμα ειδήσεων elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.