Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Θέλουν τουρκικά σχολεία στη Θράκη!!!


Πλήρη λόγο στην εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη με απώτερο στόχο την περιχαράκωσή της επιδιώκει να έχει η Αγκυρα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε μάλιστα απόρρητο non paper με τις θέσεις και τα αιτήματά της, διά χειρός του γενικού γραμματέα κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πριν ακόμη από την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον Μάιο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, τόσο από ελληνικές όσο και από τουρκικές πηγές, το απόρρητο non paper της Τουρκίας αναφέρεται μεταξύ άλλων στα εξής ζητήματα:

στη διατήρηση και ενίσχυση της μειονοτικής εκπαίδευσης
στην εκλογή των μουφτήδων και όχι στον διορισμό τους από την ελληνική Πολιτεία
στην εκλογή των διαχειριστικών επιτροπών των βακουφίων από την ίδια τη μειονότητα και
αναγνώριση των μειονοτικών συλλόγων που φέρουν το επίθετο «τουρκικός», όπως η γνωστή Τουρκική Ενωση Ξάνθης.
Ιδιαίτερα στο θέμα της εκπαίδευσης οι προθέσεις της Αγκυρας είναι σαφέστατες. Η Τουρκία εμφανίζεται να έχει ενοχληθεί από το γεγονός ότι η δημόσια εκπαίδευση είναι υποχρεωτική από το νηπιαγωγείο.

Οι διαμαρτυρίες αυτές έχουν εκφραστεί τόσο από τους μουσουλμάνους βουλευτές όσο και από τον ψευδομουφτή Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ. Για τον λόγο αυτό ζητεί τα δημόσια νηπιαγωγεία στη Θράκη να είναι δίγλωσσα, ώστε να χρησιμοποιούν τα παιδιά που προέρχονται από τη μειονότητα τόσο την ελληνική όσο και την τουρκική γλώσσα. Διαφορετικά εκφράζει το αίτημα να ανοίξουν και μειονοτικά νηπιαγωγεία με πρωτοβουλία της ελληνικής Πολιτείας.

Επιπλέον η Αγκυρα ζητεί την κατασκευή νέων μειονοτικών σχολείων, κυρίως γυμνασίων. Για τις ορεινές περιοχές όπου κατοικούν συμπαγείς μειονοτικοί πληθυσμοί η Αγκυρα ζητεί να μετατραπούν τα δημόσια σχολεία σε μειονοτικά.
Διπλωματικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι οι τουρκικές κινήσεις δείχνουν καθαρά ότι η Αγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία και ενίσχυση παράλληλων δομών που θα αποτρέψουν την ενσωμάτωση της μειονότητας, αλλά και τον τουρκικό έλεγχο επί των Πομάκων και των Ρομά.

Τμήμα ειδήσεων : elliniki-stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.