Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε....


Μυστική συνάντηση για αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας


Συνάντηση, που κρατήθηκε μυστική είχαν οι Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ και Αχμέτ Νταβούτογλου σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.
Ο υπουργός Εμπορίου του Ισραήλ Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ «συναντήθηκε μυστικά» με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών, μετέδωσαν τουρκικά και ισραηλινά ΜΜΕ χθες Τρίτη.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι Δύο ανέφερε ότι ο Μπεν Ελιέζερ, που διατηρεί καλή προσωπική σχέση με το Νταβούτογλου, τον συνάντησε σε Ευρωπαϊκή πόλη τις τελευταίες ημέρες. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι συζήτησαν οι δύο πολιτικοί.

Η εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι οι δυο άνδρες συναντήθηκαν στην Ελβετία. Το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως η συνάντηση έγινε σε σουίτα ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες, όπου ο Τούρκος υπουργός διεξήγε συνομιλίες σχετικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στην ΕΕ, και διήρκεσε πάνω από δύο ώρες.

Το δίκτυο ανέφερε ότι Μπεν Ελιέζερ και Νταβούτογλου συζήτησαν σχετικά με την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, με τον Τούρκο υπ. Εξωτερικών να εμμένει στη θέση ότι το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την αιματηρή επίθεση στο Τουρκικό πλοίο Mavi Marmara. Το κανάλι δεν επικαλέστηκε κάποια πηγή.

Πάντα κατά το NTV, η συνάντηση κρατήθηκε μυστική ακόμη και από τον διαπραγματευτή της Τουρκίας με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, και τον υπουργό Γεωργίας Μεχντί Έκερ, που βρίσκονταν επίσης στις Βρυξέλλες.

Νταβούτογλου και Μπεν Ελιέζερ συμφώνησαν να τηρηθεί μυστικότητα όσον αφορά τη συνάντησή τους, να μεταφερθεί η συζήτησή τους στους πρωθυπουργούς τους και να συναντηθούν ξανά μυστικά το αμέσως προσεχές διάστημα, κατά το τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμβουλοι του Νταβούτογλου και του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν ότι υπήρξε συνάντηση. Εάν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών από την 31η Μαΐου, όταν είχε σημειωθεί η επιδρομή των Ισραηλινών ειδικών δυνάμεων εναντίον του «στολίσκου της ελευθερίας», που αποπειράθηκε να μεταφέρει βοήθεια στη Γάζα, με αποτέλεσμα οκτώ Τούρκοι υπήκοοι κι ένας νεαρός με τουρκική και αμερικανική υπηκοότητα να βρουν το θάνατο. Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της και ακύρωσε τρεις προγραμματισμένες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με το Κανάλι Δύο, η συνάντηση απεκρύβη και από τον Ισραηλινό υπ. Εξωτερικών, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, γεγονός που τον «εξόργισε».

Ανακοινωθέν του υπουργείου ανέφερε ότι η συνάντηση αποτελεί «προσβολή για τις νόρμες της αποδεκτής συμπεριφοράς και βαρύ πλήγμα για την εμπιστοσύνη ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό».

Ανακοινωθέν του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι ενέκρινε το αίτημα του Μπεν Ελιέζερ να συναντηθεί με μια «προσωπικότητα της Τουρκίας», ενώ δεν υπήρξε συντονισμός με τον υπ. Εξωτερικών για «τεχνικούς λόγους».

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.