Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριό της χώρο στο Ισραήλ




Κλειστός είναι από σήμερα ο εναέριος χώρος της Τουρκίας για τις πτήσεις των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού όπως μεταδίδει το Αssociated Press επικαλούμενο το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anatolia.

Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου, η απαγόρευση εισόδου στον εναέριο χώρο της Τουρκίας δεν αφορά τις πολιτικές πτήσεις.

"Όμως η κάθε αίτηση εισόδου στον τουρκικό εναέριο χώρο θα εξετάζεται ξεχωριστά" δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, o οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, στο Associated Press.

Επίσης όπως έγινε γνωστό, την Κυριακή η Τουρκία δεν επέτρεψε σε αεροσκάφος που μετέφερε περισσότερους από 100 ισραηλινούς αξιωματικούς, οι οποίοι πήγαιναν στην Πολωνία προκειμένου να επισκεφθούν το Άουσβιτς, να εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις αξιώσεις της Τουρκίας, να της ζητήσει συγγνώμη το Ισραήλ για την επίθεση στον στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας στις 31 Μαΐου όπου εννέα Τούρκοι ακτιβιστές έχασαν τη ζωή τους.

Οι αξιώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράστηκαν με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο τη συνόδου των G20 στο Τορόντο του Καναδά.

Ο Ερντογάν επανέλαβε στους δημοσιογράφους τις τρεις απαιτήσεις της Άγκυρας: συγγνώμη, σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα επιτύχει αποζημιώσεις για τις ζημίες, μεταξύ αυτών και στα κατασχεθέντα πλοία υπό τουρκική σημαία και τέλος την πλήρη άρση του εμπάργκο κατά των Παλαιστινιακών Εδαφών.

«Θα επιθυμούσαμε μία συγγνώμη», τόνισε ο Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι ευελπιστεί πως κατά την προσεχή τους συνάντηση, στις αρχές Ιουλίου, ο ισραηλινός ομόλογός του Μπένγιαμιν Νετανιάχου ενδέχεται να τηρήσει μία στάση «θετική» ως προς τις τουρκικές θέσεις.

Ο Ερντογάν, που είχε συνάντηση για πάνω από μία ώρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στα περιθώρια της Συνόδου της G20, επέμεινε ιδιαίτερα στην άρση του εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι άνθρωποι εκεί υποφέρουν», τόνισε ο ίδιος. Ο Ερντογάν υπενθύμισε επίσης πως η ισραηλινή επιχείρηση διεξήχη στα διεθνή ύδατα: «ουδείς μπορεί να μιλήσει για επίθεση κατά του Ισραήλ. Εάν ένα και μόνο όπλο βρισκόταν στα πλοία, αυτό θα ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για το Ισραήλ. Όμως όπλα δεν υπήρχαν», είπε.

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.