Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Παρασκηνιακός "πυρετός" για ΕΝΑΕ & Υποβρύχια


Στην τελική κρίσιμη φάση εισέρχεται το θέμα της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΕΝΑΕ και της εφαρμογής της νέας συμφωνίας παραλαβής των υποβρυχίων Type 214 και της ναυπήγησης των δύο νέων υπό την πίεση των συνεχών αποκαλύψεων για τα σκάνδαλα των υποβρυχίων Type 214 και του εκσυγχρονισμού των φρεγατών “S”. Μία φάση η οποία ενδέχεται να καταλήξει σε ... ναυάγιο, καθώς ο μεν υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος θέτει ως προϋπόθεση κύρωσης της συμφωνίας αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΕΝΑΕ και του χρονοδιαγράμματος παραλαβής των υποβρυχίων, την ύπαρξη ομοφωνίας ή ευρύτερης πλειοψηφίας (δηλαδή έγκριση και από Ν.Δ.) απόφαση της Υποεπιτροπής Άμυνας της Βουλής, αλλά από την άλλη πλευρά, η Ν.Δ. αντιδρά και δεν συναινεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού, «Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό και έχουμε εξασφαλίσει την επιβίωση του Ναυπηγείου. Δεν κοιτάζουμε πίσω, ούτε είναι αντικείμενο της συγκεκριμένης εξέλιξης το τι έγινε από τις προηγούμενες διοικήσεις των ΕΝΑΕ. Αυτό είναι έργο της Δικαιοσύνης. Δικό μας είναι να διασφαλίσουμε την λειτουργία του Ναυπηγείου και να παραλάβουμε τα υποβρύχια που έχουμε πληρώσει. Αν θέλουν να πάμε σε διαιτησία αρκεί να το πουν».

Είναι κατι παραπάνω από σαφές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατέληξε στην απόφαση αυτή δεδομένου του ομιχλώδους πολιτικού σκηνικού, αλλά και των «κενών» που σημειώνονται στην παρούσα συμφωνία, κενά που δημιουργήθηκαν εν μέρει λόγω της ταχύτητας με την οποία έπρεπε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Έτσι ή αλλιώς η λύση ADM, έχει την σφραγίδα του Μεγάρου Μαξίμου, οπότε και ο Ε.Βενιζέλος καλείται να διαχειριστεί μια λύση που υπαγορεύθηκε άνωθεν. Πάντως φαίνεται να πείστηκε «ιδίοις όμμασι» για την φερεγγυότητα της Abu Dhabi Mar και της υποστήριξης που λαμβάνει η εταιρεία από την βασιλική οικογένεια του Εμιράτου και την συνάντησή του με τον σεϊχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναϊαν στο πρόσφατο ταξίδι που είχε στο Εμιράτο. Στο προηγούμενο ταξίδι που κλείστηκε η συμφωνία μεταξύ του Χ.Παμπούκη, της Λ.Κατσέλη και του Ν.Παπανδρέου, ο Ε.Βενιζέλος δεν είχε κληθεί να συμμετάσχει. Ή δεν ήθελε...

Σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι δοκιμές του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ στη νορβηγική θάλασσα και εν συνεχεία θα συνταχθεί έκθεση με τα αποτελέσματα των δοκιμών. Εν συνεχεία θα προωθηθεί στην Βουλή για κύρωση η συμφωνία ύψους 1,321 εκατ. ευρώ, αλλά το κυριότερο θα αφεθεί εν λευκώ στα χέρια των νέων ιδιοκτητών το μέλλον του υποβρύχιου στόλου του Π.Ν.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.