Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Τέλος και επίσημα (?)στον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη - Στρατηγική ήττα της Ελλάδας



Την αναβολή - πρακτικά ματαίωση - της κατασκευής και την παύση της χρηματοδότησης του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης αποφάσισε η Ρωσία αποδίδοντας κατά κύριο λόγο την απόφασή της "λόγω της αναποφασιστικότητας της βουλγαρικής κυβέρνησης για το έργο" και κατά δεύτερον στην "Μη πίεση από ελληνικής πλευράς προς την Βουλγαρία".
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο το RIA Novosti, ο Ρώσος υπουργός ενέργειας Sergei Shmatko δήλωσε: “Σήμερα πρέπει να δηλώσουμε πως το έργο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη έχει πρακτικά αναβληθεί. Δεν λέω πως θα το σταματήσουμε, αλλά θα το αναβάλουμε μέχρι να καταλάβουμε τη θέση της Βουλγαρίας και θα σταματήσουμε τη χρηματοδότησή του.”

Ο S.Shmatko πριν δύο μέρες ματαίωσε το ραντεβού του με την Ελληνίδα υπουγό Τ.Μπιρμπίλη που είναι αρμόδια για το έργο και εγκάλεσε την Βουλγαρία γιατί προβάλλει ανύπαρκτα κωλύματα όπως η “οικολογική αποτελεσματικότητα” του αγωγού και τις ανησυχίες της για το "σχεδιαζόμενο σύστημα διανομής μεριδίων".

Το τέλος του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης πλήττει καίρια τα ελληνικά γεωστρατηγικά συμφέροντα και μάλιστα εις διπλούν: Τον χάνει η Ελλάδα και τον κερδίζει η Τουρκία με τον Σαμψούντα-Τσεϊχάν. Οι δε ΗΠΑ που πολέμησαν τον αγωγό, πρέπει να αισθάνονται και αυτές ηττημένες αφού μπορεί να μην εγκαταστάθηκε στις Βουλγαρία και Ελλάδα, αλλά θα εγκατασταθεί σε έναν πολύ πιο ανεξάρτητο παίκτη όπως είναι η Τουρκία...

Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης είναι μεγάλες, αφού δεν πίεσε την βουλγαρική κυβέρνηση του Μπορίσοφ με τον τρόπο που είχαν υποδείξει οι Ρώσοι, ενώ και η δική της θέση, βάσει των όσων είχε πει προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετική.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.