Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Εσωτερικούς τριγμούς προκαλεί στο Ισραήλ η μυστική επαναπροσέγγιση με την Τουρκία



Απίστευτες είναι οι εξελίξεις που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στο φλέγον το τελευταίο χρονικό διάστημα ζήτημα των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Κρίση έχει ξεσπάσει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ ανάμεσα στον «σκληρό» πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον… ακόμη πιο σκληρό, υπουργό Εξωτερικών, Αβιγκτόρ Λίμπερμαν!

Αιτία της κρίσης είναι η επανάληψη του σκηνικού με την παρέμβαση του υπουργού Βιομηχανίας και Εργασία, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, προσπαθώντας να τις αποκαταστήσει. Αυτή τη φορά συναντήθηκε μυστικά στη Ζυρίχη, στις 30 Ιουνίου, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Μπεν Ελιέζερ χαίρει εκτίμησης στην Τουρκία, όπου και θεωρείται φίλος. Η συνάντηση που αποκάλυψαν τα ισραηλινά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είχε την έγκριση του πρωθυπουργού Νετανιάχου, αλά έγινε εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών Λίμπερμαν!
Πρόκειται για μια πιστή επανάληψη του σκηνικού που είχε στηθεί μετά τη φραστική επίθεση Ερντογάν στον Ισραηλινό πρόεδρο Πέρεζ, στο Νταβός της Ελβετίας, αφού οι πρωταγωνιστές είναι ολόιδιοι: Ο Μπεν Ελιέζερ μεσολαβεί με την έγκριση του πρωθυπουργού και ο Λίμπερμαν… αναθεματίζει!

Το γραφείο του Λίμπερμαν που πιθανότατα χρεώνεται και τη διαρροή στα ΜΜΕ, αποκάλεσε τη συνάντηση «παραβίαση κάθε φυσιολογικής διαδικασίας» κλιμακώνοντας τις σχέσεις εντός του εύθραυστου πλέον κυβερνητικού συνασπισμού. Και λέμε εύθραυστου, επειδή φαίνεται πως το γνωμικό «το δις εξαμαρτείν…» βρίσκει εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση.

Ο Μπεν Ελιέζερ μάλιστα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο, φέρεται να έχασε την ψυχραιμία του και να καταφέρθηκε υβριστικά εναντίον του για την αποκάλυψη του θέματος, προδίδοντας έτσι την άκρως απόρρητη φύση της αποστολής του. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου εμφανίζεται να επιθυμεί τη μερική έστω αποκατάσταση των σχέσεων με την Άγκυρα, ωστόσο, η αποκάλυψη του συμβάντος επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον κυβερνητικό του συνασπισμό, ενώ αποκαλύπτει και τον εσωτερικό διχασμό που επικρατεί στο Ισραήλ για το ποια είναι η κατάλληλη στάση απέναντι στην Άγκυρα…

Τμήμα ειδήσεων elliniki stratigiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα παρακαλούσαμε να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται .
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόησή σας.