Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

«H Κίνα ετοιμάζεται να σώσει την Ελλάδα!»



Και όχι δεν θα αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα, ούτε θα αγοράσει ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας όπως είχε γραφτεί πριν από αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Washington Post, τη στιγμή που οι δυτικοί επενδυτές παίρνουν τα… βουνά, η Κίνα αποφασίζει να βάλει πόδι και να μετατρέψει την κρίση στην Ελλάδα, σε μια ευκαιρία για ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κινεζική κυβέρνηση έχει βάλει στόχο την εμβάθυνση των οικονομικών της δεσμών με την Ελλάδα, καθώς και των επενδύσεων. Εκμεταλλευόμενοι τα κίνητρα της κυβέρνησης καθώς και τις τιμές-κελεπούρια της ελληνικής αγοράς, οι Κινέζοι σχεδιάζουν να τονώσουν με εκατοντάδες εκατομμύρια - ίσως δισεκατομμύρια - ευρώ την Ελλάδα, την στιγμή που οι υπόλοιποι επενδυτές τρέχουν να φύγουν μακριά από την αγορά της χώρας.

Ο ακρογωνιαίος λίθος αυτών των σχεδίων είναι η μετατροπή του λιμανιού του Πειραιά σε Ρότερνταμ του Νότου, δημιουργώντας μια σύγχρονη πύλη που θα συνδέει τα κινεζικά εργοστάσια με τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική.

Το project του λιμανιού αποτελεί σωσίβιο για τα ελληνικά σχέδια πληρωμής του υπέρογκου χρέους της χώρας καθώς και για αυτά που αφορούν στην επανεκκίνηση της διαλυμένης οικονομίας, ιδιωτικοποιώντας τις αναποτελεσματικές κρατικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, τα τρένα, ακόμα και καζίνο.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, αυτή την εβδομάδα, η κινεζική Cosco, ο γίγαντας της ναυτιλίας ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων λιμενικών εμπορευματοκιβωτίων στον Πειραιά.

Σε αντάλλαγμα, οι Κινέζοι έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν 700 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μιας νέας προβλήτας και την αναβάθμιση των υφιστάμενων αποβάθρων.

Όπως αναφέρει η Washington Post, η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης φλερτάρει τη Κίνα για ένα σύνολο άλλων έργων, συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου νέου κέντρου διανομής, σε εγκαταλελειμμένες εκτάσεις της δυτικής Αθήνας, μιας γραμμή monorail, ξενοδοχεία πέντε αστέρων και ένα νέο θεματικό πάρκο.

Επίσης, τα ελληνικά ξενοδοχεία που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση καθώς βλέπουν τους Ευρωπαίους να μην θέλουν να πλησιάσουν φέτος τα ελληνικά νησιά, έχουν αρχίσει και περιτριγυρίζουν τις κινεζικές ταξιδιωτικές εταιρείες, τόσο έντονα όσο ποτέ πριν. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, το νησί της Σαντορίνης έχει ξεκινήσει να «πουλιέται» ως το ιδανικό σημείο για έναν κινεζικό γάμο και έχει ήδη δει ένα τεράστιο κύμα πλουσίων Κινέζων να οργανώνουν εκεί την «σημαντικότερη μέρα της ζωής τους».

Τμήμα ειδήσεων: elliniki-stratigi

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.